Robola Cellar Selection 2012, Gentilini Winery

Sambata seara, cina cu prietenii, chez nous. Ce sa gatim? Ceva lejer, asa, de seara de primavara: pastrav la “gratar” (a se citi tigaie-grill) cu lamaie. Ce vin deschidem? Un vin mineral care sa mearga cu pestele, dar si cu prietenii (mai ales ca-l mai bausera deja si le placuse): Robola Cellar Selection 2012 de la Gentilini Winery, un vin pe care-l cumparasem in vacanta de asta vara petrecuta impreuna pe insula greceasca Kefalonia.

Pentru ca am mai povestit atat despre Robola – soiul reprezentativ al insulei Kefalonia (sau Cephalonia) cat si despre Gentilini Winery am sa trec direct la vin. Robola Cellar Selection 2012 e un vin obtinut din strugurii culesi din VQPRD-ul Robola (o zona bine delimitata, echivalentul DOC-urilor europene), de pe versantul sudic, calcaros al muntelui Enos (Aenos sau Ainos), din plantatii vechi situate la o altitudine ridicata (850m). O parte din asamblajul final al vinului contine o fractie de 20% care a fost fermentata in butoaie de stejar frantuzesti.

robola-cellar-selection-2012-gentilini-winery

Racit in prealabil, dar nu prea tare (7-8 grade Celsius), vinul s-a deschis cu aromele tertiare, de lemn de stejar. Pe masura ce a mai luat in temperatura, acestea au disparut facand loc caracterului citric si exotic (lamaie, ananas, piersica, grapefruit), completat de vagi note de hidrocarburi. Gustul e plin, vinul invaluind rapid palatul, urmand ca imediat dupa atac, aciditatea minerala sa gadile papilele si sa lase in urma o senzatie de prospetime, cu un puternic caracter fructat de citrice bine coapte. Aproape ca am uitat ca felul principal al cinei e pastravaul. Care de altfel inoata in acest vin la fel de bine cum ar face-o intr-un Riesling de pe Mosel sau Rin.

Promit ca data viitoare cand gatim peste va povestesc si despre cum l-am pregatit. Sau poate va povesteste Geta. Si eu doar o sa va arat niste poze. 🙂

Adaugă un comentariu

*

*