Golem Alb 2010, Crama Basilescu

E primul Golem Alb. Cel realizat de Gabriel Lacureanu, pe vremea cand inca lucra la Crama Basilescu. Un asamblaj de musturi (si nu de vinuri) de Chardonnay, Feteasca Alba si Riesling Italian fermentate impreuna. La care s-a adaugat o maturare in butoaie de stejar cu diferite grade de ardere. Pentru cei mai multi o ciudatenie. “Interesant!” cred ca a fost cel mai generos compliment pe care vinul acesta l-a primit la momentul aparitiei, din partea degustatorilor mai mult sau mai putin avizati.

Nu va tin in suspans si va spun din capul locului ca vinul se tine foarte bine si ca e de baut acum. Daca-l mai aveti si l-ati pastrat in conditii cat de cat ok, deschideti-l si bucurati-va de el! Da, e un vin alb, sec, romanesc, din 2010, care a rezistat 7 ani.

golem-alb-2010-crama-basilescu

Culoare aurie, intensa, de vin alb matur. Nas cu buchet de “Riesling Auslese”, in care notele minerale (un amestec interesant de piatra, hidrocarburi si ceva “flinty”) se impletesc cu cele dulci, de miere, flori de tei si vanilie. Gustul e plin, rotund, amplu, diafan in care aciditatea vibreaza inca in subsidiar. Post-gustul intens si lung e dominat de notele picante de piper alb. Wow! Ce mi se pare spectaculos e aceasta combinatie intre nasul si post-gustul caracteristice unui Riesling nemtesc cules tarziu, si gustul plin si mineral al unui Chardonnay din Burgundia.

Golem Alb 2010 nu cred ca mai e de gasit de cumparat de pe undeva. La momentul lansarii pretul era intre 40 si 50 de lei.

Adaugă un comentariu

*

*