Cabernet Franc Domaine Grof Zichy 2008, Baron von Twickel

De ceva vreme am inceput sa strang niste material documentar si sa-l pun cap la cap, ca sa va spun o poveste pe care am descoperit-o a fi foarte interesanta. E despre doi membri ai familiei nobiliare Zichy (tatal Ferenc si fiul Tivadar), care au detinut la inceputul secolului 19 la Diosig (jud. Bihor) un important domeniu viticol. In cercetarea mea, am dat intamplator peste un producator maghiar din zona Szekszard (sudul Ungariei), un anume Baron von Twickel, care produce o gama de vinuri denumita Domaine Gróf Zichy… Interesant nu?

La inceput am crezut ca exista o legatura intre cele doua povesti… Baron von Twickel e o crama infiintata in 1993 si condusa de Georg Maria Hubertus Hanno Rudolf Albert Baron von Twickel sau pe scurt Georg Twickel. Tatal acestuia, Clemens Baron von Twickel provine dintr-o familie nobiliara originara din Renania de Nord – Westfalia (Vestul Germaniei). Nici o legatura pana aici. Mama lui Georg, Maria-Terezia este o descendenta a marii familii Zichy, facand parte din aceeasi sub-ramura – Oroszvar-Vedröd-Seregélyes, cu Ferenc si Tivadar despre care va voi povesti eu la un moment dat, insa fara vreo legatura directa cu acestia. Cei care sunt mai curiosi din fire pot consulta arborele genealogic al familiei Zichy si vor observa ca Maria-Terezia (Sitta) e in casa a 3-a, iar Ferenc si Tivadar in casa a 4-a. Prin urmare chiar daca poarta acelasi nume si acelasi blazon, Georg Twickel nu i-a avut stramosi pe cei doi podgoreni din Bihor de la inceputul secolului 19.

Pana sa-mi satisfac eu setea de cunoastere si sa cercetez site-uri familiale sau niste carti din biblioteca, am simtit nevoia sa-mi satisfac setea de vin. Asa ca am cumparat o sticla de Cabernet Franc Domaine Gróf Zichy 2008 produsa de Baron von Twickel, manat desigur si de o mare doza de curiozitate.

Cabernet Franc Domaine Grof Zichy 2008, Baron von Twickel

Deschis in compania unor prieteni si aerisit in decantor o ora. Si ta-ta-taaam! Nasul e o explozie de arome: fructe negre supracoapte, borcane cu gem, cutiute de condimente, frunze de tutun sau genti din piele tabacita. Un vin cu o maturare indelungata in barrique, fara indoiala, insa cu acele arome colaterale foarte bine temperate. Nu te mai saturai din a mirosi si agita paharul.

Dezamagirea a venit dupa ce am gustat vinul. Mai bausem Cabernet Franc si ma asteptam la un asalt de taninuri, la un nivel ridicat de aciditate, la condimente si picanterii… La agresivitate, ce sa mai! Ei bine acest Cabernet Franc Domaine Gróf Zichy din 2008 al lui Baron von Twickel e moaaale, cu taninuri catifelaaate si curge neaspteptat de usooor. E ca o haina care de la prea multa uzura si spalat si-a pierdut forma, culoarea si nu-ti mai vine bine. Te simti inca destul de confortabil in ea, dar degeaba, nu mai are tinuta.

Daca are importanta pentru cineva acest vin din regiunea Szekszard (se pronunta aproape ca si sex hard dar fara h) a luat aur la Concours Mondial de Bruxelles 2012.

Costa intre 40 si 45 lei in magazinele de specialitate din Ungaria.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. February 6, 2013 @ 15:30

    Pe mine asta cu taninurile nu m-ar deranja prea mult, dar daca n-are nici aciditate atunci e de rau… 🙂

Adaugă un comentariu

*

*