ROvinHUd 2014

Care e cel mai tare cadou pe care credeti ca il poate primi un #winelover de ziua lui? Un vin premium, in editie limitata? O cina la unul dintre cele mai bune restaurante din oras? O carte despre toate soiurile de struguri si vinurile care se obtin din ele? Excursia si biletele la un salon de vinuri? Degustarea celor mai bune vinuri romanesti in compania unui Master of Wine? Va spun eu: toate astea la un loc! Si toate astea mi s-au intamplat la jumatatea lui noiembrie la prima editie a salonului Ro vin Hu d de la Timisoara!

Adica acum trei saptamani. Cum a fost? Frumos, ca un fel de micro – VinCE Wine Show. De altfel, Zoli si colegii lui de la Asociatia Ceva de Spus, n-au ezitat sa recunoasca faptul ca Ro vin Hu d e inspirat dupa modelul VinCE Budapesta, eveniment care dupa parerea mea e cel mai bine organizat eveniment de vin la care am participat pana acum – imbinand partea de degustari la standuri cu organizarea de cursuri / masterclass-uri / workshop-uri.

Pana nu intru in alte detalii, salonul Ro vin Hu d a fost organizat in cadrul Hotelului Timisoara de Asociatia Ceva de spus – care sprijina prin diferite actiuni persoanele cu dizabilitati intelectuale si fizice, iar toate fondurile rezultate din biletele si din inchirierea spatilor catre producatori de vinuri au avut ca destinatie achizitionarea unui microbus ce va fi folosit de asociatie. A fost deci un eveniment cu caracter caritabil.

M-am bucurat sa o intalnesc pe Nemeth Agnes redactor sef al revistei maghiare VinCE si cea care coordoneaza festivalul VinCE Budapesta atat in cadrul salonului cat si in “sala de curs”, unde a sustinut un masterclass despre vinuri dulci. Cu aceasta ocazie am descoperit ca imi place sherry-ul. Sau cel putin cel pe care am avut ocazia sa-l degust.

nemeth-agnes-rovinhud-romania

sweet-wines-masterclass-rovinhud-romania

Desi n-am reusit sa particip la workshop-ul lui Dan Micuda despre vinurile portugheze obtinute din soiul Baga, m-am bucurat ca Dan a “spart gheata”. Sper ca anul viitor mai multi bloggeri de vin sa faca pasul acesta.

Hihglight-ul evenimentului a fost desigur prezenta dnei Jancis Robinson MW la acest eveniment, care a tinut un masterclass – de fapt o degustare publica cu mai multe vinuri romanesti de top precum si o degustare privata, la care am avut privilegiul sa particip si in cadrul careia au fost degustate mai multe vinuri obtinute doar din soiuri romanesti, printre care si o ampla degustare comparativa de Feteasca Neagra. Nu stiu cat de mult au profitat producatorii de vinuri prezenti de interactiunea pe care au avut-o cu Jancis Robinson. Pentru ca dupa cum chiar ea recunostea, a avut un contact destul de slab cu vinurile romanesti, iar aceasta vizita ar fi trebuit sa o familiarizeze cat mai mult cu vinurile din Romania si in special cu soiurile romanesti. Desigur au fost vinuri care i-au placut si despre care a vorbit frumos dar au fost si vinuri care nu au impresionat-o si despre care a vorbit cu anumite rezerve. Asa ca era important pentru intreaga industrie ca ea sa plece cu o imagine cat mai corecta asupra vinurilor autohtone. De ce? Pentru ca ceea ce Jancis Robinson va scrie despre vinurile romanesti in viitoarele editii ale cartilor The World Atlas of Wine si Wine Grapes sau pe jancisrobinson.com si in Financial Times va reprezenta genul de informatie pe care specialistii in vin din intreaga lume nu o vor contesta. Dan a punctat destul de bine in cele doua articole (aici si aici) cum au stat lucurile cu Jancis si vinurile romanesti.

jancis-robinson-liliac-rovinhud-romania

raluca-bauer-jancis-robinson-stirbey-rovinhud-romania

dan-muntean-jancis-robinson-rovinhud-romania

jancis-robinson-dragaica-rosie-crama-oprisor

jancis-robinson-masterclass-rovinhud-romania

Referitor la vinurile degustate de mine la standurile producatorilor, as vrea sa punctez cateva vinuri care mi-au ramas in memorie, cateva dintre ele fiind intr-adevar noutati:

Crama Ratesti, din judetul Satu-Mare, pentru care acest eveniment a constituit prima iesire “in lume” si de la care am remarcat in special vinurile rosii – Pinot Noir, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon. Am sa scriu in curand mai pe larg despre aceasta crama si despre vinurile lor;

Cramele Halewood, cu Feteasca Alba Floare de luna 2013 cu maturare in butoaie de salcam, o abordare interesanta, e al doilea vin romanesc alb care e maturat in butoaie de salcam, primul fiind un Sauvignon Blanc de la Vinarte;

Liliac, cu un Sauvignon Blanc 2013 “between the 2 worlds” si un Pinot Gris 2013 plin, usor condimentat si cu un post-gust usor amarui;

SERVE, cu o Feteasca Neagra Cuvee Guy de Poix 2011 de poveste (are toate elementele caracteristice) si care merita povestita mai pe larg;

Stirbey: Spumantul rose-ul din Novac e cat se poate de serios atat olfactiv cat si gustativ;

Corcova: am incercat in mod special vinurile din gama Dealul Racoveanu: cupajul de Cabernet Sauvignon si Merlot 2009 e excelent de baut acum, iar Pinot Noir 2011 arata foarte promitator;

Davino: in premiera ca expozanti la un targ de vinuri din Romania, producatorul exclusivit din Dealu Mare a scos la degustare majoritatea vinurilor din portofoliu, inclusiv Flamboyant; cu care de altfel mi-am si incheiat seria de desgustari din ultima zi a salonului RovinHud.

Fotografii preluate de pe pagina Ro vin Hu d, realizate de Cristian Tzecu.

Adaugă un comentariu

*

*