Domaine Ceptura Rose 2012 Davino

Avand in vedere faptul ca e mijlocul lui ianurie si inca n-am vazut zapada, iar pentru weekend se anunta chiar si 15 grade Celsius, am concluzionat ca iarna s-a suspendat din functie si de fapt e primavara asa ca trebuie sa pun la rece un rose. Pentru ca cele din 2013 inca nu si-au facut bine aparitia (cu cateva exceptii) am scos din rezerva un rose din 2012: Domaine Ceptura Rose 2012 Davino.

Rose-urile sunt considerate in general vinuri cu viata scurta, in primul rand pentru ca prospetimea aromelor dureaza putin dar si pentru ca majoritatea se vand inainte sa inceapa recolta anului urmator. In plus, exista mai multe feluri de a le obtine si implicit o gramada de stiluri de vinificare: de la cele subtile si elegante la cele intense si aromate. Deocamdata se pare ca majoritatea consumatorilor le prefera pe cele aflate in extrema “intensa & aromata”, asa ca producatorii care vor sa fie pe val n-au decat sa le faca poftele. Nu c-ar fi ceva rau in asta, dar una e sa impui trendul si alta e sa-ti adaptezi stilul la cererea pietei.

Revenind la Domaine Ceptura Rose 2012 Davino, in pahar acest cupaj de Merlot si Cabernet Sauvignon etaleaza o culoare rose-somon cu reflexii portocalii. Nas de fructe rosii de padure (fragute, capsuni), dar si ceva tente dulcege care aduc a prajitura cu visine. Gust cu aciditate placuta (un pic peste medie, dar mie imi place asa), cu prospetime, cu corp plinut, consistent si final putin dulceag, urmat de post-gust usor amarui (de sambure de mar). 13.8 % vol. alcool scrie pe contra-eticheta, dar aproape ca am terminat de unul singur o sticla…

domaine-ceptura-rose-2012-davino

Elementul prin care mi se pare ca se distinge acest rose fata de celelalte realizate la noi e aceasta senzatie de plinatate a gustului. In plus succesiunea prospetime-amplitudine / dulce-amarui din gust e una atat de bine orchestrata incat n-ai cum sa nu recunosti stilul Davino (adica a lui Bogdan Costachescu) in acest rose. I-adevarat e mai scump decat media vinurilor rose produse la noi, dar e cu o treapta peste acestea.

Domaine Ceptura Rose 2012 Davino costa in jur de 67 de lei pe vindor.ro.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Rose 2013 by Davino: Faurar, Iacob, Domaine Ceptura | Printre Vinuri

  2. Pingback: Domaine Ceptura Rose 2014 Davino | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*