Joi, 14 noiembrie 2013, va ramane in memoria mea ca o zi cu totul speciala. In primul rand, pentru ca in aceasta zi s-a nascut Tudor Alexandru, cel al carui parinte spiritual voi deveni in scurt timp. In al doilea rand, pentru ca la scurta vreme dupa ce i-am urat bun venit pe asta lume viitorului meu fin, m-am grabit sa ajung la degustarea celebrului deja Penfolds Grange 2008 (vin notat cu 100 de puncte in Wine Advocate si Wine Spectator), degustare organizata la Enoteca Millesime din Oradea.
Dupa cum se intampla de obicei cu ocazia unor astfel de degustari, nu a fost vorba doar de degustarea unui singur vin vedeta, acesta fiind insotit si de o cohorta de renume: Bin 138, Magill Estate si St. Henri Shiraz, toate vinuri de top ale producatorului australian Penfolds. Inainte de a trece la notele de degustare ale vinurilor vreau sa-i multumesc Getei pentru cadoul si supriza de a participa la o astfel de degustare.
Bin 138 Shiraz Mourvedre Grenache 2004
Varianta australiana a cunoscutului cupaj din Sudul Ronului, denumit prescurtat GSM, provine din vii vechi aflate in podgoria Barossa Valley. Vinul a fost maturat pentru o perioada de 17 luni in butoaie de stejar frantuzesc si american de 400 l.
Culoare purpurie inchisa, cu o foarte (da’ foooarte) subtire margine caramizie. Se deschide cu note vegetale, de iarba uscata, urmate de arome de fruct copt (mure, afine, cirese). Partea vegetala evolueaza inspre usoare note de lemn (nu neaparat stejar) verde, iar fructele coapte vireaza inspre dulceata. Pe parcursul celor doua ore cat a durat degustarea, perioada in care l-am tot rotit in pahar, impresia de fructe negre (mure, afine) s-a intesificat, in plus aparand si tente de caramel si fructe confiate. Gust cu atac moale, cu mijloc dominat de aciditatea fructuoasa (cirese, visine), corp subtire-mediu conturat de o structura liniara, taninuri usor picante si un post-gust lung ce aminteste de cirese coapte. E un vin care se prezinta foarte bine (are o vechime de 9 ani), e inca in zona palierului cu fruct unde probabil va mai ramane inca o perioada de pana la 5 ani (asa mi s-a aratat in globul de cristal), dupa care va incepe sa coboare. Un best-buy la cei 80 de lei.
Magill Estate Shiraz 2005
E un Shiraz single-vineyard a carui struguri provin din plantatia Magill Estate, ce cuprinde 5.2 ha se afla in apropierea orasului Adelaide. Vinul e maturat pentru 14 luni in butoaie de 400l din stejar frantuzesc (80%) si american (20%).
S-a prezentat avand un nas incarcat cu gemuri de fructe negre (prune, mure, coacaze negre), usoare note florale de violete dar si bogate impresii date de maturarea in barrique-urile de stejar (vanilie si ciocolata). E genul de Shiraz caruia ii simti taninurile dulci, catifelate si picante inca din miros. Gust cu atac catifelat, aciditate ridicata, taninuri moi si picante iar post-gustul intens si lung aduce a fructe rosii. Magill Estate Shiraz e un “Aussie Shiraz” veritabil, greoi si jammy, catifelat si picant, care se tine foarte bine si care cred ca va mai incanta simturile amatorilor pentru inca un deceniu.
St. Henri Shiraz 2004
Un Shiraz construit intr-o maniera foarte interesanta, strugurii provenind din mai multe regiuni: Barossa Valley, Eden Valley, McLaren Vale, Clare Valley, poalele dealurilor Adelaide Hills si Langhorne Creek, carora li se adauga un procent de 4% de Cabernet Sauvignon ce provine din plantatiile de la Barossa Valley, Coonawarra si Bordertown. Vinul e maturat in budane mari de stejar avand capacitatea de 1460 l pentru o perioada de 16 luni.
Nasul destul de retinut la inceput se deschide treptat, la inceput cu note vegetale, pamantii, urmate apoi de arome de fructe rosii proaspete (visine, rodii) care au devenit pe parcursul celor 2 ore de aerisire, fructe rosii bine coapte (visine, coacaze, macese) peste care din cand in cand se simtea o adiere de caramel si zahar ars. In gust prezinta o structura incredibila, cu aciditatea la cote ridicate dublata de taninuri picante si astringenta placuta. Post-gustul intens,e fructuos, amintind de coacaze rosii. St. Henri Shiraz aduce mai degraba cu un Syrah din sudul Frantei, avand eleganta si suplete, concentrat pe fruct si mai putin aromele colaterale extrase din stejar.
Grange (Bin 95) 2008
Grange sau Bin 95 e cel mai cunoscut si cel mai scump Shiraz australian, aflandu-se in topul celor mai bune vinuri din lume. Editia din 2008, a fost apreciata cu 100 de puncte Wine Advocate si Wine Spectator, fiind considerat asadar un vin fara cusur. Strugurii de Shiraz (98%) si Cabernet Sauvignon (2%) provin din viile aflate in Barossa Valley, Clare Valley si Magill Estate, vinul fiind maturat pentru 19 luni in butoaie de 400 l de stejar american.
Culoare rosie-purpurie intensa cu reflexii violet. Nasul concentrat, aduce a sirop de mure, afine si alte fructe negre, cu puternice note de barrique american (vanilie, ciocolata cu lapte), masline uscate, prune afumate, smochine si curmale si per ansamblu e un nas cu o complexitate aromatica foarte variata, foarte densa si destul de incarcata. Gustul debuteaza cu un atac moale si catifelat, dar explodeaza apoi intr-un foc incrucisat al taninurilor si al aciditatii, impins de la spate de un corp musculos, cu o textura densa. Post-gust intens, picant, lung. Impresia generala e aceea de super-vin, super-complex, super-concentrat dar inca foarte tanar. Nu stiu care sunt criteriile dupa care se acorda suta de puncte la WA si WS, dar probabil ca se ia in considerare si potentialul de invechire. Iar acest Grange 2008 are un intr-adevar un potential fabulos. Merita 100 de puncte? Inca nu. Merita 500, 600 sau 700 euro / sticla? Daca cineva il cumpara pe post de investitie atunci raspunsul e da, altfel cred ca la 20% din pretul vehiculat se gasesc vinuri ce ofera un spectacol similar.
P.S. In aceeasi seara, cei de la Private Wine au organizat intr-un cerc restrans la Hotelul InterContinental din Bucuresti o degustare denumita Penfolds Grange VIP Soiree, ce a prezentat un line-up foarte consistent: St. Henri Shiraz 2002, Grange 1997, Grange 1999, Grange 2004, Grange 2008 si Bas Armagnac 1979.
Pingback: Riesling de Rin Rawson’s Retreat 2006 de la Penfolds | CLAR DE VIN