Concursul de vinuri nobile Halmeu 2015

Cei cu tinere de minte isi amintesc probabil de incursiunea efectuata de mine in urma cu 2 ani prin mai multe sate si comune din judetul Satu-Mare in incercarea de a descoperi Drumul Vinului Satmarean. Descopeream atunci un grup de viticultori foarte pasionati, ce aveau nu doar plantatii de vita-de-vie foarte bine ingrijite ci si cateva vinuri ce se distingeau detasat de toate celelalte vinuri satmarane. E vorba de viticultorii si vinurile rosii din Halmeu. La momentul acela m-am gandit ca nivelul calitativ peste medie al vinurilor se datoreaza unui concurs favorabil de imprejurari si ca cel mai probabil a fost un accident fericit. “Probabil li se mai intampla ca o data la cativa ani sa le iasa si vinuri bune!” mi-am zis. Si probabil acelasi lucru l-au gandit si cei cativa apropiati si bloggeri de vin, care au degustat acel Cuvee 2011 un asamblaj de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Feteasca Neagra produs de fratii Mike in pivnita lor din Halmeu. Ei bine, nu totul este intamplator si accidentele fericite se intampla tot mai des. Adica in fiecare an. M-am convins de asta la sfarsitul lunii februarie, cand am fost invitat de catre Cooperativa Agricola Dealurile Halmeului sa particip la cea de-a XI-a editie a Concursului de vinuri nobile din Halmeu. Si da, a fost epic. De aia va si povestesc.

As vrea sa lamuresc de la bun inceput cateva lucruri. Concursul de vinuri e de fapt o degustare en-primeur a vinurilor din 2014 de la toti producatorii locali, ma rog, de la cei mai multi din Halmeu. De ce-i spun eu en-primeur? Pentru ca de exemplu mare parte din vinurile rosii de abia au terminat fermentatia malo-lactica si de abia de acum mai urmeaza sa petreaca o perioada in vase de lemn.

A fost pentru prima oara cand am participat ca un jurat intr-un concurs de local de vinuri (in panel-ul oficial si nu intr-unul separat) si de altfel pentru prima data in care am vazut cum se desfasoara toate etapele unui astfel de concurs. Si credeti-ma chiar daca e concurs de vinuri “de la tara” totul se desfasoara cat se poate de corect si de serios – notarea dupa fise OIV, probele secretizate, juratii nu sunt “influentati” in nici un fel in timpul jurizarii, fara vinuri din hibrizi direct producatori, fara probe in sticla PET.

Concursul de vinuri de la Halmeu s-a desfasurat in ziua de sambata 28 februarie, in cladirea Primariei din Halmeu. Juriul a fost format din d-na Mirela Heizer (inspector specialist ONVPV pentru zona de Vest a tarii) – presedintele juriului, Csilla Serli (inginer viticol si director executiv al cramei Nachbil), Bencze Zoltan (inginer viticol si presedintele Ordinului Cavalerii Vinului “Sf. Orban” din Carei), Pop Ioan Nicolae (sponsor al evenimentului si membru al OEVE Legatul Maramures) si subsemnatul.

juriu-concurs-vinuri-halmeu

secretariat-concurs-vinuri-halmeu

Am inceput undeva in jurul orei 10. Cele 34 de probe fusesera secretizate cu o seara inainte – cele albe fiind puse la rece intr-un frigider, cele rosii intr-o camera ferecata, fara sursa de incalzire, denumita generic Arhiva. Toate vinurile inscrise in concurs au fost imbuteliate in sticle de 0.75 l si inchise cu dop de pluta. La momentul jurizarii atat vinurile albe cat si vinurile rosii au fost servite in palierele corespunzatoare de temperatura 10-12 pentru albe 16-18 pentru rosii. Comisia juriului, impreuna cu secretariatul, format din doua persoane care au centralizat in mod independent punctajele s-au aflat intr-o camera separata (cu lumina naturala), in care producatorii de vinuri nu au avut acces. Paharele de degustare folosite au fost marca Stolze, de tip lalea – personal le consider optime atat pentru degustarea vinurilor albe cat si a vinurilor rosii proaspete. Nu au lipsit apa plata, painea alba si feliile de mar. Si desigur scuipatorile.

Am inceput cu 17 probe de vinuri albe si am inchis cu singura proba de rose inainte de a face o pauza si de a continua degustarea si a celor 16 probe de vinuri rosii. Si da, au fost doua probe de calibrare inainte de a puncta vinurile. Juratii au comunicat foarte putin intre ei, singurele aprecieri fiind facute in cazul vinurilor cu defecte majore (pentru ca au fost cateva si dintre acestea).

In ceea ce priveste vinurile albe, m-am bucurat sa vad ca majoritatea de vinurile au fost curate, rezultatul unei manipulari corecte si a unei vinificatii reductive, la temperaturi cat de cat controlate, axate pe protejarea in cat mai mare masura a aromelor primare. Gustativ majoritatea vinurilor albe au fost proaspete, cu aciditatea placuta, frumos conturata.

Singurul vin rose din concurs a avut o culoare frumoasa, roz-coral, un nas de coacaze rosii si tente vegetale, amprenta tipica a unui Cabernet Sauvignon, insa gustul era dominat de un rest de zahar generos, care chiar daca era sustinut de un corp pe masura, nu avea de partea lui si o aciditate care sa lase in gura o senzatie proaspata. In mod clar strugurii nu fusesera culesi pentru un rose, ci pentru rosu.

