Aproape 5 luni au trecut de la ultima degustare de vinuri organizata de Enoteca Millesime din Oradea, fara a socoti aici cocktail party-ul de final de an, ce a prilejuit de altfel si lansarea printre membri clubului oradean a primului numar al revistei Millesime. Asadar, revenind la mai vechile obiceiuri, joi seara, am fost invitat la Enoteca Millesime pentru a lua parte la prima degustare de vinuri din acest an.
Traditionala degustare de joi de la Millesime a adus in centrul atentiei cele mai noi etichete ale celui mai nou producator nou de pe piata romaneasca de vinuri: Petro Vaselo. Avusesem privilegiul de a degusta primele lor doua vinuri: Otarnita 2009 si Ovas 2009, la sfarsitul toamnei anului trecut, insa pentru degustarea de joi se anuntau si cateva vinuri proaspete, unele nelansate inca.
Ajuns ceva mai devreme la sediul Millesime, de pe Roman Ciorogariu nr. 49, am avut ocazia sa sa schimb cateva impresii cu reprezentatii Petro Vaselo: Emanuele Reolon – enolog si Ariana Negru – responsabil al departamentului comercial. Am fost surprins sa aflu ca media de varsta a celor care lucreaza la crama Petro Vaselo e sub 30 de ani si ca pentru mare parte din cei angajati job-ul de la Petro Vaselo reprezinta prima experienta dupa absolvirea studiilor. Un colectiv tanar si ambitios de la care ma astept sa vad o a abordare proaspata atat in ceea ce priveste comunicarea si marketing-ul cat si in ceea ce priveste vinificarea.
Povestea cramei, spusa de Ariana Negru, incepe in urma cu aproape 10 ani, cand aflat intr-un tur al imprejurimilor Timisoarei, afaceristul Nello Dal Tio a descoperit peisajul satului Petrovaselo. Marcat de asemanarea cu plaiurile natale, acesta decide sa cumpere in aceasta zona 172 ha si sa investeasca intr-un proiect indraznet, a carui prime faze de dezvoltare s-au incheiat anul trecut: plantarea a 42 de ha de vita de vie si construirea unei centru de vinificare cu o suprafata de 4000 mp. Satul Petrovaselo se afla la 6 km de mult mai cunoscuta localitate Recas, fiind la origine un sat croat, de unde si vechea denumire maghiara Horvathpeturfalva (satul lui Petru croatul), devenit mai apoi Petrovo Selo (satul lui Petru). Prima recolta are loc in 2009, insa pentru ca nu exista posibilitatea vinificarii in arealul de recoltare, strugurii proaspat culesi sunt incarcati in vagoane frigorifice si trimisi in Italia, la Montalcino, pentru a fi vinificati la crama Wine Circus, aflata sub comanda lui Roberto Cipresso. Asa au luat nastere vinurile de masa Otarnita 2009 si Ovas 2009. In toamna lui 2011 crama din varful dealului Gorije Seliste din Petrovaselo e finalizata si dotata cu tehnologia necesara, astfel ca de acum incolo vinurile purtand brandul Petro Vaselo urmeaza a fi produse aici sub supravegherea lui Emanuele Reolon.
Bendis Brut 2011 a fost primul vin prezentat – un spumant roze, obtinut din Pinot Noir prin metoda Charmat – a fermentarii in vase de inox. Un spumant ce etaleaza o culoare trendy: roz-pal, a carui arome m-au trimis cu gandul la trandafiri si zmeura, si care a debordat de o aciditate exploziva in gust. Purtand numele zeitei dacice Bendis – o zeita a lunii, a noptii, a legaturilor matrimoniale – acest spumant roze se doreste a fi alegerea viitoarelor mirese pentru marcarea fericitului eveniment. Asa ca fetelor, grabiti-va ca nu s-au produs multe sticle si la cat e de bun cred ca se va termina repede.
A urmat Alb de Petrovaselo 2011 – un Chardonnay curat si proaspat, degustat en-primeur, vinul urmand a fi imbuteliat si lansat pe piata in luna martie. De mult nu mai degustasem un Chardonnay proaspat, floral si fructuos, care sa nu fi vazut lemnul. Gustul aduce acea nota caracterisica Chardonnay-ului, pe care cel mai adesea o caracterizez ca fiind onctuasa, insa de aceasta data e vorba de o atingere mult mai lejera si mai usoara, care nu are in ea greutatea data de grasimea untului sau de uleiul samburilor de nuca, dar care iti aminteste ca e vorba de un Chardonnay.
Rosu de Petrovaselo 2011 a reprezentat in acelasi timp o noutate si o surpriza placut. Un vin rosu lansat devreme – nu e un beaujolai nouveau! si dominat de arome intense de fructe – nu e o bomba de fruct! Gustul e definit de taninuri moi, catifelati, incalzind treptat gura, datorita concentratiei generoase de alcool – 14.4%. Pentru ca nu avea specificat pe eticheta soiul – fiind vorba de o degustare en-primeur – am crezut ca ar fi vorba de un Merlot, insa m-am inselat, vinul fiind obtinut din Cabernet Sauvignon.
Intr-un final au ajuns in pahare si cele doua vinuri lansate anul trecut: Otarnita 2009 si Ovas 2009, ce poarta de altfel denumirea plaiurilor cu vita de vie de pe care au fost culesi strugurii folositi la realizarea lor. Daca Otarnita 2009 e un Pinot Noir atipic, usor rustic, dominat de condiment si mai putin de notele florale, Ovas 2009 e un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot, cu arome de coacaze negre, afine si visine, cu o structura solida, bazata pe taninuri usor neimblanzite.
Pingback: Petro Vaselo pe indelete « Vinul din Cluj
Pingback: Pinot Noir Otarniţa 2010, Petro Vaselo | Printre Vinuri
Pingback: Lansare Bendis: Nadir si Zenith, Petro Vaselo @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri
Pingback: Petro Vaselo | Cazan cu Vin