Duminica, 6 mai, s-au implinit 2 ani de zile de cand scriam primul meu post pe un blog despre vinuri. Doream sa marchez cum se cuvine momentul dar si sa-mi fac “oficial” intrarea in blogosfera oradeana, asa ca i-am invitat in Jazz Caffe la un pahar de vin oferit de Crama Oprisor atat pe cei care mi-au sustinut si impartasit pasiunea inca de la inceput – devenind in timp parte dintr-un fel support-group al blog-ului, dar si pe cei care au prins mai de curand gustul vinului. Ce sa mai, in total vreo 20 de oameni faini.
Am povestit despre ce m-a determinat sa scriu despre vinuri, despre ideea de la care a pornit denumirea “Vinul de Duminica”, despre intalnirea cu Dorin Popa si Cristian Drima de la Enoteca Millesime si primele vinuri romanesti superioare, despre cei care m-au impulsionat si ajutat sa realizez re-brandingul bloglului “Vinul de Duminica” in ceea ce a devenit la sfarsitul anului trecut Printre Vinuri.
Dupa acest scurt discurs de introducere am servit si degustat pe rand cele 3 vinuri: Savignon Blanc Caloian 2011, Rose Caloian 2011 si Cabernet Sauvignon Caloian 2010. Pentru ca marti 1 mai, a fost ziua in care in mod traditional s-a practicat Caloianul, am povestit cate ceva despre aceasta practica ancestrala existenta in zona Balcanica si readusa la viata (macar cu numele) de catre Crama Oprisor. Intalnirea cu aromele vinurilor a dat nastere unor discutii despre provenienta si natura acestor arome, despre legislatia in domeniu in ceea ce priveste obtinerea rose-urilor dar si despre modul in care forma paharelor influenteaza gustul vinului. Ca o concluzie, cel mai apreciat vin a fost Rose Caloian 2011, apreciat pentru aromele delicate si proaspete si pentru echilibrul din gust intre aciditate, alcool si rest de zahar.
Pentru aproape 5 ore s-a discutat despre vin din aproape toate perspectivele posibile: terroir, soiuri locale, metode de productie, producatori din Romania, stiluri de vinificare, vanzare en primeur, magazine specializate, etichetare, degustari, concursuri… In acest continuu schimb de idei si informatii am remarcat povestea spusa de Sorin de la Oradea Mea despre esecul inregistrat de vinul obtinut din soiul local Bacator produs in podgoria Diosig, in cadrul unei degustari de la Paris desfasurate la inceputul secolului 20.
Am continuat seara alaturi de Lili si Laurentiu, cu care am polemizat despre blogging-ul de nisa, despre modul in care bloggerii sunt perceputi de producatorii de vin si despre influenta pe care o avem, ca bloggeri, atat in marketing-ul producatorilor cat si in decizia consumatorilor de a alege un vin.
Le multumesc inca o data tuturor celor care au fost prezenti, lui nea’ Gigi (Jazz Cafe) pentru ajutorul dat in organizarea acestei seri agreabile si nu in ultimul rand Getei!
Fotografii realizate de Szabo Blasko.
Succes in continuare! La cat mai multe petreceri, cu vinuri bune !
Multumesc!
Fain! La cat mai multe articole!
Multumesc! O sa fie si mai multe articole 😉
Felicitări şi multe vinuri degustate şi articole citite 🙂
Foarte reusit eveniment, multe informatii utile si vin bun, la mai multe la fel.
Pingback: Trei dintr-o lovitură: Sauvignon Blanc Nomad 2011, Rose Budureasca 2011 şi Fetească Neagră Caloian 2010 | Printre Vinuri