Vinul şvab de la Recaş: Fetească Regală 2011

Schwaben Wein este gama entry level de la Cramele Recaş. Una dintre ele de fapt, că până-n 20 de lei mai avem Frunza (gama pentru Carrefour), Castel Huniade, Castle Rock (în retragere) şi V-Legend of Transylvania.

După cum ne informează şi site-ul celor de la Recaş, Schwaben Wein este o gamă creată în cinstea populaţiei de etnie germană, cunoscută sub numele de şvabi, care a locuit în Banat timp de secole şi care au influenţat mult viaţa economică, socială şi tradiţiile din această regiune.

Din punctul de vedere al vinului, gama este una foarte eterogenă, cu vinuri de consum imediat, de toate culorile, cu sau fără rest de zahăr. De recomandat sunt mai ales albele, care nu doar că sunt corecte, dar mai primesc şi medalii în clasa lor de preţ. Să nu uităm că Rieslingul Italian 2011 din această gamă a fost medaliat cu aur în 2011 la Premiile de Excelenţă Vinul.ro în categoria vinuri albe seci cu preţuri între 2 şi 5 euro.

Dar să trec la vinul din titlu, Feteasca Regală 2011. Culoarea este foarte pală, un galben pai cu reflexe verzui. Nasul este parfumat, cu note de piersici cu pulpă tare, mere golden, cu niscaiva note florale şi exotice însoţite de tuşe ierboase, tonice. Gustativ, zahărul rezidual (e demisec) e foarte bine echilibrat de aciditate, ceea ce-l face perfect de băut gol sau alături de fructe; la masă mi-ar plăcea un vin mai acid. Uşor frizzante, cu un final puţin amărui-astringent, tonic. Aromatic, revin aromele de fructe – pepene, piersici, mere verzi, corcoduşe.

Chiar dacă devine apos sub o anumită temperatură, mi-a plăcut mai mult servit bine răcit. Poate zahărul rezidual e de vină. Un vin plăcut, simplu, răcoritor şi democratic.

Adaugă un comentariu

*

*