Cred ca nici o alta degustare de vinuri nu poate fi mai greu de pus in scena, oferindu-ti in acelasi timp si satisfactii pe masura, ca o degustare verticala. Indiferent despre ce vinuri ar fi vorba. Dar mai ales cand vine vorba de vinuri romanesti, pe care mai nimeni nu se prea oboseste sa le colectioneze si care se vand (si cel mai probabil se si beau) cu mult inainte ca ele sa-si fi atins adevaratul potential. Din aceasta categorie fac parte si vinurile albe din gamele high-end ale Davino: Domaine Ceptura Blanc, Revelatio si Rezerva Alb. Pentru ca de mai multa vreme imi doream sa vad care e potentialul de maturare al acestor vinuri, am reusit sa pun cap la cap o verticala de 5 ani (2012-2016) de Revelatio precum si o mini-verticala de 3 ani (2011-2013) de Rezerva Alb.
Revelatio este in termeni de pozitionare a vinurilor in gamele comericale Davino, corespondentul alb al mult mai cunoscutului vin rosu Flamboyant. Se produc in jur de 12.000 de sticle anual. E un asamblaj de Sauvignon Blanc (85%) si Feteasca Alba (15%), proportiile exacte variind cu cateva procente de la un an la altul. In ceea ce priveste originea strugurilor si vinificarea pana in 2013 s-a mers pe urmatoarea abordare: “Strugurii de Sauvignon Blanc provin din cele mai valoroase parcele din plaiul “Valea Gardului”, fiind selecționați în proporție de 60-70% din plantații cu vârsta de 27-31 de ani, iar 40-30% din colecția de vie tânără de 6-7 ani plantată cu 3 din cele mai valoroase clone de origine franceză. Tehnologia de vinificație de tip reductiv, prin care s-a urmărit păstrarea aromelor primare varietale, a fost completată cu tehnici tradiționale de maturare pe depozit fin de drojdie (“battonage”), în scopul completării profilului aromatic cu arome secundare elaborate. Un procent [de 7% pentru 2012 si 25% pentru 2013 – n.r.] din Sauvignon Blanc a fost parțial fermentat și maturat intre 3 si 6 luni pe depozit fin de drojdii, în barrique de stejar românesc, cu tratament de doagă fiartă.”
Incepand cu 2014 abordarea a fost schimbata. Astfel, “strugurii de Sauvignon Blanc provin din cele mai valoroase parcele din plaiul “Valea Gardului” selecționați în proporție de 75% [din 2015 in proportie de 100% – n.r.] din colecția de vie tânără de 7-9 ani plantată cu 3 din cele mai valoroase clone de origine franceză.” In ceea ce priveste vinificatia, a crescut perioada de maceratie peliculara: de la 5-6 ore la 6-9 ore, s-a renuntat la barrique-uri, optandu-se pentru budane: un procent de 30-40% din Sauvignon Blanc este parțial fermentat și maturat în vase mari de lemn (de 1000 l), urmat de maturare pe depozit fin de drojdii, 5-6 luni.
Motivarea acestei schimbari oferita de Dan Balaban, proprietarul cramei este urmatoarea: “Am renuntat la reductivitatea accentuata, fiind mai „deschisi”, mai ingaduitori cu oxigenul din punct de vedere al vinificatiei, pastrarii si imbutelierii chiar. Aste confera vinurilor mai multa „baubilitate”, fiind mai deschise si mai prietenoase inca de la punerea lor pe piata. Un alt lucru pe care il obtinem din acest punct de vedere este eliminarea unui „soc” care aparea la momentul la care vinul incepea sa intalneasca un pic oxigenul, ceva de care noi nu eram foarte multumiti.”
Vinurile au fost servite intr-un flight comparativ, dar am ales sa le prezint in ordine cronologica (si nu invers cronologica cum se intampla de obicei la degustarile verticale) pentru a vedea evolutia schimbarilor din procesul vinificare si cum au influentat acestea aromele si exprimarea vinurilor.
2012 – Sauvignon Blanc 85%, Fetească Albă 15%; Ac: 6.1 g/l; Z: 2.89 g/l; Vol. alc.: 13,9 %.
Probabil 2012 va rămâne, după primele aparențe, un an controversat prin calitatea vinurilor obținute, în antiteză cu fenomenele meteo extreme. Gerurile abrupte și prelungite din cursul iernii, vremea rece și umedă din timpul înfloritului precum și seceta prelungită până spre sfârșitul toamnei, sunt câteva din vicisitudinile anului care și-au pus amprenta prin diminuarea semnificativă a cantitații. Totuși, concentrația aromelor dată de condițiile lipsite de precipitații rămâne remarcabilă pentru un an cu o maturare foarte precoce.
