Robola of Cephalonia Barrel 2012, Robola Cooperative of Cephalonia

Din vacanta de asta-vara, petrecuta pe insula greceasca Kefalonia (sau Cephalonia) m-am intors cu mai multe vinuri, provenite de la cei doi producatori de vin pe care i-am vizitat: Robola Cooperative of Cephalonia si Gentilini. Mare parte din vinuri sunt albe, produse din soiul de struguri Robola si dupa cum am remarcat in perioada petrecuta in Kefalonia, se potrivesc foarte bine cu fructele de mare. De aceea, zilele trecute, cand niste prieteni apropiati au venit cu propunerea de a pregati cativa baby-calamar n-am mai stat pe ganduri si am pus la rece o Robola. Prima care mi-a cazut in mana: Robola of Cephalonia Barrel 2012 imbuteliata de Robola Cooperative of Cephalonia.

Vinul, realizat de Robola Cooperative of Cephalonia (Cooperativa Producatorilor de Robola din Kefalonia) intr-o editie limitata de 2000 de sticle, a fost obtinut din strugurii culesi de pe versantul stancos al muntelui Aenos (cel mai inalt munte al insulei Kefalonia, al carui varf atinge 1628 m) si ulterior maturat in barriqueri noi de stejar fratuzesc pentru o perioada de 6-9 luni. Imi amintesc ca l-am cumparat de la magazinul cramei pentru aprox. 10 euro.

robola-of-cephalonia-2012-barrel-robola-cooperative-of-cephalonia

Nasul aduce foarte mult cu cel al unui Riesling: tente minerale, saline, usor petrolifere si parca ca sunt si ceva fructe (caise si piersici), insa in mod surprinzator nu se simte deloc lemnul. Gustul vibreaza de aciditatea mineral-citrica, placuta, ce aduce a lamaie, fiind imbracata de un corp cu rotunjimi, post-gustul fiind unul citric. Un vin cu o buna tipicitate de soi (mineralitatea e atu-ul soiului Robola) si cu impresii lemnoase foarte bine intregrate.

L-am potrivit cu niste baby-calamar usor rumeniti pe tigaia-grill, trecuti apoi printr-o baie de ulei de masline asezonat cu ce-am avut mediteranean prin casa: niste catei de usturoi, otet balsamic, masline kalamata si rosii uscate. Nu am mai apucat sa facem poze la ce-am pus in farfurie, dar la cat ne-au placut o sa mai repetam experienta.

In alta ordine de idei, am aflat ca din pacate la sfarsitul lunii ianuarie insula Kefalonia a fost lovita de o serie de seisme cu o magnitudine cuprinsa intre 5.7 si 6.1 pe scara Richter, care au afectat foarte grav orasul port Lixouri. Nu au existat victime omenesti, insa aproape 2000 de cladiri au fost puternic afectate, dintre care 600 aflandu-se in stadiul de colaps. Din fericire, cei doi producatori de vin pe care i-am vizitat anul trecut, Robola Cooperative of Cephalonia si Gentilini nu au avut de suferit.

Adaugă un comentariu

*

*