Smooth & cool – degustare Hennessy Cognac la Restaurant Graf

Dupa ce miercuri participasem la degustarea vinurilor produse de Lacerta Winery, in seara zilei urmatoare, Restaurantul Graf din Oradea impreuna cu societatea De Silva (importator de bauturi alcoolice premium si super-premium) a pus la cale o degustare cu totul speciala: distilate de vin. Nu te intalnesti in fiecare seara de joi cu o degustare de distilate de vin asa ca nu puteam refuza invitatia adresata de reprezentantii Restaurantului Graf – Vlad Muresan si Septimiu Crisan. Degustarea avea sa fie cu atat mai speciala cu cat produsele apartineau unuia dintre cele mai mari si mai cunoscute branduri din domeniu: Hennessy

Inainte de a intra in detaliile istoriei casei Hennessy si de a povesti despre distilatele lor produse in regiunea franceza Cognac vreau sa amintesc cate-ceva despre distilatele de vin. Istoria aparitiei lor incepe se pare in sec. 12, castigand in popularitate mult mai tarziu, in sec. 14, ca o varianta alternativa a transportului vinului in varianta concentrata. Ideea le-a venit olandezilor, care controlau in acea perioada o mare parte din transportul naval, si care au crezut ca distiland vinul vor obtine o bautura concentrata, pe care o data ajunsi la destinatie o vor amesteca cu apa pentru a redeveni vin. Distilatul, a fost numit brandewijn (vin ars) de catre olandezi, englezii punandu-i numele de brandy. Rezultatul s-a dovedit a fi un fiasco, brandy-ul refuzand sa se transforme in vin o data ce era adaugata apa. Cu toate acestea navigatorii olandezi au continuat sa bea brandewijn in amestec cu apa. In sec. 17, pentru a ocupa si mai putin spatiu, bautura a mai fost distilata inca o data, obtinandu-se asa numita eau-de-vie, urmand ca ulterior aceasta sa fie transportata in butoaie de stejar pe navele trans-atlantice. Durata lunga a unui transport catre Lumea Noua a scos la iveala importanta pe care o joaca lemnul de stejar in aromele distilatului. In mod particular, cognac-ul, e un eau-de-vie produs exclusiv in regiunea franceza cu acelasi nume (Cognac), ce trebuie sa respecte o serie de norme si reguli de productie, ca intr-un final sa poata purta denumirea de cognac. Aceste norme si reguli se refera la soiurile de struguri din care se obtine vinul, zonele in care se cresc vitele de vie, modul in care vinul se distileaza, natura si capacitatea butoaielor de stejar in care se pastreaza eau-de-vie-urile…

Revenind in Salonul Verde de la Graf, degustarea a inceput cu povestea casei Hennessy, prezentata de catre Ezechil Pop, brand developer al societatii De Silva, asistat cu detalii tehnice de catre Ioana Micu. Bazele au fost puse in 1765, cand Richard Hennessy, un militar de cariera, se stabileste in regiunea Cognac, urmand ca in 1774 sa construiasca crama ce urma sa pastreze cele mai pretioase eau-de-vie-uri. Numele companiei, este dat de fiul sau, James, care creaza brandul Hennessy si compania ce-i poarta numele Jas Hennessy&Co. Azi compania face parte din grupul LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton, cea mai mare companie de bunuri de lux.

Primul cognac servit a fost Hennessy VS (Very Special), creat din 40 de eau-de-vie-uri diferite, dintre care unele ating varsta de 10 ani. Maniera de servire s-a dorit a avea o directie moderna, optandu-se pentru servirea cu un cub de gheata intr-un pahar cu pereti inalti. Aromele dominante sunt cele de lemn si vanilie, dublate de note subtile de alune. Gustul se impune prin robustete, aroma dominanta fiind cea lemnoasa.

A urmat Hennessy VSOP Fine de Cognac (Very Special Old Pale) compus din 60 de eau-de-vie-uri diferite, dintre care unele ating varsta de 10 ani. Servirea a fost facuta cu gheata maruntita intr-un pahar cu fund rotund. Aromele dominante sunt cele de citrice, gustul mult mai catifelat, lasand impresia unei senzatii mieroase. De aceasta data s-a avut in vedere o asociere culinara apropiata de aromele cognac-ului, propunerea fiind un platou de branza de capra si oaie cu diferite trepte de maturare, insotit de samburi de nuca si miere.

Am incheiat degustarea de distilate de vin cu Hennessy XO (Extra Old) alcatuit din peste 100 de eau-de-vie-uri diferite dintre care unele ajung pana la 30 de ani. A fost servit cu un glob de gheata intr-un pahar tumbler special, produs de casa Baccarat. Dupa cum era de asteptat a fost cel mai aromat si fin cognac din degustare, impresionand prin aromele de scortisoara si fructe confiate. Desertul, constand in ciocolata neagra cu foita de aur, mousse de chocolat si inghetata cu cacao acoperita cu jeleu din Hennessy VS a reprezentat alegerea perfecta pentru un cognac rafinat servit rece.

3 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Geo
    December 13, 2011 @ 11:48

    Doar o mica observatie la articol (interesant de altfel, si am apreciat si istoricul brandy-ului): VSOP vine de la Very Special Old Pale (nu Product) – http://en.wikipedia.org/wiki/Very_Special_Old_Pale#Grades

  2. Pingback: Cina cu Menestrel, Notorius si Emeritus la Graf | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*