Degustare de vinuri de la Domeniile Boieru @ Enoteca Millesime, Oradea

Joi 13 martie, am fost invitat la Enoteca Millesime din Oradea pentru a participa la degustarea catorva din vinurile produse de Domeniile Boieru din Ciumbrud, judetul Alba. Chiar daca au trecut mai bine de 2 ani de la ultima degustare organizata de Domeniile Boieru la Enoteca Millesime, asta nu inseamna ca in acest rastimp nu m-am intalnit deloc cu vinurile lor. Ba mai mult, in toamna anului trecut le-am si calcat pragul, descoperind ca lucrarile la propia pensiune Casa Domeniile Vinului (destinata amatorilor de enoturism) se apropiau de final. In plus, dupa cum aveam sa aflu de la Florin Danoaie (enolog) si Bogdan Moga (reprezentant vanzari), crama din Ciumbrud se pregateste in acest an sa faca doi pasi mari: un prim pas spre retail si apoi unul ceva mai hotarat spre segmentul HoReCa.

florin-danoaie-bogdan-moga-domeniile-boieru

Din cate am inteles, in prezent Domeniile Boieru exploateaza 200 de ha de vita-de-vie, dintre care 120 ha se afla in Ciumbrud iar 80 ha in arealul Sebes-Apold. Adica in inima Transilvaniei. Majoritatea sunt plantatii tinere, infiintate in 2005, dominante fiind soiurile albe specifice regiunii: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Traminer, Riesling Italian, Riesling de Rhin si Chardonnay, dar exista si doua soiuri rosii introduse relativ recent: Pinot Noir si Feteasca Neagra.

Degustarea a cuprins nu mai putin de 7 vinuri albe. Primele 5 vinuri, obtinute din recoltele anilor 2011 si 2012 fac parte din gama Vin de Ciumbrud.

sauvignon-blanc-2012-domeniile-boieru
Sauvignon Blanc 2012
Nas destul de retinut in exprimare, cu tente vegetale, accente de fructe exotice si vagi impresii florale (flori de tei). Gustul e atipic pentru un Sauvignon Blanc, aciditatea fiind sub cotele medii, predominand gustul de mar copt si o impresie citrica de pomelo.

chardonnay-2012-domeniile-boieru

Chardonnay 2012
Nas cu arome de fructe galbene (piersica, caisa, corcoduse), in gust remarcandu-se printr-o aciditate buna, proaspata, savuroasa, usor citrica si amaruie (ca un grapefruit) pe final. Un exemplu de Chardonnay frumos, curat, axat pe fruct si nu pe impresii lemnoase.

2012 a fost un an dificil pentru Domeniile Boieru, arsita si lipsa precipitatiilor afectand coacerea completa a strugurilor si conducand la pierderea aciditatii si la acumularea unui nivel ridicat de zaharuri.

sauvignon-blanc-traminer-2011-domeniile-boieru

Sauvignon Blanc & Traminer 2011
Nas cu puternice arome de lychee, petale de trandafir, dulceturi de flori de tei (contributia Traminerului) in timp ce gustul da dovada inca de la inceput de un corp bun si o aciditate sustinuta (contributia Sauvignonului Blanc). Finalul e aromat, aducand retronazal acelasi impresii dulcege de lychee, post-gustul fiind unul amarui, usor migdalat. Un cupaj interesant, construit din 60% Sauvignon Blanc si 40% Traminer.

traminer-2011-domeniile-boieru

Traminer 2011
Nas cu arome dulci, de fructe galbene coapte, avand in subsidiar lychee si dulceata de trandafiri. Gust cu aciditate buna, savuroasa, citrica, ce echilibreaza cu succes restul de zahar rezidual (vinul e la limita inferioara a palierului demisec). Per ansamblu impresia e aceea de vin echilibrat, proaspat si elegant.

muscat-ottone-2011-domeniile-boieru

Muscat Ottonel 2011
Nas bine potentat de aromele tipice de Muscat: flori de tei si miere de salcam. Gust cu aciditate buna, cu corp rotund, extractiv, cu impresii dulci-amarui (de grapefruit supracopt) si post-gust migdalat. Un Muscat Ottonel la limita superioara a palierului demisec (12 g/l) care pune in valoare foarte bine caracteristica aromatica tipica acestui soi de strugure.

In comparatie cu cele din 2012, vinurile din 2011 s-au dovedit a fi mult mai echilibrate, raportul de forte in triunghiul aciditate – rest de zahar – alcool fiind unul echilateral. Mi-au placut toate trei si va recomand sa le incercati, mai ales ca pretul de raft e unul destul de prietenos cu portofelul: 22-25 de lei.

Degustarea a continuat cu doua vinuri ne-etichetate inca (asa va arata eticheta), ce vor face parte din gama Vinul Boierului, gama destinata segmentului HoReCa, ce urmeaza a fi lansata in curand. Pentru ca tot e perioada in care se degusta en-primeur…

Muscat Ottonel 2013
Nas cu o buna tipicitate de soi, gust cu aciditate proaspata, citrica si corp rotunjor. E un vin inca “verde”, aciditatea nu e intregrata in corpul vinului si probabil o perioada de armonizare a tuturor elementelor la sticla va fi binevenita.

Traminer 2013
Nas cu arome tipice soiului, gust cu prospetime, cu acidititate citrica, usor agresiva, de mar verde necopt. Se va mai rotunji in sticla cu timpul.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Rhein Riesling Domeniile Boieru 2014 DOC Aiud-Ciumbrud | CLAR DE VIN

Adaugă un comentariu

*

*