Prince Matei 2006, Vinarte

La degustarea verticala de 10 ani de Prince Matei, organizata de Vinarte la Enoteca Millesime, in primavara lui 2012, favoritul meu a fost Prince Matei 2006. Asa ca am facut ce-a trebuit si am pus deoparte cateva sticle pe care sa le revad de-a lungul timpului. Noaptea (pe)trecerii dintre ani mi s-a parut un motiv indeajuns de bun pentru a deschide una dintre ele, mai ales ca vinul trecea in cel de-al zecelea an de viata.

prince-matei-2006-vinarte

Pentru cei care au invatat cum se deschide o sticla de vin cu tirbusonul in ultimul an, aflati ca Prince Matei e un Merlot (cu un adaos de 10% Cabernet Sauvignon) realizat in Dealu Mare (mai exact la Zoresti) de catre Vinarte. Un vin incadrat in categoria super-premium (sau high end) pe buna dreptate, fiind printre putinele vinuri romanesti care au demonstrat ca se matureaza foarte frumos la sticla, rezistand trecerii timpului.

Pastrat in conditii acceptabile in ultimii patru ani (atat cat poate oferi camara unui apartament de bloc), vinul nu a prezentat urme de oxidare sau probleme cu dop inundat. L-am deschis si mi-am turnat un pahar dupa care l-am lasat sa respire atat cat a putut in sticla, desi mai potrivit ar fi fost sa-l transvazez intr-un decantor. L-am servit dupa mai bine de 8 ore, cand mai era un pic si se crapa de ziua. Culoare aproape opaca, rosie-purpurie, densa, fara margini caramizii sau alte semne de imbatranire. Nasul inchis la inceput, se deschide in arome de fructe negre usor supra-coapte, smochine, masline uscate, ajungand treptat la ciocolata neagra, cacao, cafea, tutun. Gustul e catifelat, fin, cu aciditatea si fructuozitate in partea de mijloc, dar cu taninuri inca in forta. Desi au trecut 10 ani vinul arata de parca ar fi fost cel mult din 2011. Post-gustulul e lung si lasa papilele acoperite de aroma de fruct negru copt.

back-label-prince-matei-2006-vinarte

Prince Matei 2006 se mai gaseste inca la unele magazine on-line la preturi ce incep de pe la 160 de lei. Toata colectia de Prince Matei, cuprinzand 12 ani de recolta (1998 – 2010, cu exceptia lui 2005 an in care nu s-a produs) se gaseste de vanzare pe vinescu.ro la pretul 1545 lei.

Adaugă un comentariu

*

*