Daca titlul nu va spune nimic, nu e nici un motiv de panica, e foarte posibil sa nu fi auzit niciodata despre acest vin. Pana acum. E vorba despre un Chardonnay din Burgundia, mai precis din apelatiunea Corton Charlemagne, cu o suprafata 52.44 ha, clasificata ca Grand Cru, parte a districtului Côte de Beaune din subregiunea burgunda Cote-d’Or. Vinul este produs de catre Domaine Michel Mallard & Fils, un domeniu familial cu o traditie de aproximativ 60 de ani, ce exploateaza 11 hectare de vita de vie aflate pe raza comunelor Aloxe Corton, Pernand-Vergelesses, Ladoix-Serrigny, localizate in jurul dealului Corton. Prea multa informatie? Faceti cunostinta cu Burgundia!
Stiu, e greu cu vinurile din Burgundia. Apelatiuni peste apelatiuni, unele Grand Cru, altele Premier Cru, plaiuri viticole scrise si alea pe eticheta, producatori care nu au toti site-uri, sau nu si le-au mai actualizat de cine stie cand, sau si-au schimbat numele. Nu mai intelegi nimic.
Am trecut prin toate astea, in momentul in care un prieten mi-a trimis pe facebook o poza cu acest vin si m-a intrebat cu ce sa-l asocieze. Mi-au sclipit ochii! Un Chardonnay vechi de 20 de ani, dintr-o vie cu clasificare Grand Cru din Bourgogne! Cum sa nu te roada curiozitatea sa vezi cum se prezinta un astfel de vin. Asa ca i-am propus prietenului meu sa-l serveasca alaturi de o portie de… si aici o sa ii invit pe sommelierii si eventual bucatarii care citesc aceste randuri sa spuna ei cu ce ar fi asociat acest vin. Hai, va rog, scrieti un comentariu!
Pentru ca eu propusesesm o delicatesa frantuzeasca la care speram sa nu se incumete si pentru ca il asigurasem pe prietenul meu ca am mai gatit asa ceva, intr-un final a venit si invitatia pe care o asteptam: eu aduc vinul, voi gatiti melcii! Da, ii propusesem escargots.
Zis si facut. Asa ca intr-o dupa-amiaza racoroasa de august am strans cativa prieteni in jurul unei mese, am aliniat o armata de melci si cu mare bagare de seama am deschis sticla. Am reusit sa scot dopul intreg, surprinzator de usor, insa din pacate acesta era intr-o stare destul de proasta – in proportie de 80% fiind inundat. Dupa care, l-am turnat in pahar, cu inima stransa ca voi da peste un vin oxidat.
Iar primele note resimtite au lasat intr-adevar impresia ca vinul ar fi fost oxidat si ca nu mai prea mai aveam ce sa-i facem. Insa nu luasem in calcul faptul ca il servisem destul de rece, un pic prea rece. Asa ca pe masura ce vinul a inceput sa se incalzeasca si sa ajunga la o temperatura de 12-14 grade, a inceput sa de deschida atat olfactiv cat si gustativ. Astfel am descoperit un vin matur, cu buchet de invechire ce aduce initial a miere, vanilie si alte impresii dulci, iar pe masura ce am rotit vinul in pahar am mai sesizat o serie de arome care nu erau in mod permanent prezente, ci apareau si dispareau: piele, frunze uscate, fruncte confiate… In gust demonstreaza ca e inca destul de in forma, cu aciditatea vibrand in parametrii cat se poate de agreabili, cu o structura de altfel destul de serioasa, un corp pe masura numelui si cu un post-gust intens in care inca mai simteai niste note de fructe citrice.
Si da, a mers foarte bine cu escargots.
Din pacate nu prea aveti de unde sa cumparati acest vin, nici in Romania si nici afara. Asa ca n-am cum sa va spun cat costa.
Foto: Catalin David
P.S.
Pentru wine-geeks: nu uitati sa dati un ochi pe site-ul oficial al producatorului Domaine Michel Mallard & Fils, sa cititi un interviu cu actualul enolog, pe care-l cheama tot Michel Mallard si sa studiati harta apelatiunii Corton Charlemagne.