Vineri seara, pe 17 ianuarie ca sa fiu mai exact, alaturi de alti membri ai CCCV Enoteca Millesime, am luat parte la degustarea vinurilor produse de Crama Francu. Prezentarea vinurilor a fost sustinuta de catre Vasile Francu, proprietar si de voie – de nevoie vinificator al Cramei Francu. De fapt a fost mai degraba o degustare en-primeur, majoritatea vinurilor degustate nefiind inca imbuteliate. Daca imi amintesc bine, in urma cu aproape doi ani, la prima degustare a vinurilor Cramei Francu organizata la Enoteca Millesime am asistat tot la o degustare en-primeur a vinurilor. Daca si a treia oara se va intampla la fel o sa cred ca e ceva “la mijloc”.
Pe scurt, despre Crama Francu: Adamclisi, 130 de ha, plantate cu vita de vie in 2007, 10 milioane de euro investiti in crama, tehnologie si barrique-uri de stejar romanesc, vinuri certificate ca fiind obinute din struguri ecologici. Vinurile sunt disponibile atat in retail (gamele Bob cu bob si 10 (zece)) cat si in HoReCa (gamele Patrician, Symposion).
Si iata cum arata si vinurile, surprinse in aceasta faza a evolutiei.
Sauvignon Blanc Patrician 2013 sec
Nas vegetal, ierbal, gust cu aciditate verde, intepatoare, citrica, cu final de lamaie verde si strugure necopt.
Sauvignon Blanc Patrician 2013 demisec
Nas floral, tente vegetale ceva mai stinse, gust cu aciditate buna, cu un nivel al zaharului la nivelul demisecului (6g/l) care nu echilibreaza foarte elegant aciditatea.
Rose Patrician 2013 – var. 1 (Pinot Noir)
Culoare de foaie de ceapa, nas cu arome de fructe rosii de padure, gust cu aciditate buna, fructuoasa, citrica, rotunjoara.
Rose Patrician 2013 – var. 2 (Pinot Noir + Syrah)
Culoare de foaie de ceapa, nas cu arome de fructe rosii de padure, gust cu aciditate placuta de mar copt si cu o astrigenta interesanta pe final.
Chardonnay Symposion 2013
Culoare galben-pal, cu tente verzui, nas initial inchis si destul de neplacut, dar care se deschide inspre arome de banane si ananas. Gust cu aciditate placuta, fructuoasa dar cu tente polifenolice usor amarui pe final. Desi a fost pus intr-o sticla cu eticheta Patrician, cel mai probabil va ajunge in gama Symposion. Si da, e un Chardonnay care nu a vazut lemnul.
Feteasca Neagra 2012
Vin aflat inca in barrique-uri la a doua folosire, unde va mai sta inca o luna, ajungand intr-un final la o perioada de maturare de 12 luni. Culoare de vin tanar, rosie cu tente violacee, cu nas de fruct proaspat copt (cirese si visine) si usoare tente vanilate, gust crud de fruct rosu, cu aciditate placuta. E un vin aflat inca in evolutie, care se va dovedi insa a fi foarte usor de baut chiar si dupa ce va ajunge in sticla.
Urmatoarele doua vinuri se afla deja la raft asa ca daca unul dintre ele vi se pare interesant, puteti sa-l luati pe al doilea. 🙂
Feteasca Neagra Symposion 2011
Vinul provenit din primul rod al vitelor de vie plantate in 2008 a trecut printr-o maturare de 9 luni in butoaie noi de stejar. Pe langa impresia de fruct se simte din plin influenta lemnului, atat in nas cat si in gust. Nu prea se simte caracterul de Feteasca Negra in acest vin, dar probabil ca isi are fanii lui.
Cabernet Sauvignon Symposion 2011
Din cate am inteles e vorba de fapt de un cupaj de Cabernet Sauvignon 2009 (9 luni in barrique + 3 ani la sticla) si Cabernet Sauvignon Symposion 2011 (12 luni in barrique) in proportii egale. Daca ar fi sa iau de buna aceasta informatie atunci pe sticla n-ar trebui sa apara DOC CMD Adamclisi 2011. Dar ma rog, asta e treaba ONVPV-ului! Nas interesant, un amalgam de fructe rosi si negre + note de ciocolata cu lapte, urmate de un gust placut, cu tanininuri moi si routunde si corpolenta medie. E genul acela de vin cu fruct suculent, usor de inteles si usor de baut.
Preturile vinurilor din gamele Patrician si Symposion ajung la 25, respectiv 40 de lei in magazinele de specialitate. Din recolta lui 2013 recomandarile mele se limiteaza la Rose Patrician 2013 si Chardonnay Symposion 2013.
Salut,
recomanzi Rose Patrician 2013.Care dintre ele: varianta 1, varianta 2 sau ambele? 🙂
Ambele sunt ok. Nu stiu care dintre ele va fi in varianta imbuteliata.
ok, multumesc.