Degustare Alira & Alira Grand Vin, WineRo @ Enoteca Millesime, Oradea

Marti seara, am fost invitat la Enoteca Millesime din Oradea pentru a lua parte la degustarea noilor vinuri din gama Alira si noua gama Alira Grand Vin, produse de WineRo. In fapt, era prima iesire in lume a vinurilor din gama Alira Grand Vin asa ca urma sa asist la o degustare in premiera “mondiala”.

Din partea producatorului de vinuri, a fost prezent Mircea Niculescu, director de vanzari. Pe scurt despre WineRo: societate infiintata in 2006 de catre un grup de investitori internationali, ce are in proprietate un domeniu de 80 de ha plantat cu vita-de-vie (Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra) in perioada 2007-2008 pe raza localitatilor Aliman, Adamclisi si Rasova. Pentru ca deocamdata crama de la Rasova nu a fost data in folosita (e inca in constructie), vinurile WineRo au fost imbuteliate la alte crame din tara – cea mai recenta fiind Vinex Murfatlar. Vinificatia se desfasoara la indicatiile lui Marc Dworkin, enolog francez, implicat ca vinificator sau consultant in mai multe proiecte internationale.  

La cererea reprezentatului WineRo, nici unul dintre vinurile rosii nu au fost aerisite (in sticla sau in decantor) inainte de a fi servite, pentru a oferi o experienta cat mai apropiata de cea din restaurante. Personal cred ca in acest fel s-a pierdut o parte din spectacolul aromatic si cred ca in conditii de aerisire normale vinurile se vor prezenta diferit. Insa nu pot sa nu remarc ca chiar si asa, fara aerisire, vinurile au fost destul de “prêt-à-boire”. Inainte de a trece la notele de degustare as dori sa punctez cateva aspecte generale: singurul vin din portofoliul WineRo cu DOC-CMD Oltina e Alira Rose 2012, restul fiind IG Terasele Dunarii; toate vinurile au avut in momentul deschiderii un iz de porumb fiert, care ulterior aerisirii in pahar s-a rispit; toate vinurile rosii sunt maturate in barrique-uri, la cele la care a fost mentionata perioada am trecut-o; in aproape toate vinurile rosii se simte amprenta lui Marc Dworkin – fruct supra-copt, atac catifelat sau taninuri dulcege.

Iata cum s-au prezentat cele 8 vinuri inscrise pe fisele de degustare.

Rose Alira 2012. Asamblaj de Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra. Culoare intensa, aproape ca-ti vine sa spui ca e vin rosu. Nas de citrice si zmeura, gust cu aciditate sub medie insa destul de plinut, post-gustul amarui amintindu-mi de grapefruit. N-a fost un rose pe placul meu, pentru ca gustului ii lipseau aciditatea si prospetimea pe care o astept din partea unui rose.

Tribun Alira 2011. Asamblaj de Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra, partial (o treime) tinut in barrique-uri pentru o perioada de 3 luni. Culoare rosie-purpurie, nas de fructe negre coapte, gust cu atac catifelat, in partea de mijloc a gustului iesind la iveala aciditatea fructuoasa (cirese, visine, macese). Alcoolul isi cam face de cap mai ales cand vinul se incalzeste (adica ajunge pe la 19-20 grade Celsius).

Feteasca Neagra Alira 2011. Maturat in barrique-uri pentru o perioada de 10 luni. Culoare rosie-purpurie, nas de fructe negre insa cu o usoara impresie de aciditate volatila. Gust cu atac catifelat, cu aciditate si alcool in crescendo in partea a doua a gustului, lasate sa se afirme in voie de taninurile moi si dulcege.

Cabernet Sauvignon Alira 2010. Nas de fructe negre si fructe rosii de padure, insa din pacate, cu aciditatea volatila mult mai pregnanta decat la vinul anterior. Gustul e bine proportionat: aciditate buna, fructuozitate, taninuri uscate si per ansamblu se simte structura destul de robusta specifica soiului. Post-gustul mediu, aminteste de visine amare coapte, usor astringente.

Vinurile din gama Alira se gasesc deja pe piata la preturi intre 30 de lei si 45 de lei. Personal consider ca la un vin cu pretentii de vin premium nu ar trebui sa se simta aciditatea volatila.

Au urmat vinurile din gama Alira Grand Vin, gama super-premium a producatorului dobrogean, destinata a fi vanduta cu predilectie la export. Si snobilor. De unde si numele.

Feteasca Neagra Alira Grand Vin 2011. Maturat in barrique-uri pentru o perioada de 12 luni. Nas de fructe negre (coacaze negre si prune), gust cu atac catifelat, cu aciditate si fructuozitate in partea de mijloc, taninurile hotarate intrand in scena pe final. Post-gustul e cald si lasa in urma senzatia de coacaze rosii.

Merlot Alira Grand Vin 2011. Nas de fructe negre (mure, afine) si fructe rosii (visine supra-coapte). Gust cu atac catifelat, cu aciditate destul de ridicata in partea de mijloc, cu taninuri dulcege, alcoolul iesind in fata pe final.

Cabernet Sauvignon Alira Grand Vin 2011. Nas cu arome de fructe rosii si coacaze negre. Gustul s-a dovedit a avea cea mai buna constitutie dintre toate vinurile degustate, dublata de aciditate peste medie, taninuri picante, astringenta placuta, si pe ansamblu un vin masculin, bine reliefat. Post-gustul e fructuos, lasand in urma visine amare si cirese supra-coapte.

Cuvee Alira Grand Vin 2011. Nas cu arome de fructe rosii si fructe negre evoluate. Gust cu atac placut, cu astringenta fructuoasa, cu taninuri rotunde, ce mangaie palatul prin atingeri catifelate, dulcege. Un vin bine construit, fara asperitati, insa lipsit de densitate – vii tinere. Post-gustul e intens, fructuos.

alira-alira-grand-vin-winero

Vinurile din gama Alira Grand Vin se vor gasi pe piata la preturi incepand cu 79 de lei (Cabernet Sauvignon, Merlot si Cuvee), respectiv 90 de lei (Feteasca Neagra). Ambitia cramei, dezvaluita de Mircea Niculescu e aceea de a produce cea mai buna Feteasca Neagra din Romania. Eu cred ca mai e mult drum pana departe (ca fapt divers am notat Feteasca Neagra cu 86 de puncte, iar Cabernet Sauvignon-ul cu 88), dar nu pot sa nu observ ca cel putin deocamdata s-au pozitionat in topul celor mai scumpe Fetesti Negre din Romania.

In aceasta ordine de idei, diferenta de pret intre cele doua game (Alira si Alira Grand Vin) a starnit reactii in randul membrilor Enotecii Millesime, care au cerut motivatia pretului pentru gama Alira Grand Vin, in conditiile in care, conform prezentarii, nu exista diferente majore in ceea ce priveste producerea vinurilor din cele doua game. Da, exista o diferenta de calitate, insa justificarea pretului nu ar trebui sa fie un dop mai bun si o sticla opaca, ceva mai grea.

In concluzie, cei care au apreciat Merlot Alira 2009, vor descoperi ca noile vinuri sunt realizate intr-un stil foarte asemanator cu primul vin produs de WineRo si ca asemeni acelui vin si noile vinuri mai au nevoie de inca un an la sticla pentru a-si gasi armonia si echilibrul. Cat despre preturi, in 2010 cineva spunea ca vinurile romanesti sunt mult supra-evaluate. Din pacate, noile vinuri de la WineRo nu fac nici ele exceptie.

Adaugă un comentariu

*

*