- Atat culoarea cat si nasul prezentau usoare de note de oxidare. Caracterul flinty & mineral de Sauvignon Blanc de pe Valea Loarei e cel care domina olfactiv. Gustativ vinul e plin, carnos, rotund, cald dar simti ca nu mai are energia si viata de acum 2 ani.
2013 – Sauvignon Blanc 88%, Fetească Albă 12%; Ac: 5.3 g/l; Z: 0.53 g/l; Vol. alc.: 13,6 %.
2013 va rămane probabil în istoria agriculturii românești un an al producțiilor record. Condițiile generale ale anului s-au încadrat în limitele unuia normal, fără geruri excesive, echilibrat în precipitații, fără temperaturi exagerate în timpul verii. Un an relativ ușor din punctul de vedere al presiunii bolilor, cu ceva probleme date de ploile din perioada de pârgă. Toamna lungă și frumoasă, cu temperaturi de peste 20 grade chiar și la inceputul lunii noiembrie a avantajat însă maturarea de bună calitate.
- Aromele primare de fruct ce aminteau candva de flori de soc si agrise coapte sunt istorie. Acum, olfactiv vinul aduce acum in prim plan note minerale si impresii lemnoase. Gustativ are un corp plin, aciditatea e la un nivel cat se poate de agreabil, iar post-gustul e unul intens. Dupa cum spuneam si acum 2 ani, vinul nu e o revelatie, insa vinul are putea avea o evolutie la sticla care i-ar prinde foarte bine.
2014 – Sauvignon Blanc 86%, Fetească Albă 14%; Ac: 5.76 g/l; Z: 1.47 g/l; Vol. alc.: 13,5 %.
2014 a debutat prin condiții nu tocmai prielnice. Temperaturi anormal de mari de +15°C în luna ianuarie și o primăvara rece și ploioasă au dus la o pornire în vegetație mai putin convingătoare. Cu toate că datorită acestor condiții a existat o presiune de boli specifice viței de vie, toamna lungă și călduroasă a făcut totuși ca vegetația să recupereze. Strugurii din anul 2014 au ajuns la o maturitate echilibrată și la o calitate înaltă. Culesul s-a intins pe tradiționalele două luni de campanie. Chiar dacă anul 2014 a fost unul blamat de către producătorii de vin, noi contrazicem această teorie și recomandăm puternic ca vinurile roșii din acest an să fie urmărite. Mai mult, calitatea strugurilor ne-a permis ca începând cu acest an de recoltă să adoptăm o nouă direcție în vinificarea sortimentelor albe care, în opinia noastră, pune in valoare terroir-ul Cepturei.
- Aromele de fruct galben copt domina olfactiv, completate de note minerale. Corpul plin si dens e dublat de o aciditate pe masura, rezultatul gustativ fiind un vin multi-stratificat urmat de un post-gust intens si usor astringent. A fost pentru mine cea mai interesanta varianta de Revelatio, in care densitatea gustativa data de strugurii proveniti din vita-de-vie batrana a fost dublata de prospetimea si intensitatea aromatica a strugurilor din vita-de-vie tanara, spectacolul fiind pus intr-o scena mult mai generoasa data maturarea in vase mari de lemn. Se vede intr-adevar o rupere in stilul de vinificare, lemnul jucand aici un rol secundar, de sustinere si de conturare a caracterului personajelor principale – aromele primare ale strugurilor.
2015 – Sauvignon Blanc 85%, Fetească Albă 15%; Ac: 5.86 g/l; Z: 1.63 g/l; Vol. alc.: 13,1 %.
La prima vedere, debutul lui 2015 aduce aminte de vitregia anului 2005 printr-o primăvară prelungită, rece și excesiv de umedă, în care capabilitatea de a ține sub control presiunea bolilor specifice a fost testată pe deplin. Mai mult, începutul de vară rece și umed, urmat apoi de o perioadă de caniculă și secetă a încetinit ritmul de dezvoltare al plantelor. 2015 a fost până la urmă salvat de o toamnă neașteptat de lungă și frumoasă, cu doar cateva episoade de ploaie, care a permis dezvoltarea compusilor aromatici și acumularea de zaharuri, favorizând o maturare de calitate a strugurilor.
