Rosu de Atelier @ Enoteca Millesime, Oradea

De cel putin doua ori in fiecare an, reprezentatii M1 Crama Atelier bat tara in lung si in lat, intr-un fel de turneu de degustari, ce cuprinde mai toate orasele in care exista iubitori de vin bun. Turneul din aceasta toamna s-a numit destul de sugestiv Rosu de Atelier si a inclus desigur si o oprire la Oradea. Daca nu chiar doua. Una dintre ele, la care am luat si eu parte, s-a intamplat intr-o seara de joi la Enoteca Millesime.

Din partea M1 Crama Atelier, a fost prezent Dan Bundur – brand manager al cramei, povestitor sef, un rocker barbos cu acte in regula. Fisa de degustare, a cuprins nu mai putin de 9 vinuri, majoritatea rosii, multe la prima intalnire, cateva mai vechi “revizitate”. N-am sa le prezint in ordinea in care au fost degustate ci grupate pe game.

sable-noble-alb-rosu-m1-crama-atelier

Sable Noble alb 2014
Un asamblaj de 40% Sauvignon Blanc + 40% Chardonnay + 20% Pinot Gris. Un vin destul de versatil, care merge bine atat cu mancare cat si cu povesti, in aromele caruia remarci din prima vocea usor stridenta a Sauvignonului Blanc. Caracterul fructat al Chardonnayului se simte ceva mai timid in nas, insa compenseaza gustativ, conferind alaturi de Pinot Gris un corp plin, cu rotunjime, cu aciditate buna in partea de mijloc, lasand un post-gust placut mediu.

Sable Noble rosu 2012
Un asamblaj in parti egale de Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon. Maturat nu mai putin de 18 luni in butoaie de stejar romanesc – atat butoaie noi, cat si butoaie la a doua folosire. Se deschide in note de lemn prajit, ciocolata neagra si cacao (n-a stat degeaba atata vreme in butoaiele alea de stejar), urmat de impresii de mure, cirese si visine amare. E un vin easy-drinking prin definitie, cu arome de fruct negru ce abia dau in parga, cu aciditate buna, cu taninuri prezente dar prietenoase.

arezan-babeasca-neagra-feteasca-neagra-m1-crama-atelier

Arezan – Babeasca Neagra 2013
Din vie veche de 54 de ani, maturat 12 luni butoaie romanesti la a doua folosire, doar 8000 de sticle produse. E vinul meu preferat din intreg portofoliul M1 Crama Atelier, fiind de altfel una dintre cele mai bune Babesti Negre de pe piata – nu ca am avea foarte multe. Culoare stravezie, nas de fructe rosii (cirese negre), completat de vagi note lemnoase. Gust fin, catifelat, cu aciditate buna in partea de mijloc, usor amarui pe final.

Arezan – Feteasca Neagra 2012
Maturat 18 luni in butoaie romanesti de stejar. Se deschide cu arome de ciocolata neagra si cacao, dupa care fructele negre ies la asalt. In gust, corpul mediu e conturat de taninurile catifelate, imbracate in arome de fruct negru. Final fructat, mediu. E o Feteasca Neagra destul de sincera in exprimare, care chiar daca a stat 18 luni in lemn, aromele colaterale nu sunt dominante.

leat-6500-chardonnay-pinot-noir-merlot-cabernet-sauvignon-&-merlot

Leat 6500 – Chardonnay 2013
Maturat 14 luni in barrique, 6 luni de sticla. Da, acum se simte prea mult barrique-ul, dar Chardonnayul suporta bine maturarea in lemn si peste vreo 2 ani, va fi excelent integrat. Are fruct, vanilie, corp, structura, aciditate, asadar cam tot ce-i trebuie. O mini-verticala de 5 ani care sa demonstreze potentialul de maturare e oricand binevenita.

Leat 6500 – Pinot Noir 2012
Maturat 18 luni in barrique. A fost votat de catre cei care au participat la degustare drept vinul serii. Si asta in conditiile in care Pinotul Noir e unul dintre cele mai putin apreciate soiuri in Romania. M-am jucat pret de aproape o ora cu vinul in pahar, timp in care au iesit la iveala intr-o ordine mai mult sau mai putin aleatoare: fructe rosii, fructe negre, note lemnoase, fruct supra-copt, frunze uscate, scortisoara, cacao, tutun. Gustul e catifelat, fin, corpul mediu fiind sustinut in partea de mijloc de aciditate si incadrat de taninurile smooth. In seara zilei de joi mi-a placut mai mult decat Babeasca Neagra, care my all time favourite. De urmarit si pe viitor.

Leat 6500 – Merlot 2012
Maturat 18 luni in barrique. Cand vine vorba de Merlot, cuvantul cheie e visina. Destul de coapta in cazul de fata, dublata de note de lemn ars si cafea prajita. Gustul e cat se poate de abordabil, cu mult fruct, taninuri moi, placute si aciditate indeajuns de pronuntata incat sa-ti faca pofta de inca un pahar.

Leat 6500 – Cabernet Sauvignon & Merlot 2011
60% Cabernet Sauvignon + 40% Merlot, maturat 18 luni in barrique. Un vin pe care l-am mai degustat in urma cu an de zile si pe care mi-a placut sa-l vad in evolutie. E un vin care merita aerisit ore bune, pentru ca are o gramada de povesti de spus si nu doar acum, ci si peste cativa ani. E un vin lucrat de Razvan Macici in aceeasi parametri ca cei de mai sus: mult fruct, lemn bine integrat, structura destul buna.

fatum-pinot-noir-m1-crama-atelier

Fatum – Pinot Noir 2014
Singurul rose din Romania maturat integral in barrique, 3 luni de zile. Probabi cel mai scump rose de la noi. Are o culoare frumoasa de foaie de ceapa, fiind in esenta un rose din Pinot Noir, foarte frumos, foarte elegant in exprimare chiar daca in gust exista o senzatie de “greutate”, data de maturarea in butoaie de 300 de l. Nu e un rose “de iarna”, cu taninuri structurate, cu zvac de vin rosu, desi avand in vedere pozitionarea ma asteptam la o astfel de abordare. Nu cred ca destinul ne va rezerva inca o intalnire, dar nici nu pot sa spun ca-mi va parea rau.

rosu-de-atelier-enoteca-millesime-oradea

Preferatele mele au fost Babeasca Neagra si Feteasca Neagra din gama Arezan, precum si Pinotul Noir din gama Leat 6500 The Origin.

Adaugă un comentariu

*

*