Intr-o seara de miercuri a lunii februarie, gasca de prieteni alaturi de care am format Our Little Secret Wine Society s-a reunit pentru a vedea care e treaba cu vinurile din Rioja… Bine, cu cateva dintre ele. Selectia a fost facuta exclusiv din oferta de importuri a celor de la Crama Borha, lista finala incluzand vinuri ale cramelor Marques de Riscal, Bodega Contador si La Rioja Alta SA. Ceea ce, dupa cum va puteti da si singuri seama, a fost o alegere destul de inspirata.
Lista a curpins 7 vinuri, dupa cum urmeaza:
Marques de Riscal – Arienzo Crianza 2012
Marques de Riscal – Reserva 2011
Contador – Predicador 2013
Torre de Ona – Finca San Martin Crianza 2010
Torre de Ona – Reserva 2008
La Rioja Alta SA – Vina Arana Reserva 2006
La Rioja Alta SA – Vina Ardanza Reserva 2004
Inainte de a povesti despre vinuri, o scurta prezentare a regiunii Rioja.
Rioja e probabil cea mai cunoscuta regiune viticola din Spania, fiind situata in nordul Spaniei, de-o parte si de alta a fluviului Ebru, avand o suprafata de 63593 ha. E compusa din 3 sub-regiuni: Rioja Baja, Rioja Alavesa si Rioja Alta – cele mai apreciate vinuri provenind din Rioja Alta si Rioja Alavesa. Majoritatea covarsitoare – 90% a vinurilor produse aici sunt rosii, restul de 10% – albe si rose. Cel mai plantat soi de strugure e Tempranillo – 75% din plantatii, Rioja fiind considerata regiunea sa de provenienta. Randametul maxim raportat la kg de struguri / hectar e 6500 kg/ha pentru rosii si 9000 kg/ha pentru albe.
In ceea ce priveste vinurile, sistemul de clasificare al regiunii le-a impartit in patru categorii: Garantía de Origen, Crianza, Reserva si Gran Reserva. Pentru a putea fi incadrat intr-una din aceste categorii vinurile trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, principala conditie fiind legata de perioda de maturarea in barrique-uri de stejar (cu volumul de 225 l – nici mai mic, nici mai mare) si ulterior la sticla. Mai exact:
Garantía de Origen – in trecut aceasta categorie se numea Joven (trad. tanar), acum nu are neparat un nume; vinurile din aceasta categorie sunt vinuri tinere (in primul sau al doilea an de viata), care au fost maturate mai putin de 1 an in barrique-uri sau chiar deloc; de asemenea in aceasta categorie intra si vinuri pe care, din aminute motive, producatorii nu au dorit sa le introduca in categoriile superioare, dar pentru care se garanteaza originea controlata si anul recoltei.
Crianza – din aceasta categorie fac parte vinuri aflate in al treilea an de viata, care au fost maturate cel putin 12 luni in barrique-uri si ulterior cel putin 1 an in sticla inainte de a fi puse in vanzare.
Reserva – vinurile din aceasta categorie trebuie sa provina din ani considerati foarte buni (asadar nu in toti anii se pot produce vinuri de tip Reserva), care au fost maturate cel putin 12 luni in barrique-uri si ulterior cel putin 2 ani in sticla inainte de a fi puse in vanzare.
Gran Reserva – vinurile din aceasta categorie trebuie sa provina din ani considerati exceptionali (in ultimii 20 de ani, au fost 5 ani exceptionali – 2001, 2004, 2005, 2010 si 2011), care au fost maturate cel putin 24 luni in barrique-uri si ulterior cel putin 3 ani in sticla inainte de a fi puse in vanzare; in majoritatea cazurilor vinurile din aceasta categorie apar pe piata dupa aproape 10 ani de la recoltarea strugurilor.
Referitor la maturarea vinului in barrique-uri, o practica enologica interesanta, folosita de catre cramele din Rioja, presupune transvazarea vinului dintr-un butoi in altul (barrel racking), de mai multe ori, de-a lungul perioadei de maturare.
In ceea ce priveste vinurile degustate, am sa le prezint grupate pe producatori si nu neaparat in ordinea in care au fost servite.
Marques de Riscal – Una dintre cele mai vechi crame din Rioja, infiintata in in 1858 si de altfel cea care s-au implicat activ in dezvoltarea sistemului de clasificare cu denumirea de origine Rioja.
Arienzo Crianza 2012 – un asamblaj de Tempranillo (90%), Graciano (5%) si Mazuelo (5%), strugurii folositi provenind din viile de langa Laguardia si Elciego (ambele in Rioja Alavesa). Vinul a fost maturat in barrique-uri de stejar american pentru 18 luni. Arome de fruct rosu proaspat, completate de note vanilie si nuca de cocos; gustativ e placut, cu taninuri marunte, aciditate buna, fructata si un post-gust mediu.
