Joi, 13 noiembrie am participat alaturi de alti membri ai CCCV Enoteca Millesime din Oradea la prezentarea si degustarea noilor vinuri produse de M1.Crama Atelier. Stiti voi, crama mica din crama mare a Murfatlarului. Ca de fiecare data, amfitrion al evenimentului a fost neobositul Dan Bundur.
Noile vinuri au fost prezentate in premiera la ziua portilor deschise la M1.Crama Atelier pe care din motive obiective, am ratat-o si in acest an. Ma rog, ratez in mod sistematic toate actiunile de acest fel care se desfasoara in celalalt capat al tarii. Probabil ca la un moment dat am sa imi iau o luna de zile vacanta si am sa particip la toate.
7 vinuri au fost aliniate pe fisele de degustare, in urmatoarea ordine…
Leat 6500 Sauvignon Blanc 2013
Nu s-a schimbat foarte mult de la ultima intalnire cu el, in luna mai a acestui an de la Hotel Elite. Nas de iarba proaspat cosita, vagi note vegetale; gust cu aciditate buna, cu corp rotunjor, cu extractivitate; per ansamblu un Sauvignon Blanc bine echilibrat, placut.
Leat 6500 – Chardonnay 2012
Nas cu puternice note lemnoase, de lemn verde, completate de note de dulci de caramel; gust plin, cu corp, cu densitate, cu taninuri usor picante pe final; post-gustul lung, citric la inceput, se stinge in note de lemn dulce. Un vin cu potential de invechire: de luat, de tinut si de deschis peste vreo 4-5 ani.
Charme de la Mer – Traminer 2013
Culoare sidefata de foaie de ceapa, note tipice de Traminer: miere, lychee, flori de tei; gust cu aciditate slabuta (mi-ar fi placut mai multa prospetime, mai mult zvac!), cu rest de zahar sesizabil (vinul e demisec), dar bine tinut in frau; post-gust usor amarui, placut.
Leat 6500 – Pinot Noir 2011
Datorita unei incurcaturi am degustat varianta din 2011 si nu varianta din 2012, asa cum era anuntat. Culoare tipica, rosie-stravezie; nas de fructe rosii (cirese, rodii, coacaze rosii), dublate de impresii florale (violete) si note dulcege (vanilie si cuisoare); gust cu atac catifelat, placut, mijlocul fiind unul dominant fructat (cirese amare si rodii), cu aciditate placuta, cu prospetime si taninuri marunte, savuroase; post-gust mediu ce aminteste de visine. In urma cu un an, la Graf se prezenta cam in aceeasi parametri.
Arezan – Feteasca Neagra 2012
Nas inchis la inceput, se deschide treptat cu note de fructe rosii si fructe negre coapte; gust cu prospetime de fructe de padure – afine si mure, cu taninuri spicy si per ansamblu lasa impresia unui vin “slick”: zvelt, cu finete, cu structura frumos definita; post-gust placut in care se simte remanent fructul proaspat.
Leat 6500 – Merlot 2011
Nas de fructe negre de padure (mure si afine), completate de note de lemn ars; gust cu fructuozitate, cu aciditate buna, cu taninuri marunte ce seamana cu astringenta placuta a visinelor in parga.
Leat 6500 – Cabernet Sauvignon & Merlot 2011
Nas “tenebros” la inceput, ce aduc aminte de zat de cafea si ciocolata neagra, ca dupa aceea sa aduca in prim plan fructele – coacaze negre, iar mai apoi spectrul olfactiv caracteristic pentru Merlot: visina zemoasa, cirese amare. in gust prezinta o structura atletica, cu taninuri frumos conturate si aciditate placuta, fructuoasa. A evoluat foarte mult de la prima intalnire cu el in mai la Hotel Elite, cand se simtea destul de puternic influenta lemnului, transfigurata in arome dominante de cafea, cacao si ciocolata si care tineau fructul destul de departe.