Degustare Gramma @ Enoteca Millesime, Oradea

Miercuri, 6 noiembrie, am fost invitat alaturi de alti membri ai Enotecii Millesime din Oradea, la degustarea vinurilor produse de crama ieseana Gramma. Din partea cramei, au fost prezenti Marian Olteanu si Laurentiu Ungurianu, care au prezentat pe scurt povestea cramei si a brandului de vinuri Gramma.

marian-olteanu-laurentiu-ungurianu-gramma

Despre vinurile Gramma am mai povestit de cateva ori pe acest blog. Cunoscute sub titulatura de “vinurile conversatiei”, acestea sunt produse de catre familia Olteanu, care exploateaza aproximativ 60 de ha. de vita de vie (cu varste ajungand pana la 40 de ani) din arealul Bucium, plantate cu trei soiuri de struguri: Aligote, Feteasca Regala si Feteasca Alba. Vinurile se gasesc atat in HoReCa cat si in cateva din marile magazine. Pe cele destinate pentru HoReCa, le-am degustat de-a lungul timpului: Aligote 2009, Feteasca Regala 2009, Cuvee Visan 2010, Aligote 2011, Feteasca Regala 2011, Cuvee Visan 2011 si indiferent de variatiile anuale, au reusit sa se pozitioneze la un nivel al calitatii peste medie. In concluzie: crama mica, ambitii mari, preturi corecte.

Pe fisele de degustare au fost inscrise nu mai putin de 9 vinuri, dintre care primele 3 vinuri sunt pentru segmentul HoReCa, urmatoarele 3 vinuri exista in retail, iar ultimele 3 au fost probe din tancurile de fermentare ale vinurilor din recolta lui 2013.

Feteasca Regala 2012. Culoare galben-pai, nas cu arome de mar verde si impresii vegetale. Gust cu aciditate buna, cu mineralitate placuta, insa usor dezechilibrat de alcoolul (13.3%) care iese in evidenta. Pe final se simte si o nota amaruie, de sambure de mar.

Aligote 2012. Culoare cu tente sidefate, verzui, desi as fi tentat sa spun ca e un vin fara culoare. Nas cu note de fructe exotice (papaya) si martipan, gust cu aciditate citrica aspra, destul de ridicata, cu corp rotunjor si post-gust de grapefruit.

Cuvee Visan 2012. Incepand cu 2010, acest vin e produs in aceeasi maniera. In acelasi tanc se fermenteaza impreuna urmatoarele proportii de struguri: 40% Feteasca Regala, 40% Feteasca Alba si 20% Aligote. In fond, e un asamblaj de struguri. Culoare galben-verzuie, nas de fructe exotice (pomelo si lime), in gust e plin, cu rotunjimi, cu aciditate minerala, placuta, citric-amaruie si post-gust cu aceasi senzatie de grapefruit.

Preferatul meu din gama pentru HoReCa a fost Cuvee Visan 2012. Un detaliu pe care l-am remarcat atat in vinurile din anii trecuti si care se regaseste si in cele din 2012 este acea senzatie de rotunjime, de plinatate pe care o pun pe seama batonajului la care sunt supuse vinurile, ulterior incetarii fermentatiei alcoolice.

Au urmat vinurile din gama destinata marilor magazine. Acestea se gasesc deocamdata in Kaufland si Cora, dar si in cateva cateva magazine on-line. Toate aceste vinuri sunt cupaje de Feteasca Regala, Aligote si Feteasca Alba in diferite proportii. Din punct de vedere olfactiv, vinurile au arome asemanatoare – fructe exotice, citrice, diferenta dintre ele sesizandu-se insa in gust.

Liric 2012. Feteasca Regala (peste 50%), Aligote (25%) si Feteasca Alba (sub 25%). Gust cu aciditate buna, fructuoasa, de mere verzi la care se adaua o impresie vegetala, usor amaruie.

Dramatic 2012. Aligote (peste 50%), Feteasca Alba (30%) si Feteasca Regala (sub 20%). Gust cu mineralitate suprinzatoare, sustinuta de un corp pe masura, care umple gura, post-gustul fiind unul curat, usor citric.

Epic 2012. Feteasca Regala (peste 50%), Aligote (35%) si Feteasca Alba (sub 15%). Gust cu un echilibru placut intre aciditate, restul de zahar si nivelul de alcool, un demisec care va fi usor de acceptat si de catre cei care, mai nou, beau doar sec.

Daca data viitoare cand ajungeti in fata rafturilor din Kaufland nu sunteti sigur ca o se intample ceva Epic, cand beti un vin Dramatic, ascultand deLiric, eu va recomand sa luati la intamplare oricare dintre cele trei sticle. Cat de Tragic poate fi?

Degustarea s-a incheiat cu prezentarea en-primeur a vinurilor din 2013 (Aligote, Feteasca Regala si Cuvee Visan), aflate inca in tancurile de fermentare. A fost o experienta foarte interesanta intrucat aceste vinuri nefiltrate, in acest stadiu resimt din plin influenta drojdiilor selectionate.

Pretul vinurilor e de 36 de lei pentru cele destinate HoReCa, respectiv de 29 lei pentru cele din marile magazine.

Adaugă un comentariu

*

*