Riesling 2012 Thörnicher Ritsch Spätlese, Weingut Geiben

In urma cu vreo doi ani, m-am inscris si am urmat cursurile de limba germana organizate de Forumul Democrat German din Oradea. Modulul pentru incepatori. Nu imi cautam neaparat o slujba ca proiectant de structuri in Austria sau in Germania, desi daca s-ar fi ivit ocazia nu cred ca as fi refuzat oferta. Cert este ca am absolvit modulul de incepatori, insa nu am mai avut ambitia si tragerea de inima de a urma si modulul pentru avansati. Indeosebi pentru ca gramatica limbii germane e mai complicata chiar si decat sistemul de apelatiuni al vinurilor nemtesti. Iata de exemplu acest Riesling 2012 Thörnicher Ritsch Spätlese trocken de la Weingut Geiben. Nu trebuie sa conjugi foarte multe verbe “tari” la genitiv si dativ ca sa-ti dai seama ca e un Riesling (doh!) ce provine din localitatea Thörnich, situata pe raul Mosel, mai exact de pe plaiul viticol Ritsch, produs de crama Weingut Geiben, strugurii find culesi Spätlese adica tarziu, iar vinul este trocken adica sec. De-ar fi atat de simplu si cu der / die / das!

Notele de degustare ale vinurilor produse de Weingut Geiben au umplut blogurile romanesti in ultimii ani, in special datorita lui Florin Jeberian, un pasionat de vinuri din Banat, care din cand in cand comanda vinurile direct de la crama de pe Mosel, ca mai apoi sa trimita sticlele diversilor amatori de Riesling nemtesc din tara. E un soi de negustorie de vinuri in forma incipienta, vinurile avand preturi cat se poate de decente si varste care le depasesc de multe ori pe cele ale celor care scriu despre ele. Fair enough!

Riesling 2012 Thörnicher Ritsch Spätlese trocken, Weingut Geiben

Riesling 2012 Thörnicher Ritsch Spätlese e un Riesling de pe Mosel, de pe Mittel Mosel ca sa fiu mai precis, iar localitatea Thörnich si plaiul viticol Ritsch sunt cele mai smechere din zona asta de mijloc a raului Mosel. Apropo, stiati ca “smecher” vine din germana? Vinul are o culoare galben-verzuie, proaspata, nici n-ai zice ca au trecut 3 ani peste el. Nasul poarta amprenta prospetimii fructului – mere verzi si ceva piersici, vagi tente vegetale, oricum nimic deranjant. In ceea ce priveste gustul, unii l-ar putea gasi agresiv, verde, acid. Nu zic nu, s-ar putea, dar mie imi place asa. Mi se pare ca are savoare, ca iti gadila papilele intr-un mod placut si ca a fost cat se poate de potrivit pentru asocierea cu un peste ceva mai gras, gatit simplu. Un macrou la tigaie grill cu sos de ghimbir, de exemplu. Mi-a placut destul de mult si data viitoare cred ca imi comand mai multe sticle.

O sticla de Riesling 2012 Thörnicher Ritsch Auslese a costat 5.90 euro. Adica 26 de lei. V-am convins?

Adaugă un comentariu

*

*