Cea din urma degustare de vinuri din 2014 de la Enoteca Millesime din Oradea a reprezentat in acelasi timp si o premiera: lansarea oficiala a vinurilor Cramei Ratesti din judetul Satu-Mare. Unii dintre voi poate au reusit sa le deguste vinurile cu ocazia Salonului RovinHud de la Timisoara sau a targului de vinuri Goodwine din Bucuresti din toamna anului trecut, insa cea mai mare parte cred ca aflati pentru prima data despre aceasta crama. Asa ca dati-mi voie sa fac prezentarile…
Crama Ratesti e localizata in localitatea Ardud din judetul Satu-Mare. Deocamdata, pentru ca in viitor se are in vedere constructia unei crame noi, in localitatea Ratesti, mai aproape de plantatiile cu vita-de-vie. Acestea totalizeaza nu mai putin de 205 ha, fiind localizate pe raza localitatilor Rătești (20 ha), Gereușa (35 ha) si Hodișa (105 ha). Sunt plantate atat soiuri albe: Riesling Italian, Riesling de Rin, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, cat și soiuri roșii: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Dupa cum bine intuiti toate sunt plantatii tinere, cu varste cuprinse intre 7 si 4 ani. In spatele afacerii se afla omul de afaceri Mihai Schita, cunoscut in zona pentru investitiile din domeniul agricol. La degustarea de la Enoteca Millesime, din partea Cramei Ratesti a fost prezent Sorin Crisan, director de vanzari.
Acestea fiind spuse, sau ma rog, scrise, iata cum s-au prezentat vinurile.
Riesling 2013
Din cate imi amintesc e un asamblaj de Riesling Italian cu Riesling de Rin. Nas cu buna intensitate, cu arome de fructe galbene si usoare tente vegetale. Gust cu fructuozitate citrica, aciditate bine arcuita, sustinuta de un corp bine structurat. S-ar putea ca pentru unii sa para prea acid, prea dur si sa-l considere de-a dreptu’ acru. Insa mie mi-a placut si cred ca sunt si alti amatori de “aciditati” care apreciaza genul acesta de vinuri.
Feteasca Regala 2013
Culoare usor sidefata, nas cu arome florale si tente citrice. Gust cu aciditate buna, frumos articulata pe un corp cu rotunjimi. Final usor amarui. Destul de neutral olfactiv si ceva mai amabil cu palatul din punct de vedere al aciditatii.
Sauvignon Blanc 2013
Culoare galben-pai, cu note florale de soc si fructe galbene coapte. Nu e chiar genul Sauvignonului Blanc care-si striga numele din pahar, dar iti dai seama despre ce soi e vorba. De altfel e un Sauvignon destul de bine imblanzit si din punct de vedere gustativ – aciditatea si extractivitatea fiind in parametri normali.
Merlot 2012
Nas cu note pregnante de lemn si de influente ale maturarii in barrique. Gust cu atac catifelat, aciditate buna, cu fruct rosu copt in partea a doua si cu taninuri usor picante pe final. Pe masura ce se aeriseste, olfactiv isi fac simtita prezenta si aromele ce amintesc de fructe rosii – visine, cirese.
Pinot Noir 2012
Lemnul e destul de prezent inca in nas, insa e ceva mai bine integrat decat in cazul Merlotului. Se simt inca de la inceput aromele de fructe rosii (rodie si coacaze rosii). Gustul are un atac fin, catifelat, cu aciditate fructuoasa in zona de mijloc si taninuri blanzi pe final.
Feteasca Neagra 2013
Nas cu arome interesante, ce aduc a condiment – piper verde si mai degraba a fructe rosii, decat fructe negre. Gust cu aciditate buna, cu fructuozitate de fruct rosu si taninuri picante, condimentate pe final.
Cabernet Sauvignon 2012
Nas cu arome de fructe negre (coacaze, prune uscate, afine) si cu o mult mai buna integrare a aromelor colaterale provenite din maturarea in barrique-uri, ce se traduc in tente dulcege, vanilate. Gustul e de aceasta data pe masura nasului – corp plin, structura rigida, aciditate si taninuri de Cabernet Sauvignon tanar, greu de tinut in frau, ce se sting intr-un final condimentat, spicy. Mi-a placut si cred ca dupa o perioada de linistire la sticla se va prezenta si mai bine.
Un inceput promitator pentru vinuri obtinute din primul, respectiv al doilea an de recolta. Probabil in urmatoarea perioada (2-3 ani) Crama Ratesti se va axa pe vinuri cu prospetime si vor acorda o mai mare atentie perioadei de maturare si naturii barrique-urilor folosite pentru vinurile rosii. Nu in ultimul rand atu-ul aciditatii naturale si climatul ceva mai racoros ar trebui exploatate in favoarea producerii si a unor vinuri spumante.
Ma bucura faptul ca a mai aparut inca un producator de vinuri in Satu-Mare. De aceasta data e vorba de unul care are intentii foarte serioase de a-si impune pe viitor vinurile intr-un sistem de distributie la nivel national. Desigur, acum sunt la inceput si vor mai trece cativa ani pana cand vor intelege cat de cat “terroir-ul”, pana cand viile vor ajunge la maturitate si pana cand cele 200 de ha vor intra pe rod si vor putea produce intr-un an bun aproape 1.000.000 de litri de vin. Dar, dupa cum am remarcat si cu ocazia excursiei intreprinse in toamna lui 2012 in mai multe areale viticole parcurgand Drumul Vinului Satmarean, judetul Satu-Mare detine un potential vitivinicol care nu ar trebui lasat ne-exploatat.
In alta ordinei de idei nu pot sa nu remarc bafta de care s-au bucurat cei de la Crama Ratesti dupa participarea la Salonul RovinHud de la Timisoara: in prima luna de la aparitie, vinurile lor au fost degustate de Jancis Robinson, notele de degustare fiind publicate atat pe site-ul jancisrobinson.com cat si in Financial Times. Asta in conditiile in care in tara sunt cvasi-necunoscuti.