Degustare Vitis Metamorfosis @ Enoteca Millesime, Oradea

Vitis Metamorfosis e joint-venture desfasurat in Romania, de celebra casa de vinuri Antinori impreuna cu enologul italian Fiorenzo Rista. Adica o crama romaneasca, patronata de o asociere intre doi italieni, localizata in regiunea Dealu Mare, ce are in proprietate 100 de ha de teren, din care 67.5 sunt plantati cu vita-de-vie. Din acestea, 15 hectare de vita-de-vie sunt deja certificate ca fiind cultivate ecologic. Pentru ca lui Piero Antinori ii pasa de mediu. Joint-venture-ul, inceput in 2008, i-a inclus initial si pe cei de la Halewood, insa ulterior acestia s-au retras din asociere. Din 2014, Vitis Metamorfosis are si o crama proprie, situata in Vadul Sapat, in care vinifica strugurii culesi de pe cele trei plaiuri viticole din apropiere: Valea Urloi, Fintesti si Naeni. Cat priveste vinurile, am avut ocazia sa iau parte la o degustare a acestora, organizata la finele lui 2015 de Vitis Metamorfosis la Enoteca Millesime din Oradea.

Din partea producatorului de vinuri din Dealu Mare, au fost prezenti Alfred Binder si Adrian Pasca. Revenind la vinurile produse de Vitis Metamorfosis, acestea sunt structurate din punct de vedere comercial in vreo 5 game: Fluturi (entry-level), Viile Metamorfosis (mid-level), Via Marchizului si Via Coltul Pietrei (doua single vineyard-uri in categoria premium) si Cantus Primus (super-premium) din care am degustat urmatoarele…

Viile Metamorfosis – Feteasca Alba & Sauvignon Blanc 2014. Nas cu note florale, la care se adauga o tusa “verde” de Sauvignon Blanc. Gust cu aciditate cruda, un pic de fizz si o fructuozitate de strugure usor crud.

Viile Metamorfosis – Rose 2015. Un rose din Merlot, Fetească Neagră si Pinot Noir, cu culoare intensa, cu nas frumos floral dar si o usoara nota vegetal-minerala slab sesizabila. Gustul are o aciditate buna (fisa tehnica zice 7.5 g/l, ceea ce pentru Dealu Mare e suprinzator), ba chiar si un corp in partea de mijloc si taninuri pe final. Post-gust usor amarui (de sambure de mar). E un rose interesant, “de iarna”, care nu cred ca s-ar pierde cu firea in fata unor preparate ceva mai unse.

Viile Metamorfosis – Cabernet Sauvignon 2012. Un Cabernet Sauvignon facut intr-un stil mai atipic, cu foarte multa prospetime si fructuozitate, cu taninuri crude (de parca ar fi un nouveau), cu arome de fructe de padure proaspat culese (mure, afine, coacaze negre). Din cate am inteles a fost maturat pentru 18 luni intr-o combinate de budane de lemn si barrique-uri de stejar din Franta si Ungaria. Mie nu mi-a placut in mod deosebit, dar au fost persoane care l-au apreciat.

Via Coltul Pietrei – Syrah 2013. Un single-vineyard, de pe o parcela de 5.2 ha planta cu Syrah, din via denumita Coltul Pietrei, (localizata in plaiul viticol Naieni, centrul viticol Breaza). Maturat pentru o perioadă de opt luni (50% budane de 5000 de litri şi 50% in baricuri de 225 litri). Nas de fructe negre de padure, completate de usoare condimente, gust cu corp mediu, finut, cu aciditate buna, cu fruct proaspat in mijloc, cu taninuri catifelate si un post-gust mediu.

Via Marchizului – Negru de Dragasani 2013. Vinul meu preferat din intreaga degustare a fost primul Negru de Dragasani din Dealu Mare. Un single-vineyard, de pe o parcela de 1 ha, cultivata ecologic, din via denumita sugestiv Via Marchizului, (localizata in plaiul viticol Fintesti, centrul viticol Breaza). Maturat majoritar in budane mari de stejar + ceva barrique pentru o perioada de 8 luni. Nas de fructe rosii si negre destul de bine coapte, dublat in gust de o structura destul de zdravana data de un corp plin sustinut de aciditate si taninuri. Alcoolul de 14.5% e un pic cam naravas, dar se va mai integra cu timpul.

Cantus Primus – Feteasca Neagra 2012. Am mai degustat aceasta Feteasca Neagra din gama Cantus Primus in urma cu ceva vreme (iulie 2014, instragramul mi-e martor) si de-atunci vinul s-a mai asezat, gustativ fiind un vin mult mai echilibrat. Nas cu arome de gem de fructe negre + un pic de scortisoara, in gust taninurile si aciditatea sustin un corp mediu, iar post-gustul aminteste de prune si condimente picante.

vitis-metamorfosis-viile-metamorfosis-via-coltul-pietrei-via-marchizului-cantus-primus

Avand in vedere varsta destul de tanara a plantatiilor, nu cred ca deocamdata se pot emite pretentii foarte mari din partea vinurilor, chiar daca Antinori e in spatele Vitis Metamorfosis. Totusi, vinurile sunt facute in maniera vinurilor italiene, destul de savuroase, cu aciditatea ceva mai ridicata de cat as fi obisnuit pentru o zona calda cum e Dealu Mare, fapt ce le recomanda ca fiind ideale pentru asocieri gastronomice.

Adaugă un comentariu

*

*