Cuvee Alexandru 2007, SERVE

Cuvee Alexandru 2007 de la SERVE e un vin aparte. Din mai multe motive. In primul rand desi e un “cuvee”, nu e un asamblaj / cupaj – e vorba de un Cabernet Sauvignon. Apoi, si asta cred ca e cel mai interesant, nu a avut si nici nu cred ca avea un succesor – exista doar varianta din 2007. Si atat. Va spun de ce.

Plantatia de vita-de-vie, ce avea o varsta de peste 30 de ani, de pe care au fost culesi strugurii pentru acest vin nu mai exista. A fost defrisata. Nu apartinea celor de la SERVE, era luata in arenda de acestia pentru a fi lucrata de la un oarecare proprietar, care in 2008 a hotarat ca respectiva vita-de-vie este prea batrana si ca ar trebui taiata. Din cate am inteles pana in 2007 inclusiv, strugurii de pe aceasta plantatie erau folositi pentru Cabernetul Sauvignon ce intra in compozitia Cuvee Charlotte. Avand in vedere soarta viei, cei de la SERVE au decis ca cele mai bune butoaie in care se matura Cabernetul Sauvignon de pe acea plantatie sa alcatuiasca un vin independent. Asa a aparut Cuvee Alexandru 2007. Maturat in butoaie de diferite varste si nivele de ardere, romanesti si frantuzesti pentru o perioada cuprinsa intre 10 si 14 luni.

cuvee-alexandru-2007-serve

Am deschis vinul intr-o dimineata de marti, pentru a fi savurat dupa mai bine de 10 ore de aerare seara, alaturi de cativa prieteni. Culoarea si marginile tradeaza primele semne ale evolutiei, ceea ce e normal pentru un vin de peste 5 ani din Dealu Mare. Nasul aduce a cafea, ciocolata neagra, varii note afumate, dar si a prune uscate si gem de coacaze negre. E un Cabernet Sauvignon care se exprima plenar, are si fructul aromelor primare dar si condimentele aromelor colaterale. In gust ii simti corpul plin de la inceput, taninurile slefuite mangaie placut palatul, iar aciditatea bine integrata face ca vinul sa aiba din punct de vedere gustativ o buna coeziune intre elemente. Post-gust lung, intens, de fruct negru usor afumat.

112 lei pe Clubul Cavalerilor. Din cate am inteles e cam pe terminate – mai sunt mai putin de 200 de sticle.

Adaugă un comentariu

*

*