Degustare Domeniul Coroanei Segarcea @ Millesime Pop Up Wine Bar, Oradea

Pe parcursul lunii decembrie a anului trecut, in cadrul Targului de Craciun organizat de Primaria Oradea, Enoteca Millesime a deschis un pop-up wine-bar amenajat intr-unul din spatiile multifunctionale ale Cetatii Medievale Oradea. Motiv de bucurie pentru iubitorii de vinuri din orasul de pe Cris, pentru ca pe langa vinurile la sticla sau la pahar, vandute la aceleasi preturi cu care altminteri le cumparai din magazinul enotecii, au fost invitate si cateva crame sa-si prezinte vinurile. Cu toata agitatia din preajma sarbatorilor, n-am apucat sa bifez decat o singura prezentare de vinuri, cea sustinuta de Radu Rizea pentru Domeniul Coroanei Segarcea.

degustare-domeniul-coroanei-segarcea

N-am avut la mine agenda Moleskine pentru a puncta niste note de degustate mai elaborate, dar oarecum nici contextul nu era de asa natura, asa ca ceea ce urmeaza e un exercitiu de memorie…

Viognier 2013
Maturat in barrique-uri 3 luni de zile, fapt care se simte in special olfactiv, insa lemnul e destul de bine integrat. Gust plin, dens, cu corp, aproape ca iti vine sa-l mesteci. E fain si acum, dar cred merita sa mai stea.

Minima Moralia Speranta 2014
Un asamblaj de Pinot Noir, Pinot Gris rose si Cabernet Sauvignon. Pentru mine a fost cel mai fain rose romanesc vinificat din recolta lui 2014. Nu e de vreo complexitate aromatica iesit din comun, insa gustativ are o structura cat se poate de serioasa, cum rar mi-a fost dat sa vad la rose-uri: acitate, taninuri, densitate, prospetime. E scump, nu zic, dar experienta merita.

Minima Moralia Recunostinta 2008
Un Cabernet Sauvignon pe care daca nu-l uiti in decantor cateva ore, vei fi nevoit sa-l freci in pahar zeci de minute. E ceva mai tenebros la inceput, dar o data ce se deschide are de toate: de la fruct negru si rosu, la condimente, ciocolata, cacao si fructe confiate. Gustativ e ceva mai slefuit decat ar lasa sa para la prima impresie, are catifelare, rotunjime, corp plin… dar tot iti lasa un kick de taninuri zdravene in post-gust.

Principesa Margareta 2008
Marselan (o incrucisare intre Cabernet Sauvignon si Grenache), din primul an de recolta (daca am retinut bine). Maturat 18 luni in barrique-uri de stejar frantuzesc. E o nebunie de vin! O mica bestie neimblinzita din punct de vedere gustativ care livreaza o explozie de fruct si condimente olfactiv. N-are cum sa nu-ti placa. OK, nici asta nu e ieftin, dar oh boy! cat de fain poate sa fie.

Chiar daca am privit cu oarecare scepticism plantarea si vinificarea unor soiuri ca Viognier, Marselan sau Touriga Nacional la Segarcea, trebuie sa recunosc ca vinurile rezultate sunt cat se poate de reusite. Merita toata atentia si pe viitor, in special cele din gamele superioare – Principesa Margareta si Minima Moralia. Am sa incerc sa revin cu mai multe detalii si note de degustare in viitorul nu foarte indepartat.

Adaugă un comentariu

*

*