VinCE Wine Show 2014 Budapest – Ziua #3

VinCE Wine Show 2014 Budapest – Ziua #1

VinCE Wine Show 2014 Budapest – Ziua #2

Duminica – 02.03.2014

Dimineata celei de-a treia zi de VinCE m-a gasit sorbind dintr-o cafea espresso in timp ce imi revizuiam planul initial si insemnam vinurile degustate in zilele precedente. Pentru ultima zi imi planificasem 2 workshop-uri, trecerea in revista a inca catorva vinuri noi, precum si o vizita la BorKazino.

ewbc-dwcc

Primul workshop al zilei a fost Digital Kings Workshop, sustinut de catre Charles Metcalfe si Ryan Opaz in cadrul caruia a fost prezentata seria de conferinte si intalniri denumita European Wine Bloggers Conference, devenita ulterior Digital Wine Communications Conference. Da, o conferinta pentru comunicatorii “digitali” din lumea vinului ca sa-i numim asa, pentru ca nu toti se indentifica cu termenul de wine bloggeri. E genul acela de eveniment la care imi tot propun sa ajung in fiecare an si de fiecare data se intampla ceva si nu mai apuc sa particip. Pe langa rememorarea editiilor anterioare a EWBC, Charles si Ryan au propus spre degustare si o serie de vinuri provenite din tarile, respectiv regiunile in care s-au organizat conferintele. Au fost cateva vinuri suprinzatoare pe care vi le voi descrie intr-un post separat.

ryan-opaz-digital-kings-vince-

My brother-in-wine Mihai ghin Cluj are la activ doua particpari la EWBC (in 2012 si 2013), de unde s-a intors cu o gramada de povesti interesante. DWCC se va tine in acest an in Elvetia la Montreux. Gasiti mai multe informatii despre DWCC aici: 2014.dwcc.co.

mad-aszu-szamaradni

Al doilea workshop la care am participat – Mad Aszu – Szamorodni Workshop a fost probabil cel mai dulce “atelier” al VinCE 2014. Trei dintre cei mai respectati producatori ai regiunii Tokaj, localizati in localitatea Mad, pe numele lor: Szepsy, Barta si Holdvölgy si-au prezentat cate doua vinuri fiecare: un Szamorodni si un 6 puttonyos din acelasi an de recolta: 2008. Sase vinuri, toate din 2008, toate dulci si toate cu o aciditate in stare sa tina piept sutelor de grame de zahar. Chiar daca nu mi-am notat vinurile, a fost o lectie foarte frumos predata despre eleganta pe care o pot atinge vinurile dulci, despre viitorul regiunii Tokaj, despre cum vad cei mai respectati producatori ai zonei evolutia lor si a vinurilor in urmatorii 20-25 de ani si ce isi propun sa atinga prin intermediul asociatiei de producatori. Printre altele, s-a discutat si despre faptul ca incepand cu recolta lui 2013, se va renunta la variantele de 3 si 4 puttonyos pentru vinurile obitnute dupa metoda aszu.

gal-csaladi-szolobirtok

Inapoi la standurile producatorilor, am trecut pe la Gál Családi Szolobirtok din Kunsag, al carei vinificator, d-na Gal Dignisz Éva a fost desemnata vinificatorul anului 2013 de catre Academia Vinului din Ungaria. Mi-au placut in mod special vinurile albe, obtinute din Ezerjo, Riesling italian si Cserszegi fűszeres, care au o aciditate ceva mai ridicata, insa foarte placuta si savuroasa.

abrau-durso-rusia

Nu puteam sa ratez standul celor de la Abrau Durso din Rusia, care de altfel au si sustinut un masterclass despre vinurile spumante pe care le produc in localitatea Abrau Durso, aflata pe tarmul nordic al Marii Negre (nu-i in Crimeea, dar nici departe). Spumante cu efervescenta bogata, aciditate ridicata si milioane de bule care se sparg pe cerul gurii. Ca pozitionare pe piata maghiara, se vor gasi undeva pe la 6000 HUF, adica aproximativ 90-100 de lei, nu tocmai ieftine si accesibile, dar intr-adevar sunt peste spumantele maghiare.

omnia-reserve-coffe

In pauza dintre workshop-uri, ca de altfel si dupa, am incercat 2 espresso-uri realizate din diferite sortimente de cafea produse de Douwe Egberts, din gama Omnia Reserve. Guatemala si Brasil au fost preferatele mele.

borkazino

La final am vizitat si salonul BorKazino, unde iubitorii de vinuri isi puteau testa cunostintele referitoare la vinurile maghiare, degustand in orb un vin si apoi pariind pe o masa asemantoare celei de ruleta diferite caracteristici: de la regiunea in care e produs vinul, la soiuri, anul de productie sau restul de zahar. Sticla era dezvaluita, iar cel care paria corect, primea numarul de jetoane cuvenit. Am discutat cu Gergely Hidegkuti, creatorul jocului, daca ar fi interesat sa realizeze si o varianta similara pentru vinurile romanesti. Ei bine, amatori de vinuri si jocuri, aflati ca ni se pregateste ceva in acest sens! Un joc gandit exclusiv pentru vinurile si regiunile romanesti! De abia astept!

M-am bucurat sa vad si sa intalnesc din ce in ce tot mai multi romani la VinCE. Conform statisticilor furnizate de organizatori, 117 romani au trecut pragul Hotelului Corinthia pentru a participa la a cincea editie a VinCE, din totalul de aproape 14 000 de vizitatori. Si era de asteptat sa fie multa lume pentru ca mai multe dintre masterclass-uri au fost declarate sold out inainte de inceperea oficiala a festivalului. M-am bucurat sa vad ca tot mai multe dintre tarile Europei Centrale si de Est incearca sa-si promoveze vinurile pe piata maghiara: Croatia, Slovacia, Turcia si Romania si ca incet-incet targul devine unul de interes pentru publicul si producatorii din aceasta regiune. Ne vedem anul viitor!

3 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. March 19, 2014 @ 12:07

    Bogdan, daca ai nevoie de prezentarea (in format electronic) facuta de Ryan, da-mi semn.

  2. Pingback: VinCE Wine Show 2014 Budapest – Ziua #1 | Printre Vinuri

  3. Pingback: VinCE Wine Show 2014 Budapest – Ziua #2 | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*