Degustare de vinuri Vinimondo si prezentare Winefit One @ Enoteca Millesime, Oradea

Joi, 20 februarie am fost invitat la Enoteca Millesime pentru a participa la un dublu eveniment, pe de o parte la degustarea catorva vinuri aflate in portofoliul importatorului Vinimondo, pe de alta parte la prezentarea aparatului de servit vinuri – Winefit One, destinat restaurantelor si unitatilor HoReCa ce vor sa serveasa vinuri la pahar. Din partea Vinimondo, au fost prezenti Mihaela Dobre si Razvan Demian, iar din partea Winefit, pentru a sustine prezentarea si pentru a face o demonstratie a aparatului Winefit One a fost prezent Stefano Palo, responsabil comercial al companiei.

degustare-vinimondo-enoteca-millesime

Pe cei de la Vinimondo si de altfel si pe Stefano Palo i-am intalnit pentru prima oara in cadrul targului de vinuri Goodwine, desfasurat in toamna anului 2013 la Bucuresti. A fost momentul in care am avut ocazia sa degust o parte din vinurile aflate in oferta importatorului dar si sa vad cum functioneaza Winefit One. Si pentru ca mi-au placut si vinurile si conceptul & modul de functionare al aparatului, le-am facut legatura cu cei de la Enoteca Millesime din Oradea.

stefano-palo-winefit-one

Ce e si cum functioneaza Winefit One? Foarte pe scurt, e un aparat destinat restaurantelor si wine-bar-urilor cu ajutorul caruia se pot servi vinuri la pahar, protejand in acelasi timp vinul ramas in sticla cu ajutorul unui gaz inert – argon. Insa spre deosebire de clasicele “dozatoare” care aveau un numar limitat de vinuri ce putea fi servite simultan, Winefit One permite rulajul unui numar teoretic “nelimitat” de sticle. Avantajul Winefit One sta in folosirea unei capsule individuale pentru fiecare sticla din care doreste sa se faca servirea. Pretul aparatului e de 8000 de lei si include 4 capsule si o doza cu argon. In plus, incepand cu primavara acestui an va fi lansat si Winefit Cubo – care va diferi de Winefit One prin design (va avea forma unui cub) dar cel mai probabil si prin pret. Mai multe informatii despre winefit gasiti pe site-ul oficial: winefit.it si vizionand videoclipul de mai jos.

In ceea ce priveste vinurile incluse in degustare, acestea au fost selectate pentru a reprezenta cat mai bine diversitatea portofoliului celor de la Vinimondo, fiind practic o calatorie prin mai multe regiuni viticole ale lumii.

prosecco-superiore-millesimato-2013-villa-sandi

S-a inceput cu un spumant: Prosecco Superiore Brut Millesimato 2013 Valdobiadene produs de Villa Sandi. Perlatie fina, cu perle mici si jucause, cu nas de mere verzi si fructe citrice, cu gust armonios, frumos texturat de acididatea citrica placuta si efervescenta dioxidului de carbon. Un Prosecco elegant, placut, cu post-gust de lamai coapte. Printre cele mai bune pe care le-am degustat.

greco-di-tufo

Urmatorul vin, a provenit tot din Italia, mai precis din Campania, fiind vorba de un Greco di Tufo 2012 DOCG al celor de la Mastroberardino. Culoare intensa, galben-aurie, vinul suferind o maceratie peliculara prelungita, putand fi catalogat la limita ca “orange wine”. Nas mineral, cu tente ierbal-vegetale, cu gust plin, cu aciditate minerala placuta, cu tente pamantii, usor amarui pe final.

sauvignon-blanc-reserva-2012-casas-del-bosque

A urmat o mica bomba de fruct din Chile: Sauvignon Blanc Reserva 2012, Casas del Bosque. Culoare galben-pal cu tente verzui, nas cu complexitate aromatica variata: de la tente ierbale la arome de flori de soc ajungand si la impresii minerale. Gustul e tipic, cu prospetime, cu aciditate citrica, destul de ridicata, ce aduce a lime.

parallele-45

Inapoi pe batranul continent, cu un vin rosu din Franta, de pe valea Ronului: Parallele 45 Rouge 2010, Domaine Paul Jaboulet Aine. Un cupaj de Grenache si Syrah, cu o culoare rosie-rubinie, de visina putreda, care s-a deschis ceva mai greu, in prima faza aducand a fructe rosii de padure si piper verde. Gustul a etalat un corp mediu, sustinut de aciditate si completat de taninuri hotarate pe final.

O scurta oprire in Liban, pentru a degusta Massaya Classic Rouge 2010 de la Massaya. Un cupaj de Cinsault, Cabernet Sauvignon si Syrah. Destul de inchis la inceput, se deschide spre fructe rosii si negre completate de tot felul de condimente exotice. Gustul e ceva mai indraznet, cu aciditate buna si corp rotund, la care se adaugao serie de taninuri picante, usor dulcege. Alcoolul de 14.5% iese in evidenta, in special pe final si asta ar putea deveni obositor.

pinotage-2012-warwick-estate

S-a continuat cu Africa de Sud, mai precis cu un Pinotage Old Bush Vines 2012, Warwick Wine Estate. Din pacate un vin cu puternice accente lemnoase, atat in nas cat si in gust. Nimic mai mult decat vanilie si taninuri dulci. Pacat.

Dupa care s-a ajuns in Argentina pentru a degusta un Malbec Catena 2012, Bodegas Catena Zapata. Culoare intensa, inchisa, cu nas de fructe negre de padure (coacaze negre) si tente vanilate, dulcege de stejar american. In gust are o aciditate buna, taninuri moi si dulcege.

syrah-gran-reserva-2011-casas-del-bosque

Tot din America de Sud, mai precis din Chile a provenit si Syrah Gran Reserva 2011, Casas del Bosque. Nas de “Lume Noua” cu intreg repertoriul de fructe negre (mure, afine, coacaze negre) supra-coapte, unele dintre ele ajunse siropuri si gemuri. In gust vinul isi pastreaza prospetimea cu toate ca taninurile coapte, dulcege si iuti ar tinde sa oboseasca palatul.

le-volte-dell-ornellaia-2011

Cu ultimul vin al degustarii, s-a revenit in Italia. Un super-toscan: Le Volte 2011 de la Tenuta Dell’Ornelaia. Cupajul de Merlot, Sangiovese si Cabernet Sauvignon se remarca olfactiv prin aromele curate (fara exagerari sau supracoaceri) de fructe negre. Gustul etaleaza o structura de invidiat pentru multe vinuri din aceasta categorie de pret: echilibrul care exista intre aciditate, taninuri, corp, grad alcoolic si extract este exceptional construit. Post-gustul usor picant e mediu spre lung.

Adaugă un comentariu

*

*