Robola San Gerasimo 2012, Robola Cooperative of Cephalonia

Zilele trecute am facut ordine intre vinurile din colectia personala, ca sa vad ce sticle ar trebui deschise in viitorul apropiat si ce las la pastrat pentru mai tarziu. Asa am dat peste o sticla de vin cumparata anul trecut in timpul vacantei de vara petrecuta pe insula greceasca Kefalonia: Robola San Gerasimo 2012 de la Robola Cooperative of Cephalonia (Cooperativa producatorilor de Robola de pe insula Kefalonia). Pe care de altfel am si deschis-o.

Vinul poarta numele Sfantului Gherasim, care a vietuit pe insula Kefalonia intre anii 1555-1579, unde a infiintat o manastire ortodoxa care exista si astazi. De altfel, sediul Cooperativei Producatorilor de Robola din Kefalonia se afla la cateva sute de metri de manastire. In calendarul ortodox exista doua date la care este sarbatorit: pe 16 august si 20 octombrie. Intamplator, eu am ales-o pe ce de-a doua pentru a deschide acest vin.

robola-san-gerasimo-2012-cooperative-robola-kefalonia

Vinul e obtinut din soiul de struguri Robola, soi despre care am mai povestit si in trecut si despre ca va spuneam ca este soiul reprezentativ al insulei Kefalonia. Culoare galben-aurie, cu ceva semne de evolutie. Nasul aduce in prima faza note puternice de hidrocarburi. Si cand spun puternice, va rog sa intelegi ca nu se simte nici o urma de fruct. Pe masura ce vinul din pahar mai castiga in temperatura incep sa apara si arome de fructe citrice, la care se adauga ceva piersici. Gustul are o aciditate colturoasa, crocanta, minerala de-a dreptul, cu rotunjimi si corp mediu in partea de mijloc a gustului, finalul fiind citric, cu usoare impresii de grapefruit.

Mi-a placut. Nu l-am incercat cu peste sau fructe de mare, desi aceasta ar fi fost prima optiune, ci am ales sa ma bucur de el fara sa-l asociez cu vreun preparat culinar.

Am cumparat sticla de Robola San Gerasimo 2012 din magazinul cramei si daca imi amintesc bine a costat in jur de 9 euro.

Adaugă un comentariu

*

*