Degustare Marques de Riscal si Torre de Ona @ Enoteca Millesime, Oradea

Pe final de an s-a aglomerat programul degustarilor de vinuri organizate in Oradea, nu trece o saptamana sa nu se intample ceva. Daca nu e la Enoteca Millesime atunci e la Restaurantul Graf. Stiu, e greu sa fii oradean, sa-ti placa vinul si sa nu-ti ajunga timpul sa participi la tot ce se intampla in orasul de pe Crisul Repede. Asa ca am dat curs invitatiei adresate de cei de la Enoteca Millesime de a participa joi 12 decembrie, la degustarea de vinuri spaniole sustinuta de cei de la Crama Borha. Din vastul lor portofoliu de importuri, acestia au ales mai multe vinuri de la Marques de Riscal si Torre de Ona.

Marques de Riscal e una dintre cele mai vechi crame din Rioja, infiintata in 1858, in localitatea Elciego (aflata in sub-regiunea Rioja Alavesa) de catre Guillermo Hurtado de Amézaga. Inca de la inceputuri crama s-a remarcat prin nonconformism si inovatie, fiind printre primele crame spaniole care au adoptat modul de lucru al cramelor frantuzesti. In anii ’70 atentia familiei de Amézaga, care e si azi proprietara cramei se indreapta spre o alta regiune viticola – Rueda, avand o contributie majora in infiintarea denumirii de origine DO Rueda. Crama mai e cunoscuta si pentru proiectul City of Wine, opera arhitectului Frank O. Gehry, ce adaposteste printre altele un hotel de lux, un spa in care se realieaza proceduri de vino-terapie, un restaurant cu o stea Michelin. Dintre vinurile casei Marques de Riscal au fost degustate 2 vinuri albe (ambele din Rueda, ambele din soiul local Verdejo) si o Reserva din Rioja.

Verdejo 2012 Rueda, Marques de Riscal
A trebuit sa imi apropiu nasul de pahar cu mare bagare de seama pentru ca ma aflam in mod constant sub asaltul fructelor tropicale. Pe langa mango, papaya, carambola si o gramada de alte fructe exotice in nas se simt si note vegetale placute, de fan proaspat cosit. Gust cu o tinuta buna, cu aciditate placuta, citrica, proaspata, avand si o usoara astringeta agreabila. Post-gust lung, citric, de lamaie, usor amarui pe final.

Verdejo Limousin 2012 Rueda, Marques de Riscal
Nas in care se simt evidente note lemnoase (de stejar verde), in timp ce fructele si impresiile vegetale se afla undeva in planul secund. In gust lemnul pare ceva mai bine integrat, nu se simte atat de evident ca si in nas, insa aici iese in evidenta aciditatea verde, de strugure necopt. E un vin care mai are nevoie de ceva timp (cateva luni) la sticla pentru a-si gasi armonia si pentru a asimila tot ceea ce a acumulat in cele 6 luni petrecute in barique-urile de stejar frantuzesc. L-as incerca peste cel putin 6 luni.
 
Reserva 2008 Rioja, Marques de Riscal
Culoare rosie-rubinie cu margini caramizii. In nas se simte un melanj interensat intre aromele de fructe coapte (coacaze, coarne, visine amare) si notele de cutie de trabucuri. In gust isi pastreaza fructuozitatea (aducand a cirese si visine), etaland totodata o structura supla, eleganta, cu taninuri bine slefuite. Acest cupaj dominat de Tempranillo si completat de Mazuelo si Graciano a stat 24 de luni in barrique-uri de stejar american, dupa care a petrecut 12 luni la sticla inainte de a iesi pe piata. E un vin clasic (traditional) de tip Reserva din Rioja, ce se remarca prin echilibru, armonie si finete si care mai suporta inca o perioada buna de invechire la sticla.

degustare-crama-borha-enoteca-millesime-oradea

Torre de Ona e o crama infiintata in 1985, in sub-regiunea Rioja Alavesa, iar incepand cu 1994 e membra a grupului La Rioja Alta S.A.. Controleaza 65 de hectare de vita de vie de pe care se produc doar doua vinuri destinate comercializarii. Pe care de altfel le-am si degustat.

Finca San Martin Crianza 2010 Rioja, Torre de Ona
In nas isi fac simtita prezenta multe fructe coapte (coacaze rosii, fragute, visine) dar si niste note discrete florale ce aduc a violete. Gustul are o structura atletica, cu corpolenta medie, construita pornind de la o aciditate fructuoasa (ce aminteste de visine amare) si reliefata de taninurile fine, placute. Desi a petrecut 16 luni in barrique-uri americane noi (67%) si frantuzesti la a doua folosire (33%) vinul nu e dominat de acele arome colaterale caracteristice (vanilie, ciocolata, diverse condimente), acestea simtindu-se undeva intr-un plan secund. E un vin agreabil, destul de usor de baut si care va putea umple dupa-amiezele zilelor de munca.

torre-de-ona-reserva-2008

Reserva 2008 Rioja, Torre de Ona
Nas dens, cu multe fructe de padure bine coapte: afine, coacaze negre, mure dar si cu visine si dulceata de capsuni, alaturi de care se simt si note de cafea si cacao. In gust atacul e catifelat, dupa care vinul invaluie si umple palatul, mangaindu-l cu taninurile rotunde, lasand in urma o impresie placuta, fructuoasa. Are o textura destul de densa, insa faptul ca sta foarte bine la capitolul aciditate ii confera prospetime. Modul in care a fost realizat acest cupaj de Tempranillo (95%) si Mazuelo (5%) e unul destul de elaborat si cuprinde printre altele: batonaj in barrique, batonaj in tanc de inox, maturare 20 de luni in barrique-uri frantuzesti, caucaziene (?) si americane. Iata deci si o versiune moderna a unui vin Reserva din Rioja, care impresioneaza prin aromele concentrate si densitatea gustului.

marques-de-riscal-torre-de-ona

Mi-au placut in mod special Verdejo 2012 Rueda, Marques de Riscal si Reserva 2008 Rioja, Torre de Ona. Vinurile se pot cumpara de la diverse magazine de specialitate din tara.

Adaugă un comentariu

*

*