Degustare Villa Vinea / Castel Vinum @ Enoteca Millesime, Oradea

Printre degustarile organizate la sfarsitul anului trecut la Enoteca Millesime din Oradea, despre care nu am apucat inca sa scriu se numara si cea a vinurilor Villa Vinea produse de societatea Castel Vinum. O crama romaneasca, ale carei vinuri au mai fost prezente in cadrul unei degustari la Enoteca Millesime in urma cu doi ani, dar care nu ajung prea des in paharele iubitorilor de vinuri. O sa aflati pe parcurs, daca n-ati intuit deja, de ce.

degustare-villa-vinea-enoteca-millesime

Prezent la eveniment din partea producatorului a fost d-l Mihail Manolache, care a reusit sa ofere un volum impresionant de detalii legate de procesul de vinificare pentru un agent de vanzari. Bine, nu ma asteptam la altceva de la o persoana care se recomanda ca a absolvit o facultate cu specializarea enologie. Din cate am inteles de la dansul, lucrurile nu s-au schimbat foarte tare la Castel Vinum in ultimii doi ani. O investitie italiana (atat cat poate fi de italian cineva care vine din Tirolul de Sud), in localitatea Mica, judetul Mures, pe Tarnava Mica, ce exploateaza 32 de hectare de vita-de-vie. Plantate cu soiuri din cele mai diverse – Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Kerner (daca n-ati auzit pana acum de el, nu e cazul sa va panicati), Riesling de Rin, Gewurztraminer, Feteasca Neagra, Merlot, Pinot Noir si Zweigelt. Vii tinere, planate in 2006 si 2010. Dar haideti sa va spun cum s-au prezentat vinurile.

Kerner Selection 2012
Kerner – un soi de strugure alb, plantat indeosebi in sudul Austriei, nordul Italiei si in Germania, ce s-a nascut in 1929 prin incrucisarea soiurilor Trollinger si Riesling de Rin. In Romania e plantat doar pe plantatiile celor de la Castel Vinum. Nas cu note citrice, vegetal-minerale. Gust cu aciditate buna, citrica, de lamaie coapta, cu corp rotund si impresii minerale pe final. Post-gustul citric, usor sarat, il recomanda ca fiind un vin foarte versatil in asocierea cu mancarurile din peste. 49 de lei.

Diamant Selection 2011
Un cupaj de Kerner, Feteasca Regala si Riesling de Rin. Si da, e exact cum vi-l inchipuiti! Multa mineralitate, poate si ceva hidrocarburi plus ceva piersica retro-nazal. Corp plin, aciditate buna, post-gust placut, usor amarui. Mi-a placut, e interesant si cred ar putea avea niste fani care se dau in vant dupa “mineralitate”. 65 de lei.

Sauvignon Blanc Selection 2013
Vinul asta striga din pahar ca e Sauvignon Blanc: agrise, soc, fruct copt (gutui ?), note mineral-vegetale. Gust cu extractivitate, cu corp plin, cu aciditate bine evidentiata. Un Sauvignon Blanc frumos echilibrat intre cei trei poli care il definesc: fructat – ierbal – mineral. A fost cel mai bun vin al degustarii. Nu si cel mai scump. 52 de lei.

villa-vinea-castel-vinum-enoteca-millesime

Zweigelt Rose Premium 2013
Culoare intensa, in genul rose-urilor de tip schiller pe care le fac vecinii nostri maghiari. Nas de fructe de padure rosii (zmeura, coacaze rosii) dar si ceva mineral, care mi-a amintit de mirosul pietrei de rau. Gustativ are un atac sustinut, cu aciditate in prim plan, insa nu e secundata in parte de mijloc de fructuozitate, rezultatul fiind unul lipsit de coerenta si armonie. Ii lipseste savoarea, fructuozitatea, care sa-l faca sa-ti mai torni un pahar.

Pinot Noir Selection 2011
Ca fapt divers, acest Pinot Noir a fost tinut pentru 12 luni in barriqueri canadiene aflate la prima folosire. Nas cu arome de fructe rosii (cirese, visine, zmeura) + note dulcege de vanilie. Gust cu atac catifelat, fructuozitate buna in partea de mijloc si usoare taninuri pe final. Se simt si ceva impresii lactice (de iaurt), care nu prea ar avea ce cauta aici, dar nu e nimic deranjant. Alcoolul de 14% foarte bine integrat. 76 de lei.

Rubin Selection 2011
Cupaj de Feteasca Neagra, Merlot si Zweigelt. Mi s-a parut a fi un vin rosu generic, cu arome de fructe rosii si o aciditate buna, insa lipsit de savoare si spectacol in gust. 89 de lei.

vinuri-villa-vinea-castel-vinum

Din cate am inteles de la d-l Manolache mare parte din vinurile produse de Castel Vinum iau drumul Italiei, fiind comercializate indeosebi in regiunea din care provine investitorul, piata autohtona nereprezentand un interes major in acest sens. Pe de alta parte, avand in vedere preturile practicate, nici iubitorii de vinuri din Romania nu isi manifesta un interes vadit in a cumpara vinurile Villa Vinea. Si e pacat, pentru ca sunt vreo 2-3 reusite.

Adaugă un comentariu

*

*