Nu am baut foarte multe rose-uri (in sensul diversitatii) in aceasta vara, cu toate ca majoritatea producatorilor romani s-au ambitionat sa stampere setea consumatorilor, scotand pe piata cel putin cate un vin rose pentru fiecare gama de pret din portofliu. E un trend normal, pentru o piata in crestere in ceea ce priveste consumul de vin. Asadar, cine a vrut sa bea rose in aceasta vara a avut de unde alege. Oarecum intamplator, singurele rose-uri care mi-au ajuns in pahar in aceasta vara au fost cele de la Unicom Production / Davino: adica Faurar, Iacob si Domaine Ceptura.
Faurar Rose de Ceptura 2013
Gama Faurar e gama de baza a producatorului din Ceptura, vinurile din aceasta gama remarcandu-se inca din anii trecuti, in primul rand printr-un excelent raport calitate-pret. Nici editia din acest an nu face exceptie de la regula. Faurar Rose de Ceptura 2013 e un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot, cu un nas moderat ca intensitate, ce aminteste de fructe de padure – zmeura, coacaze rosii si capsuni. Gustul aduce prospetime, o aciditate fructuoasa, corecta si un post-gust usor amarui. Un rose de linie, fara prea mult spectacol si fara prea multe pretentii. L-am avut pe masa de Rusalii si imi amintesc ca bunicii i-a placut destul de mult.
Iacob Rose 2013
Acesta e rose-ul meu preferat de la Unicom Production. Tot un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot, insa mult mai atent lucrat. Stilul e asemanator celui impus pe piata de catre Terra Romana Rose de la S.E.R.V.E., cu note fine florale completate de fructe rosii de padure. Gustul e echilibrat, armonios, cu aciditate frumos conturata, pe un fundal ce aduce a fruct copt, impresia generala fiind aceea de finete si eleganta. In plus, ceea ce m-a facut sa apreciez acest rose e precizia cu care este construita succesiunea senzatiilor gustative. Nu e primul vin produs de Unicom Production la care remarc acest lucru, insa e primul dintr-o alta gama decat Davino.
Domaine Ceptura Rose 2013
Si de aceasta data un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot insa din cu totul alt registru. Cand l-am incercat prima data, nasul, dupa cum bine puncta si George Mitea, aducea a spumita de capsuni (si zmeura as completa eu) si a lac de unghii. Peste aproape o luna si jumatate cand am mai deschis o sticla, impresia aceea de acetona nu a mai existat. Gustul e cu totul diferit de varianta din anul precedent – Domaine Ceptura Rose 2012, cel din 2013 fiind mult mai concentrat si mai intens, cu o structura “cu pulpa”, ce aduce o corpolenta si o caldura caracteristica mai degraba vinurilor rosii. Cu toate ca s-ar putea sa sune ciudat, as fi curios sa-l vad peste un an sau doi de evolutie la sticla.
In ceea ce priveste preturile si asocierile, Faurar Rose – 22 de lei, e alegerea perfecta pentru everyday wine, Iacob Rose – 39 de lei, merge foarte bine atat de unul singur cat si la o portie de tagliatelle cu niste fructe de mare, in timp ce Domaine Ceptura Rose – 67 de lei, se preteaza la preparate ceva mai consistente cum ar fi somon in crusta de seminte cu salata de sfecla si portocale (via mazilique).
Pingback: Faurar Alb de Ceptura 2013 si Faurar Rosu de Ceptura 2012, Unicom Production | Printre Vinuri
Pingback: Domaine Ceptura Rose 2014 Davino | Printre Vinuri