Pinot Noir Otarniţa 2010, Petro Vaselo

Recent am avut plăcerea de a participa la o degustare de prezentare a vinurilor Petro Vaselo cu ocazia listării lor în meniul unui cunoscut restaurant din Oradea. În mare parte au fost aceleaşi vinuri degustate de Bogdan acum aproximativ un an la degustarea Petro Vaselo @ Enoteca Millesime. Cu o singură diferenţă: Pinot Noir-ul Otarniţa degustat de mine e la ediţia 2010, deci cu un an mai nou. Sticla arată la fel, fireşte cu 2010 în loc de 2009 scris pe ea.

petro-vaselo-otarnita-2010

Vinul din pahar se prezintă cu o culoare tipică transparentă, iar senzaţiile olfactiv-gustative sunt destul de tipice pentru acest soi, spre deosebire de varianta sa din 2009 care nu prea l-a încântat pe Bogdan. Astfel, nasul aduce impresii de fructe roşii – cireşe/vişine – şi o notă ierbală. Vinul se prezintă fresh, cu o aciditate foarte mare care ia forma aromelor de fructe roşii proaspete uşor necoapte – cireşe şi afine roşii, acestea fiind completate de o notă ierboasă şi nelipsita adiere de barnyard, ceea ce-i conferă un aer rustic. După câteva rotiri energice din pahar, apar senzaţii lactice şi magiunoase ce-l rotunjesc.

Acest Pinot Noir de la Petro Vaselo e un vin light şi fresh, cu aciditatea niţel cam mare, dar cred că asta nu e o problemă dacă e asociată cu o mâncare potrivită. I-aş da 82 de puncte, dar în final aş compara merele cu perele; am băut prea puţine Pinot Noir-uri de calitate ca să-l pot aprecia cum se cuvinte. În plus, a fost doar o degustare, nu am apucat să-l cunosc mai pe-ndelete, şi ştiţi şi voi cât de dificil poate fi…

UPDATE: Alţi colegi de breaslă nu i-ar da mai mult de 76-77 puncte. De altfel nu eram nici eu prea sigur de aprecierea mea. Oricum e bine să citiţi şi notele de degustare, nu doar punctele.

Adaugă un comentariu

*

*