Zarea 100 Brut Natur, Zarea

La finele anului trecut, inainte ca lumea sa intre intr-un fel de nebunie a cumparaturilor, primesc o invitatie la un eveniment aniversar: sarbatorirea a 100 de ani de Zarea. Petrecerea in stil “belle epoque” data de celebrul brand romanesc de “sampanie” urma sa aiba loc in Bucuresti la Foto Cabinet (din Centrul Vechi, deasupra barului Interbelic). Refuz politicos, pe motiv de “locuiesc la 600 km distanta de capitala”. In schimb, ma pricopsesc cu o sticla de Zarea 100 Brut Natur. Care a supravietuit Revelionului si pe care am deschis-o recent.

zarea-brut-natur

Racita zdravan, pe la 4-5 grade Celsius, sticla a fost deschisa cu tact, fara a sparge tablouri si vaze sau a rani pe cineva. Turnat in paharele flute, spumantul realizat dupa metoda traditionala a fermentarii in sticla a prezentat intai o serie de bule efervescente care s-au risipit rapid, lasand loc unui perlatii fine, discrete. Culoarea e de un galben palid, fad. Mirosul discret aminteste de drojdie si paine coapta. Gustul e fin, cremos, cu o aciditate excelent echilibrata, care-l face sa aiba o eleganta aparte. Postgustul e mediu cu arome de paine prajita si unt. Cu siguranta e cel mai bun spumant pe care l-am incercat de la Zarea. Inteleg ca e o editie aniversara dar sper sa nu scoata astfel de spumante doar o data la 100 de ani.

Nu stiu prea multe detalii despre tehnologia de realizare a Zarea 100 Brut Natur (in afara de faptul ca a doua fermentare e realizeata in sticla si ca e un spumant brut nature, adica 0 g zahar), insa tind sa cred ca vinul de baza a fost produs din Chardonnay si inainte de a ajunge in sticla a trecut printr-o fermentatie malo-lactica. Imi confirma cineva?

De cumparat, Zarea 100 Brut Natur se gaseste in marile magazine la pretul de 40 lei.

5 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. March 5, 2013 @ 09:09

    Coincidenta sau nu, in acest moment am un pahar de Zarea Brut pe masa.
    L-am luat zilele trecute din Kaufland, era la oferta: 26 lei.
    E spumantul meu preferat, de revelion am luat 4 sticle.

    Pofta buna!

  2. otilia
    March 7, 2013 @ 19:05

    Zarea 100 brut e din Riesling, Sauvignon si Feteasca alba

  3. Pingback: 5 spumante romanesti pentru Revelion 2014 | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*