- Nasul se deschide cu arome de fructe citrice dublate de miresme de flori albe, dar si de vagi tonuri vegetal-minerale. In gust e echilibrat, elegant, facandu-se remarcat profilul armonios dat de corpul cu rotunjimi si sustinut de coloana vertebrala data de aciditate. Schimbarea de abordare din anul precedent (2014) se vede mult mai bine in acest an, vinul fiind mult mai bine inchegat si mai expresiv.
2016 – Sauvignon Blanc 87%, Fetească Albă 13%; Ac: 5.68 g/l; Z: 0.36 g/l; Vol. alc.: 13,5 %.
Anul 2016 a însemnat, din punct de vedere climatic, un balans către temperaturi mai putin extreme și cu un regim hidric destul de abundent, în special în prima parte a anului. În peisajul zonei, aceste aspecte s-au tradus prin echilibru și liniaritate în derularea tuturor fazelor de dezvoltare, fără blocaje fiziologice, cu o bună acumulare de arome, însoțită de păstrarea unei bune acidități, în special în ceea ce privește soiurile albe.
- Nasul finut, retinut initial, se deschide in note minerale si impresii vegetale de rozmarin si cimbru salbatic. Aciditatea bine arcuita (chiar taioasa) aminteste de fructe citrice crude, ce abia dau in parga. Post-gust racoritor, persistent. A fost cel mai proaspat vin al seriei (si al serii) si asta s-a simtit in special gustativ. De asemenea faptul strugurii de Sauvignon Blanc provin doar din vita-de-vie relativ tanara (pana in 10 ani) aduce gustativ mai multa zveltete.
Rezerva Alb a fost gandit ca varful de lance al vinurilor albe Davino, produs doar in anumiti ani, in editii limitate de 3000 de sticle, fiind un asamblaj de Riesling Italian si Sauvignon Blanc, de pe plantatii cu un randament de 2500 kg / ha. “Cele două soiuri sunt vinificate separat în condițiile unui flux menajat, cu fermentare inițială în vase de inox la 13-15°C, apoi în barique-uri de stejar romanesc cu ardere lejeră și doage supuse unui tratament particular de “spălare” prin fierbere, în scopul epuizarii taninilor grosieri. Battonage și maturare pe depozit de drojdii fine timp de 6 luni în aceleași barique-uri folosite pentru perfectarea fermentației alcoolice.” Incepand cu 2016, Rezerva Alb nu se va mai produce.
Ceea ce am remarcat in cazul vinurilor Rezerva Alb e faptul ca variantele din 2013 si 2012 sunt vinuri aflate inca in stadiul de armonizare a elementelor. Din pacate am cazut in capcana pe care incercam sa o evit la inceput, aceea de a le consuma prea tinere. Fermentarea si maturarea in barrique-uri romanesti se simte din plin, vinurile fiind intense aromatic, pline, grele, chiar cu astringente in post-gust. Aciditatea e in parametrii normali, insa nu e un exponent al prospetimii si al fructuozitatii, ci mai degraba parte a unui ansamblu caruia incearca sa-i dea coloana vertebrala.
2013 – Riesling Italian si Sauvignon Blanc; Vol. alc.: 13,9 %.
2012 – Riesling Italian si Sauvignon Blanc; Ac: 5.32 g/l; Z: 2.1 g/l; Vol. alc.: 13,8 %.
2011 – Riesling Italian si Sauvignon Blanc; Ac: 5.9 g/l; Z: 2.84 g/l; Vol. alc.: 13,9 %.
Citat ca fiind un an de excepție, 2011 poate fi caracterizat un an al condițiilor climatice extreme, primul semestru purtând amprenta unor evoluții sub medie a temperaturilor normale cu un regim hidric care a favorizat o presiune semnificativă a bolilor specifice, în timp ce al doilea semestru s-a remarcat prin condiții de secetă prelungită cu efecte de deshidratare semnificative, dar cu o toamnă lungă ce a permis o maturare tehnologică de calitate, însă cu acumulări semnificative de zahăr.
- A fost singurul vin din aceasta mini-serie de 3 ani, care dadea semne ca incepe sa-si gaseasca echilibrul cel putin la nivel gustativ. Perioada petrecuta in sticla reusise sa puna de acord compusii aromatici, extractivitatea, taninurile din lemn (flavonele si lactonele), aciditatea, nivelul destul de ridicat al alcoolului… Rezultatul? Un vin din care musti si pe care il mesteci, simtind parca cum se zdrobeste la fiecare imbucatura. Post-gust-ul lung si intens e completat de accente picante.