Au mai ramas mai putin de 10 zile pana la inceperea oficiala a celei de-a cincea editii VinCE si cred ca deja toti cei interesati de acest eveniemnt si-au ochit masterclass-urile si workshop-urile la care vor dori sa participe. Daca nu ati facut-o inca, s-ar putea sa fie cam tarziu pentru ca unele au fost deja declarate Sold Out! Eu unul mi-am rezervat deja locul la numai putin de 5 astfel de prezentari si inca nu m-am hotarat daca voi mai alege alte 2. Sau 3. Oricum, vi le prezint in cele ce urmeaza.
Vineri – 28.02.2014
Probabil ca voi ajunge in Budapesta in jurul amiezii, asa ca dupa masa de pranz (pe care ma gandesc sa o iau la Kőleves) imi voi indrepta pasii spre Hotel Corinthia, locul de desfasurare a VinCE Budapest Wine Show 2014.
De la 15.30 mi-am rezervat locul la Germany’s VDP Workshop with Rieslings and Spaetburgunders, sustinut de catre Hilke Nagel (managing director al VDP – Verband Deutscher Prädikatsweingüter) si Peter Csizmadia-Honigh. Tema atelierului va fi noua clasificare VDP, ce a devenit oficiala incepand cu recolta lui 2012. Despre ce este VDP si care sunt noile trepte ale clasificarii va invit sa cititi un scurt rezumat pe site-ul oficial al VDP. Pretul unui bilet la acest workshop e de 2000 forinti (aprox. 30 de lei).
Inca nu m-am hotarat daca sa-mai iau bilet sau nu la urmatorul masterclass ce incepe la 17.30, desi numele suna destul de tentant: Sotheby’s Stories Masterclass with fine wines, sustinut de Stephen Mould (Senior Director, Head of European Wine Department al casei de licitatii Sotheby’s). Organizatorii n-au dezvaluit lista de vinuri ce vor fi degustate in cadrul acestei prezentari insa ma astept la o serie ce va include vinuri vechi, de colectie. Pretul unui bilet la acest masterclass e de 3000 forinti (aprox. 45 de lei).
Sambata – 01.03.2014
Va fi cu siguranta cea mai aglomerata zi a VinCE 2014, ziua cu cel mai mare numar de vizitatori si totodata ziua cu cele mai multe prezentari.
Iata ce mi-am rezervat eu:
9.30 Moët & Chandon Champagne Masterclass sustinut de catre d-na Elise Losfelt, vinificator al Moët & Chandon. Desi nu a fost facuta publica, prevad ca lista de degustare va include Moët Imperial, Rose Imperial, un Grand Vintage, Nectar Imperial sau Moët Ice Imperial si de ce nu ma astept sa avem si un Dom Perignon. Din pacate toate locurile la acest masterclass au fost ocupate.
15.30 Burgundy Clive Coates Masterclass sustinut de Clive Coates MW. O prezentare (ce va trece in revista geologia, soiurile de struguri, sistemul de apelatiuni, dar si organizarea comerciala – cultivatori, producatori, negustori) asupra uneia dintre cele mai renumite zone viticole din lume – Burgundia, facuta de unul din cei mai respectati experti ai acestei regiuni: Clive Oates. Vor fi degustate 6 vinuri (3 albe si 3 rosii). Din pacate si acest masterclass a fost declarat sold out!
Intre cele doua masterclass-uri, de la 13.30 are loc Austria’s Prager Workshop with great Wachau wines sustinut de Toni Bodinstein vinificator al cramei Weingur Prager, la care ma tenteaza sa ma duc. Doua soiuri de struguri: Grüner Veltliner si Riesling vor pune in valoare atuurile terroir-ului din regiunea austriaca Wachau. Pretul unui bilet la acest workshop e de 2000 forinti (aprox. 30 de lei). Inca ma mai gandesc.
Nu suna rau nici AfterParty-ul ce incepe la ora 20.00, dar presimt ca o sa ne strangem o gasca faina si n-as vrea sa ratez o cina la Rosenstein, mai ales ca tot stam in cartierul evreiesc.
Duminica – 02.03.2014
Va fi o zi ceva mai scurta, pentru ca undeva dupa pranz ne vom pregati pentru “lungul drum spre casa” de doar 250 km de la Budapest pana la Oradea. Oricum e mult mai bine decat cei 600 km de la Oradea la Bucuresti.
Dis de dimineata, de la 9.30 mi-am rezervat un loc la Digital Kings Workshop with scenes and wines of Digital Wine Communication Conference, sustinut de Ryan Opaz si Charles Metcalfe. E un eveniment destinat wine bloggerilor si celor care scriu despre vin in on-line, asa ca nu vreau sa-l ratez. Un bilet la acest workshop costa de 2000 forinti (aprox. 30 de lei).
Apoi de la 11.30 are loc cel mai dulce atelier de vinuri la care am participat vreodata: Mád Aszú–Szamorodni Workshop sustinut de István Szepsy (Szepsy Pincészet), Károly Barta (Barta Pincészet) si Tamás Gincsai (Holdvölgy Pincészet). Voi incheia astfel cea de-a treia zi de VinCE cu 6 vinuri de desert din Tokaj, celebrele Szamorodni si 6 puttonyos Tokaji Aszú. Tot 2000 forinti (aprox. 30 de lei) costa si biletul la acest atelier.
Ne vedem la VinCE Budapest Wine Show 2014!