Din categoria vinurilor de baut cu placere la mijlocul saptamanii, intr-o seara de miercuri, pe post de #WineWednesday, saptamana trecuta am incercat Faurar Rosu de Ceptura 2011 de la Unicom Production (cei care fac si mult mai cunoscuta gama de vinuri Davino).
Faurar de Ceptura e gama entry-level a producatorului din Dealu Mare, dar asta nu inseamna neaparat ca vinurile din aceasta gama (din care mai fac parte Faurar Alb si Faurar Rose) sunt usor de baut. In primavara, am incercat Faurar Alb de Ceptura 2012 obtinut din Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Riesling si daca memoria nu-mi joaca feste, mi-l amintesc ca pe un vin destul de incarcat atat in nas (bomba de fructe exotice) cat si in gust (plin, cu aciditate peste medie, post-gust usor amarui). A curs mult mai bine dupa ce l-am racit si l-am pus langa un peste la gratar, stropit cu lamaie.
Revenind la Faurar Rosu de Ceptura 2011, vinul e obtinut dupa reteta Merlot + Cabernet Sauvignon + Fetesca Neagra, din struguri de pe plantatiile tinere ale Unicom Production. Am deschis sticla, mi-am pus un pahar (sa vada daca vinul n-are vreo hiba) si am lasat-o in pace vreo jumatate de ora. Aerisit superficial in sticla si turnat in pahar, vinul a etalat arome de fructe negre de padure (mure, afine, coacaze), dar si ceva subtonuri lemnoase, condimentate (piper proaspat macinat); in gust e suculent, cu taninuri uscate mulate pe o corpolenta medie, cu fructuozitate in partea de mijloc si aciditate buna, insa alcoolul (14.9%!) iese in evidenta in special pe final, cand incalzeste exagerat palatul; post-gust-ul mediu ca lungime, lasa in gura impresia de visine amare.
Eu n-am putut sa imi torn al doilea pahar, fara sa-mi pun pe un platou niste felii de prosciutto si ceva carnat de casa. Asa ca pe lista vinurilor gastronomice, cu pret sub 25 de lei, pe care e bine sa le ai prin casa ca nu se stie niciodata, puteti trece si Faurar Rosu de Ceptura 2011 de la Unicom Production.
De cumparat, se gaseste pe vindor.ro si pe vinescu.ro la 22 de lei.
Cred ca esti “fan” davino. Pai daca toate vinurile le asociem cu fineturi, categoric gustul se schimba, este mult mai placut..
Asa ca nu mai incerca sa imbraci in manta de aur un vin de entry level. Ce faci in cazul celor care chiar merita…? Si cele consacrate de la davino in cazul tau?
Prosciutto si carnat de casa nu mi se par fineturi. Apoi, nu cred ca am imbracat in manta de aur un vin usor dezechilibrat dpdv alcoolic (ceea ce am si punctat); mai mult, vinul nu merge de baut de unul singur exact din aceasta privinta, pentru ca se resimte alcoolul. Intr-un final am recomandat vinul exact pentru ceea ce cred ca este: un vin gastronomic. In cazul vinurilor care imi plac si pe care le apreciez, indiferent daca sunt de la Davino sau de la altii scriu exact acest lucru.
Pingback: Faurar Alb de Ceptura 2013 si Faurar Rosu de Ceptura 2012, Unicom Production | Printre Vinuri