Reserva 2011 – un asamblaj de Tempranillo (90%), Graciano (7%) si Mazuelo (3%), strugurii provenind in vii plantate inainte de anii ’70 in Rioja Alavesa. Vinul a fost maturat in barrique-uri de stejar american pentru 25 de luni. O Reserva clasica, tipica si oarecum destul de previzibila – taninuri fine, slefuite, aciditate buna, structura atletica.
Bodega Contador – e proiectul personal a lui Benjamín Romeo, unul dintre cei mai apreciati enologi spanioli ai generatiei sale. Vinul sau de garaj – Contador a reusit sa obtina 100 de puncte Parker in doi ani la rand – 2004 si 2005.
Predicador 2013 – un asamblaj de Tempranillo (96%), Garnacha (2%), Graciano (1%) si Mazuelo (1%), strugurii provenind din vii cu varste intre 25 si 30 de ani, aflate in jurul localitatii San Vicente de la Sonsierra y Briones (in Rioja Alta). Maturat 16 luni in barrique-uri frantuzesti. Predicator e un exponent al vinurilor moderne din Rioja, caracterizate in mod particular de maturarea in barrique-uri frantuzesti si nu americane, punand accent mai degraba pe fructul proaspat, pe arome ceva mai concentrate si implicit o structura mai robusta si cu un nivel ceva mai ridicat de alcoolului – 14.5%. Vinul clasat in categoria Garantía de Origen, probabil din cauza stilului modern, desi s-ar fi putut incadra la Crianza dpdv al maturarii.
La Rioja Alta SA – O crama infiintata in 1890 de 5 familii din Rioja si Tara Bascilor, face parte dintr-un grup ce reuneste mai multe crame, printre care si Torre de Ona .
Finca San Martin Crianza 2010 – un Tempranillo 100% din struguri culesi din via ce inconjoara crama Torre de Ona din Laguardia (Rioja Alavesa). Maturat in barrique-uri americane noi (67%) si frantuzesti la a doua folosire (33%) pentru o perioada de 16 luni. O Crianza “in-between”, intre clasica si moderna, cumva best of both worlds. Fruct in mijloc, suplu, easy-drinking – 13.5% vol. alcool, juicy, cu aciditate buna, care cere niste tapas.
Torre de Ona Reserva 2008 – Tempranillo (95%) si Mazuelo (5%) din via ce inconjoara crama Torre de Ona din Laguardia (Rioja Alavesa). Maturat 20 de luni in barrique-uri frantuzesti (70%), caucaziene (?) (20%) si americane (10%). O Reserva moderna, cu mult fruct, cu densitate, cu o concentrare destul mare a aromelor, cu o structura solida, robusta, cu 14% vol. alcool, dar catifelata si cu destul de multa prospetime.
Vina Arana Reserva 2006 – asamblaj de Tempranillo (95%) din strugurii culesi din Rodezno (Rioja Alta) si Labastida (Rioja Alavesa) + Mazuelo (5%) din strugurii culesi din Rodezno. Maturat 36 de luni in barrique-uri americane de 4 ani. Un vin cu 10 ani la activ, ce incepe sa-si arate potentialul fiind excelent de baut acum. Probabil va fi la fel si in urmatori 2-3 ani. Un vin elegant, cu corp mediu, sustinut de taninuri fine, catifelate si aciditatea fructata, proaspata.
Vina Ardanza Reserva 2004 – asambaj de Tempranillo (80%) din strugurii culesi din vii de peste 30 de ani din Fuenmayor si Cenicero (Rioja Alta) + Garnacha din vii vechi plantate la o altitudine de 600m in Tudelilla (Rioja Baja). Tempranillo a fost maturat 36 de luni in barrique-uri americane de 4-5 ani, iar Garnacha a fost maturat 30 luni in barrique-uri americane de 2-3 ani. Un vin cu V mare, notat de catre mai toti criticii de vin foarte bine – 93+ R. Parker, 94 Guia Penin, 94 Wine Spectator, 91 Decanter, 17 Jancis Robinson. E o Reserva clasica, ce reprezinta expresia pura a stilului traditional de vinificare din Rioja, cu o structura ampla, rotunda, catifelata, cu taninuri frumos rotunjite care umplu gura, un post-gust intens, lung.
De departe preferatul meu a fost Vina Ardanza Reserva 2004 insa mi-au placut si vinurile moderne care incep sa se faca in Rioja – Torre de Ona Reserva 2008 si Predicador 2013.