Spumant Brut, Domeniile Panciu / Casa Panciu

Chiar daca pana la Revelion (perioada in care consumul de vinuri cu bule atinge cote maxime worldwide) mai sunt in jur de 2 luni, am inceput deja sa inspectez rafturile cu vinuri spumante romanesti din marile magazine. Oferta nu e foarte generoasa, sunt cam aceleasi etichete ca si in anii trecuti, insa am descoperit si cateva noutati. Dintre acestea am luat o sticla de Spumant Brut de la Domeniile Panciu / Casa Panciu.

Din cate stiu, inceputurile vinului spumant de Panciu sunt legate de numele lui Ion Pusca (care are un brevent de “inovator” al vinului spumant de Panciu din 1970). Nu stiu ce soiuri de struguri au stat la baza primelor vinuri spumante realizate aici, insa tind sa cred ca e vorba de Aligote si/sau Feteasca Regala, soiuri foarte apreciate in perioada comunista pentru productivitatea mare la hectar.

Spumantul Brut de la Domeniile Panciu e realizat dintr-un cupaj de Aligote, Feteasca Regala si Feteasca Alba, vinuri din recolta 2011, prin metoda traditionala (a doua fermentare in sticla), intr-o editie limitata de 9000 de sticle (numerotate individual pe contra-eticheta). Fisa tehnica mentioneaza 5.15 g/l aciditate si 8.02 g/l zahar rezidual insa nu si perioada pe care vinul a petrecut-o in sticla, dupa ce a avut loc cea de-a doua fermentare.

Racit cum trebuie (5-6 grade) si servit in pahare flute (nu ma pot obisnui sa servesc spumantul din pahare de vin alb) vinul perleaza abundent, etaland totodata si o culoare glaben-pai (cu usoare semne oxidare, la care ma asteptam avand in vedere ca-l luasem de pe raftul unui supermarket). Nasul nu e foarte expresiv, aduce a aluat de paine si a mere verzi. Gustul e insa pe placul meu: aciditate vibranta, fructuozitate in partea de mijloc dar cam scurt spre final. Overall mi-a lasat o impresie placuta, e un spumant bun, insa mai e de lucru.

La 65 de lei in Auchan mi s-a parut scump. 45 de lei pe site-ul producatorului era un pret rezonabil, insa din pacate e sold out.

P.S.: Se pare ca exista deja si o varianta Domeniile Panciu Brut 2012 care a luat o medalie de bronz la Decanter World Wine Awards.

Adaugă un comentariu

*

*