Degustare Liliac @ Enoteca Millesime, Oradea

Undeva la finalul lui 2014, am fost invitat alaturi de alti membri ai CCCV Enoteca Millesime pentru a participa la degustarea vinurilor produse de crama Liliac – proiectul viti-vinicol al austriecilor de la amb Wine. Din partea producatorului, la eveniment a fost prezent Catalin Pacurar, care pe langa prezentarea vinurilor a trecut in revista si noutatile legate de crama.

Dupa cum ii spune si numele, Liliac – The wine of Transylvania, crama e localizata in Transilvania, mai exact in loc. Batos (jud. Mures) si exploateaza in prezent 52.8 de hectare intinse pe raza comunelor Batos si Lechinta (jud. Bistrita-Nasaud). La capitolul noutati, am aflat ca investitiei existente i s-a realizat o extindere a cramei, ce va folosi in special depozitarii barrique-urilor destinate maturarii vinurilor. Barrique-uri provenite tot din Transilvania. In plus, se are in vedere realizarea si unor vinuri spumante (cel mai probabil prin metoda Charmat) care vor iesi pe piata cel mai devreme in 2016.

Pana atunci, iata cum s-au prezentat cateva dintre vinurile lor linistite.

Pinot Gris & Feteasca Alba Crepuscul 2013
Culoare galben-pai, nas destul de retinut la inceput, ce se deschide usor spre arome florale. Gust plin, cu aciditate echilibrata, citrica si cu o oarecare rotunjime a corpului. Post-gust citric-amarui, de grape-fruit. Un vin cat se poate de abordabil, bun de baut cu colegii dupa orele de program.

Feteasca Regala 2013
Nas intens dominat de arome de un amalgam de fructe exotice (tutti-frutti va spune ceva?), adica acele arome secundare, expandate, ale fermentatiei cu drojdii selectionate. Gust cu aciditate fructuoasa, bine conturata, de mar verde. Post-gustul aduce aceeasi nota citric-amaruie de grapefruit. O Feteasca Regala ceva mai bombastica din punct de vedere aromatic decat o recomanda numele, dar dincolo de asta un vin agreabil, ce poate sa stea la masa langa tot felul de pesti de apa dulce.

Sauvignon Blanc 2013
Un Sauvignon Blanc ceva mai vegetal, mai verde, mai “greenish” cum ar spune americanii, in care notele de soc sunt undeva in linia 2, primand notele vegetale si cele de agrise. Gust cu aciditate buna, minerala, ce se pliaza foarte bine pe un corp ceva mai extractiv, ce aduce si o usoara astringenta pe final. Trebuie sa remarc faptul ca e un altfel de Sauvignon Blanc, diferit fata de cel care devenise la un moment dat un trade-mark al cramei Liliac. Desigur au fost si ani diferiti din punct de vedere al conditiilor climatice, insa tind sa cred ca se doreste si o alta abordare a Sauvignonului Blanc.

Pinot Gris 2013
Nas cu intensitate moderata, cu arome ce amintesc de fructe galbene bine coapte – de la banane la pere tari si mici. Gust rotund, cu aciditate bine integrata, cu corp plin si un un vag amarui in post-gust. Mi-a placut acest Pinot Gris – pe care il vad acompaniind o intalnire intre prieteni intr-o dupa-amiaza de duminica si nu neaparat un preparat culinar.

Feteasca Neagra Crepuscul 2013
Nas cu arome florale si cu tente de fructe rosii si prune coapte. Gust cu fructuozitate de fruct rosu si cu impresii condimentate de piper verde. Chiar daca vinul e demisec, restul de zahar e foarte bine echilibrat de aciditatea vinului. Ma bucur sa vad o Feteasca Neagra “de Transilvania” cu mai multa prospetime, mai mult fruct copt si mai mult condiment decat cele pe care le-am degustat pana acum. Sunt curios care va fi evolutia in urmatorii ani de recolta.

liliac-logoAsadar, vinuri proaspete, fara fortari excesive, pentru ca pana la urma e vorba de vii tinere. Preturile sunt in zona 30 – 40 de lei, singurul care face nota discordanta fiind Sauvignonul Blanc, pozitionat undeva pe la 50 de lei.

In alta ordine de idei simt un vant de schimbare la Liliac – din cate am inteles Willi Opitz nu se mai ocupa de consultanta pe partea de vinificare, iar Ioana Micu a parasit echipa pentru a se ocupa de proiectul Wine Up.

Adaugă un comentariu

*

*