In cazul vinurilor rosii aveam anumite asteptari si din pacate acestea au fost confirmate doar de catre ultimele 5 vinuri. Cele 5 vinuri obtinute din Cabernet Sauvignon precum si diferitele cupaje avanz la baza soiuri bordoleze precum Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc sau Merlot au demonstrat ca astfel de vinuri rosii cu extract, cu structura, cu corp sustinut de taninuri barbatesti nu reprezinta doar un accident fericit, ce are loc doar o data la cativa ani.

Defectele care au caracterizat unele vinuri din concurs, au fost cauzate de igiena vaselor de fermentare sau curatenia incaperilor in care se desfasoara fermentarea alcoolica. In cazul vinurilor rosii, pe langa unele probleme de igiena, am sesizat si cateva vinuri cu brettanomyces.

probe-concurs-vinuri-halmeu

diplome-concurs-vinuri-halmeu

Concursul s-a incheiat undeva in jurul pranzului, cele doua doamne din secretariat centralizand in timp record fisele cu notele de degustare si anuntand in scurt timp castigatorii. Notele finale au fost calculate facand media aritmetica a tuturor notelor date de jurati. Medalii de bronz s-au acordat vinurilor ce au primit intre 70-75 puncte, medalii de argint pentru vinuri ce au avut intre 75-85 puncte, medalii de aur pentru vinurile peste 85 de puncte. Peste 90 de puncte s-a acordat marea medalie de aur. Fair enough! – cum ar zice englezul. Asadar, iata castigatorii sau mai bine zis medaliatii…

RIESLING RHIN 2014 C. A. DEALURILE HALMEULUI Argint
FETEASCA REGALA 2013 TARR VASILE Argint
FETEASCA REGALA 2014 FAMILIA NASTASE Argint
FETEASCA REGALA 2014 TARR VASILE Bronz
FET. REGALA + SAUVIGNON BLANC 2014 C. A. DEALURILE HALMEULUI Argint
SAUVIGNON BLANC 2014 C. A. DEALURILE HALMEULUI Aur
SAUVIGNON BLANC 2014 TARR VASILE Bronz
TAMAIOASA ROMANEASCA 2014 C. A. DEALURILE HALMEULUI Bronz
MUSCAT OTTONEL 2014 FAMILIA NASTASE Bronz
ROSE 2014 C. A. DEALURILE HALMEULUI Argint
PINOT NOIR 2014 GLODAN IOAN Argint
PINOT NOIR 2014 KURTINECZ PAUL Bronz
MERLOT 2014 C. A. DEALURILE HALMEULUI Bronz
FETEASCA NEAGRA 2014 FAMILIA NASTASE Argint
FETEASCA NEAGRA 2014 C. A. DEALURILE HALMEULUI Argint
CABERNET FRANC 2014 FAMILIA NASTASE Bronz
CABERNET SAUVIGNON 2014 C. A. DEALURILE HALMEULUI Argint
CABERNET SAUVIGNON 2014 SPORRER IOSEF Aur
CABERNET SAUVIGNON 2014 MIKE ALEXANDRU Aur
CABERNET SAUVIGNON 2013 KURTINECZ PAUL Aur
CUPAJ 9R 2014 FAMILIA NASTASE MM Aur
CUVEE 2014 C. A. DEALURILE HALMEULUI Aur

Da, a fost si o mare medalie de aur! Un vin single-vineyard, denumit foarte inspirat 9 Randuri, al lui Nastase Doru, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot si Pinot Noir. Din cate am inteles vinul urmeaza sa stea in barrique-uri la a doua folosire pentru o perioada de 6 luni. Asadar exista loc pentru si mai bine.

comisia-de-premiere-concurs-vinuri-halmeu

mike-alexandru-concurs-vinuri-halmeu

mike-csaba-concurs-vinuri-halmeu

josef-sporrer-concurs-vinuri-halmeu

doru-nastase-concurs-vinuri-halmeu

Dupa premierea si inmanarea diplomelor am stat de vorba cu cei ale caror vinuri au strans ceva mai multe medalii si i-am intrebat ce urmeaza sa faca cu aceste vinuri. Le vor imbutelia? Le vor eticheta? Din pacate, raspunsul era unul previzibil si chiar daca ma asteptam la el, nu e cel pe care mi-l doream. Cei mai multi dintre ei isi vor vinde in continuare vinurile in sticle de PET la 2l …

… cu exceptia unuia singur, pe care sper ca am reusit sa-l conving sa faca pasul spre normalitate. Spre bucuria mea e vorba de un “producator colectiv” – Cooperativa Agricola Dealurile Halmeului. Aceasta ii include pe Chira Sorin Vasile, Dobras Grigore, Mike Alexandru, Mike Csaba Zoltan, Mike Zoltan Cristian si Nastase Doru Cristian. Primii pasi in acest sens au fost deja facuti – vinurile cooperativei au fost luate in evidenta de catre ONVPV. Si inca un amanunt – ar fi primele si deocamdata singurele vinuri care ar beneficia de un IG existent si nefolosit pana acum si in consecinta pe cale de disparitie – IG Dealurile Satmarului!

Adaugă un comentariu

*

*