Grenache & Syrah Belleruche 2010, Maison Chapoutier

Am descoperit ca-mi place sudul Frantei, in urma cu cativa ani, dupa ce imi cazuse cu tronc un superb Chateauneuf-du-Pape. Sa nu va mai spun ca Syrah-ul e un dintre soiurile mele preferate, pe care il apreciez pentru aromele lui de piele tabacita si gust condimentat. Asa ca ori de ori am ocazia, incerc sa descopar cat mai multe dintre vinurile produse in doua dintre regiunile sudice ale Hexagonului: Rhône si Languedoc-Roussillon. Azi, s-a intamplat sa fie un Grenache & Syrah 2010, din Côtes du Rhône pe numele de Belleruche.

Belleruche 2010 e un cupaj de Grenache (majoritar) si Syrah (minoritar). L-am deschis si l-am servit fara sa-l transvazez intr-un vas mai incapator si sa-l las sa respire. Asa ca n-am avut de ales si am inceput sa-l invart in pahar si sa-i observ evolutia. Daca va exista o data viitoare sigur il voi turna in decantor. S-a deschis treptat, notele timide de cirese razbind printre tonurile de piele, pamant reavan si frunze uscate. In gust e catifelat, cu aciditate placuta, fructoasa si taninuri condimentate pe final. Nu umple gura, avand mai degraba un corp light-medium. E un vin placut, dar care nu m-a impresionat in mod deosebit. In schimb, Robert Parker l-a notat cu 88 de puncte.

Vinul e produs de Maison Chapoutier, un mic gigant cu o istorie de peste 200 de ani, ce administreaza proprietati in mai multe regiuni din Franta (Alsace, Rousillon, Rhone) dar si in Portugalia, SUA si Australia. Totusi, mare parte a domeniilor se afla pe Valea Ronului: Côte-Rôtie, Condrieu, Crozes-Hermitage, Hermitage, Saint-Joseph, Cornas, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Côtes-du-Rhône etc.

Mi-a placut eticheta principala cu braille in relief, precum si prezenta unui qr-code scanabil de pe eticheta secundara.

Cine e curios il poate cumpara la 10 euro de la Wein & Co.

Adaugă un comentariu

*

*