Berola 2010, Borsao

Cand pe sticla de vin e lipita o bulina aurie cu +90 points by Robert Parker, ar trebui sa te astepti la un “bold wine”, cum ii spun americanii, adica un vin puternic, plin, rotund, catifelat, intens. Iar Berola 2010, un asamblaj de Garnacha si Syrah, produs de crama spaniola Borsao din regiunea Campo de Borja, punctat de catre criticul american R. Parker cu 91 de puncte e un exemplu in acest sens.

Vinul provine din vii cu varste cuprinse intre 35 si 60 de ani pentru Garnacha si peste 10 ani pentru Syrah, ambele situate la altitudini destul de inalte: 600-800m, fiind ulterior maturat 14 luni in barrique-uri frantuzesti si americane. Si da, are cam tot ceea ce si-ar dori Robert Parker de la un vin: fruct negru copt, pe alocuri chiar supra-copt completat de note vanilie si note usor afumate, gust intens, dens, cu corp plin, rotund, cu taninuri catifelate, usor dulcege si picante pe final. Recunosc, mi-a placut vinul, desi e genul care apasa cam greu pe papile. Se deschide tot mai mult pe masura ce se aeriseste in pahar asa ca daca aveti o dupa-amiaza la dispozitie, merita sa o petreceti in compania acestui vin. Si a unei carti. Sau a unor prieteni.

berola-2010-borsao

Berola 2010 de la Borsao se gaseste de cumparat la real,- hypermarket si pe real,- wine boutique la 57 lei.

Borsao s-a nascut prin asocierea a 3 cooperative (Borja, Pozuelo si Tabuenca), ce insumeaza 620 de membri si exploateaza 1500 de hectare de vita-de-vie, producerea vinului avand loc in 3 crame. Principalul soi plantat e Garnacha, crama concentrandu-si eforturile in a produce cel mai bun vin din acest soi si de a deveni astfel o crama de referinta la nivel mondial. Si da, se pot obtine vinuri foarte bune (+90 puncte Parker) fara sa sari de 20 de euro / sticla chiar si atunci cand esti un producator mare.

Adaugă un comentariu

*

*