Grande Cuvee 2005, Santomas

Cati dintre voi va mai amintiti de vinurile slovene ale celor de la Santomas? Hm, n-ati auzit de Santomas? Nici de Refosk? Inseamna ca nu citeati blogosfera de vin in urma cu vreo 4-5 ani! Nu-i bai, va fac imediat un rezumat rapid. Si va povestesc si despre cum se prezinta, dupa aproape 10 ani, un Refosk Grande Cuvee Certeze din 2005.

Santomas e o afacere de familie condusa in prezent de cea de-a patra generatie: sotii Andrea si Ludvik Glavina. Fiica lor, Tamara ocupa pozitia de vinificator al cramei Santomas, fiind asistata de catre enologul francez Claude Gros. Crama Santomas exploateaza 20 ha de vita-de-vie localizate in apropierea localitatilor Smarje, Sergasi si Isola. O crama boutique. Viile au varste diferite in functie de zonele in care se gasesc, variind de la vii tinere (pana in 10 ani) si pana la vii ajunse la marturitate (pana in 50 ani). Printre soiurile cultivate se numara atat cele autohtone precum Refosk si Malvazija dar si bine-cunoscutele soiuri internationale, de origine franceza ca SyrahCabernet Sauvignon sau Merlot.

Despre Refosk stiam ca e un soi de struguri rosii, foarte taninos, care e plantat si in Italia sub numele de Refosco. Dupa ce am rasfoit cartea Wine Grapes am mai aflat cateva lucruri intersante. De fapt Refosk si Refosco sunt denumiri ce se folosesc in Slovenia si Italia pentru mai multe soiuri de struguri, ce impreuna formeaza familia Refosco. 6 soiuri de stuguri poarta numele de Refosco, cel mai plantat fiind Refosco dal Penducolo Rosso, in timp ce Refosco d’Istria (in fapt Refosk in Slovenia) e conform analizelor DNA acelasi cu soiul Terrano (platat in regiunile Friuli-Venezia Giulia si Emilia-Romagna din Italia) sau Teran (in Croatia). Asadar Refosk e de fapt Terrano.

refosk-grande-cuvee-2005-certeze-santomas

Vinul pe care l-am deschis intr-o duminica de februarie la pranz, e un Refosk Grande Cuvee Certeze 2005.  Un vin single-vineyard, obtinut din plantatiile cu varsta de 10 ani de pe plaiul Certeze. 4000 kg / ha e randamentul acestor plantatii in urma normarii, asta inseamna undeva pe la 1 kg de struguri pe vita-de-vie. Dupa fermentarea mustului (impreuna cu boabele de struguri), are loc o macerare prelungita de pana la 30 de zile. Nu mai putin de 24 de luni a stat in barrique-uri acest vin, timp in care a avut loc si fermentarea malolactica. Barrique-urile folosite au provenit de la Seguin Moreau, Muid’Oc (320L) & Seguin Moreau (225L), avand o combinatie intre 2 nivele de ardere: medium toasted si untoasted. Barrique-uri noi, desigur. Nu cred ca mai are rost sa mentionez ca vinul e nefiltrat.

Din degustarile de acum 4-5 ani, imi aminteam de faptul ca vinurile celor de la Santomas, obtinute din Refosk, trebuiau aerisite perioade destul de de lungi (unele ajungand chiar si pana la 4-5 ore) pentru a fi cat mai expresive, cel putin din punct de vedere olfactiv. Asa ca am deschis sticla de Refosk Grande Cuvee Certeze 2005 undeva pe l-amiaza. Ma gandeam ca o sa fie numai buna de baut seara. N-am mai decantat vinul, ci l-am lasat in sticla, pe masa din bucatarie si din ora in ora imi mai puneam cate putin in pahar sa vad cum evolueaza. Culoarea e neagra, opaca, nu are margini roase de trecerea timpului sau tente caramizii. Nasul s-a deschis treptat, de-a lungul celor 7 sau 8 ore cat am tot gustat din vin: de la note intunecate – ceai negru afumat, lemn ars, cafea prajita, ciocolata neagra trecand apoi in spectrul usor fructat – magiun vechi de prune, coacaze negre, porumbele.  Gustul e dens, compact, ca un monobloc, cu o structura rigida, stransa, in care aciditatea e cat se poate de vie iar taninurile nu dau semne ca s-ar fi potolit prea mult in cei 10 ani. Refosk Grande Cuvee Certeze 2005 e un vin gandit sa aiba un potential de invechire mare (20 de ani ii da producatorul si nu cred ca se inseala foarte mult) inca de la inceput: densitate mica a plantelor / ha, normarea productie, macerare indelungata, maturare in barrique-uri noi de stejar pentru 24 de luni.

De cumparat, nu stiu daca se mai gaseste pe la vreun magazin din Romania. De altfel, nu stiu daca vinurile celor de la Santomas mai sunt importate in Romania. De comandat de afara, l-am gasit aici, la 26 de euro.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Santomas iti schimba perspectiva | Vinul din Cluj

Adaugă un comentariu

*

*