Portofoliul Lacerta Winery degustat la Enoteca Millesime

In urma cu doua saptamani, intr-o seara de miercuri, mai exact pe 8 iunie, alaturi de alti membrii ai Centrului de Cultura si Civilizatie a Vinului – Enoteca Millesime din Oradea am participat la prezentarea si degustarea intregului portofoliu de vinuri a cramei Lacerta Winery. Nu mai putin de noua vinuri au fost inscrise pe fisele de notare si observatii ale participantilor – sase vinuri albe si trei vinuri rosii – fiind de departe cea mai generoasa degustare a unui producator de vinuri la CCCV. Prezentarea cramei si a vinurilor a fost sustinuta de catre reprezentantii Lacerta Winery, mai exact Walter Friedl (actionar) si Mihai Banita (enolog).

Lacerta Winery a luat fiinta in 2003, cand un grup de investitori au inceput sa demareze un proiect in regiunea Dealu Mare, mai exact in comuna Fintesti (judetul Buzau). In prezent investita evaluata la peste 8 milioane de euro cuprinde 82 de hectare de plantatii de vita de vie, o crama moderna ce functioneaza pe principiul gravitational precum si recent renovatul Conac Dorobantu, opera a arhitectului Ion Mincu.

Degustarea a demarat cu un Rheinriesling 2010: de culoare galben-pai, cu un usor rest de dioxid de carbon, arome proaspete de fructe citrice (grapefruit, lime), mar verde si un pic de caisa, usor vegetal, gustul de citrice fiind sustinut de aciditate.

A urmat Pinot Gris 2010, un vin cu o culoare interesanta, galben-sidefata, a carui nas mi-a clarificat repede de ce acest soi se bucura de o popularitate crescanda in Marea Britanie: fructe dulci, nuante de caramel si crema de zahar ars. In gura am descoperit un echilibru bun intre aciditate si alcool (14.5%) ce da impresia de corpolenta.

Chardonnay 2010 – a fost de departe cel mai tipic vin din degustare, nasul debordand de aromele tipice de fructe galbene (banane si ananas), urmate de tenta specifica de unt proaspat intins pe paine prajita. Gustativ am intalnit un vin cu aciditate placuta si cu acea corpolenta onctuoasa caracteristica soiului.

Nu mai intalnisem de mult un Sauvignon Blanc al carui prim contact sa scoata in evidenta tipicitatea neprietenoasa a acestui soi. Proaspat turnat in pahar, fara a-l agita, acest Sauvignon Blanc 2010 te strange de nas cu mirosul de pipi de pisica si o usoara tenta de hidrocarburi (petrol, motorina). Nu sunt cele mai placute arome, dar e adevarat ca fac parte din tipicitatea de soi. O data agitat ies la iveala florile de soc si notele ierboase. Vinul are o structura bazata pe aciditate, gustul evoluand expansiv, devenind mult mai crocant pe final.

Toate vinurile albe degustate, au fost reunite prin cupajare intr-un singur vin: Cuvee X 2010. Dupa cum a si marturisit, intentia enologului Mihai Banita nu a fost aceea de a crea un super-vin, ci de a testa potentialul soiurilor si de urmari expresia terroir-ului. Chiar si asa, rezultatul e unul surprinzator: complexitate aromatica, in care Muscat-ul si Chardonnay-ul isi iau in serios rolul de solisti cu toate aromele lor de flori si fructe galbene, acompaniati din spate de Sauvignon Blanc si Riesling de Rhin, care incearca sa sustina prospetimea cu aromele de citrice si acea tenta minerala. E un cupaj cauia i-as acorda mai multa atentie si l-as asculta pe indelete intr-o seara linistita de vara, departe de aglomeratia urbana.

Ultimul vin alb din degustare a fost Muscat Ottonel 2010. In general Muscat Ottonel-ul e un vin aromatic care da batai de cap vinificatorului din pricina aciditatii scazute pe care o acumuleaza strugurii ajunsi la maturitate deplina. Nici acest vin nu face excepetie de la regula tipicitatii de soi, prezentandu-se ca un Muscat Ottonel etalon – flori de soc, iasomie si trandafiri. Dupa cum ma asteptam e un vin cu aciditate scazuta, ce a reusit sa scape, multumita vinificatorului, de cutuma platitudinii.

Daca albele mi s-au parut corecte, tipice, cu aciditate placuta – pe alocuri bine sustinuta, rosiile s-au dovedit a fi punctele forte ale portofoliului. “Dealu Mare e regiunea viticola romaneasca in car doar cei rau intentionati fac vinuri rosii proaste” imi marturisea cu ceva timp in urma un fost brand manager si nu cred ca se insela foarte mult.

Cabernet Sauvignon & Syrah 2009 – un cupaj in care desi Cabernet Sauvignon-ul a intrat intr-un procentaj mai mare 67%, Syrah-ul e cel care isi face primul intrarea: fructe negre de padure (mure), piele, tabac, condimente iuti. Gustul poarta amprenta unei baricari usoare, care lasa sa iasa destul de usor la iveala tenta picanta, caracteristica Syrah-ului.

Pentru obtinerea cupajului Cuvee IX 2009 s-au folosit vinuri obtinute din Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (15%) si Syrah (15%). De aceasta data, aromele dominante apartin clar Cabernet Sauvignon-ului: coacaze negre, afine, ciocolata neagra, la care se adauga visinele (din Merlot) si o nota usor condimentata de piper (din Syrah). Aciditatea placuta si taninurile catifelate lasa impresia unui vin cu o structura compacta, rotunda, potentata si de generozitatea alcoolului (14%).

La final a fost lasat un Cabernet Sauvignon 2009, care dupa ce a fost maturat 12 luni in barique, a urmat o invechire la sticla de 6 luni, rezultatul fiind un vin destul de tenebros, ce pastreaza in nas arome de ciocolata amaruie si cacao.

Vinuri Lacerta Winery

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: 6 soparle din specia LacertA Winery | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*