Incantation 2009, Domeniile Dealu Mare Urlati

Nu stiu cine a produs prima data in Dealu Mare un vin prin asamblarea (sau cupajarea?) soiurilor Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra (poate S.E.R.V.E.?) dar cert este ca acest menage-a-trois a dat nastere unor vinuri frumoase, ca sa nu zic exceptionale, devenind un soi de trend regional – Cuvee Charlotte (S.E.R.V.E.), Domaine Ceptura Rouge (Unicom Production), Red Artisan (Domeniile Sahateni) sau Golem (Crama Basilescu). In liniile acestui trend incearca sa se inscrie si Incantation 2009, realizat de Domeniile Dealu Mare din Urlati.

Daca acum cititi pentru intaia oara despre Domeniile Dealu Mare Urlati si sunteti curiosi cine sunt o sa gasiti ceva mai multe detalii despre aceasta companie pe vinul.ro. Incantation este vinul lor de top, un asamblaj de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra, cu ceva luni la activ in barrique-uri de stejar.

incantation-2009-ddm

O data deschis, dopul nu mi-a dat prea mari sperante si incepusem sa am oaresce emotii cu privire la calitatea vinului. Chiar daca am observat urme de scurgeri ale vinului pe langa dop, in momentul decantarii vinul n-a prezentat nici un fel de probleme. Asa ca l-am lasat sa respire in decantor mai bine de doua ore. Turnat in pahar a inceput spectacolul: fructe de padure bine coapte (coacaze negre, afine), poate si ceva visine + un iz de magiun de prune, secondate de ciocolata neagra, cacao si niste tente vanilate. E un nas destul de alambicat, interesant de descoperit, mai ales ca barrique-ul nu e in linia intai, ci undeva mai in spate si pe flancuri. Gustul are cam tot ce-i trebe: taninuri, aciditate, structura, corp mediu, fruct… Doar finalul e stirbit de o usoara amareala de visina putrezita (sa fie de la dopul cu probleme?). Altfel merge bine langa o friptura de porc cu sos de afine si orez ca garnitura.

Dac-as stii ca nimeresc un lot cu dopuri fara probleme, as pune la pastrat un bax. Incantation 2009 costa 69 de lei pe vinescu.ro.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. geretus
    April 10, 2015 @ 15:23

    Vinul asta este maturat in butoaie noi de stjari. Prin urmare imprumuta ( la fel ca si coniac-ul) o multime de arome, taninuri etc.

    Aceeasi maturare am gasit-o prima oara la Cricova Prestige ( Cabernet Sauvignon 2009). Rezultatul este surprinzator intr-adevar.

Adaugă un comentariu

*

*