Arhiva August 2013
Nu mai participasem la o degustare organizata de Crama Basilescu de o gramada de timp. Nu-i vorba, avusesem ocazia sa ma intalnesc cu vinurile lor in cadrul festivalurilor si targurilor de vin din ultimii ani asa ca stiam care le sunt noutatile din portofoliu. Ultima data le-am “verificat” si degustat in cadrul Vinvest 2013 si daca nu ma insel erau in linii mari aceleasi cu cele din 2012. De atunci (din aprilie 2013) mai aparuse o noutate in gama Eclipse (o Feteasca Neagra 2011), insa in gamele superioare situatia se prezenta identic: aceleasi vinuri in gama Ingerii din micul Paris si aceiasi doi Golemi. Asa ca vestea unei degustari organizate de Crama Basilescu la Enoteca Millesime din Oradea m-a bucurat si surprins deopotriva.
Citeşte mai departe →In toamna lui 2012, am fost intr-un periplu de trei zile pe la mai multi viticultori si producatori de vinuri din judetul Satu-Mare. In cea de-a treia zi ne-am intalnit cu Laszlo Veiszenbacher si cu socrul sau Laszlo Hetei. Dupa ce ne-au prezentat plantatiile, crama si viitorul magazin de prezentare am luat parte si la o degustare in crama a vinurilor ce urmau sa fie imbuteliate sub brandul Familia Hetei. Placut impresionati de ce experimentasem in toamna lui 2012 am primit cu bucurie invitatia Enotecii Millesime de a participa pe 28 mai, la degustarea vinurilor produse de crama din Beltiug.
Citeşte mai departe →Familia Stoica se numara printre putinii proprietari de crame din Romania, pentru care am o oarecare admiratie si respect. Marturisesc ca la inceput am privit sceptic intrarea lor in randul proprietarilor de crame si plantatii cu vita-de-vie. O familie de avocati din Bucuresti care investeste cateva milioane de euro in restaurarea unui conac mostenit (Vila Dobrusa) si in constructia unei crame moderne (crama Avincis) la cateva sute de kilometri in Dragasani imi parea la prima vedere mai mult o afirmare a unui statut social. Insa dupa ce i-am intalnit de cateva ori, fie la degustari, fie in cadrul unor targuri de vin si i-am urmarit cum isi prezinta crama si vinurile, mi-am dat seama ca sotii Stoica se deosebesc de cei mai multi dintre proprietarii de crame din Romania printr-un detaliu semnificativ. Au o viziune pe termen lung asupra modului in care isi dezvolta afacerea. Sau cel putin mie impresia asta mi-au lasat-o.
Citeşte mai departe →Ma intalnisem cu “vinurile de masa” produse de Johann Brutler la Nachbil in martie 2013, in cadrul VinCE 2013 de la Budapesta. Apucasem sa le degust la stand, insa graba in care ma aflam incercand sa ajung la cine-mai-tine-minte-ce masterclass nu mi-a permis sa notez prea multe. Remarcasem si retinusem Feteasca Regala, insa si celelalte vinuri se prezentasera cel putin interesant. Speram sa le revad ceva mai in tihna, in cadrul unei degustari organizate la Enoteca Millesime din Oradea. Ceea ce s-a si intamplat in seara zilei de 5 aprilie.
Citeşte mai departe →Cramele mari de la noi (alea care exploateza mii si mii de hectare de plantatii cu vita de vie), fac rareori efortul de a sustine si organiza degustari pe la vreun wine-bar sau wine-club din capitala ori din orasele de provincie. Nu-i vezi decat la targuri, unde in standurile lor de zeci de mp asteapta sa faca bai de multime alaturi de miile si zecile de mii de vizitatori pe care poate doar ei si organizatorii de targuri ii vad si ii numara. Si ca sa-mi demonstreze ca nu asa stau lucrurile de fapt, pe 21 februarie Jidvei a venit la Enoteca Millesime din Oradea unde si-a prezentat o parte insemnata din porfoliu.
Citeşte mai departe →Intaia degustare de vinuri organizata la Enoteca Millesime in 2013, s-a desfasurat pe 7 februarie si i-a avut ca invitati pe cei de la Unicom Productions, cunoscuti mai degraba pentru gama lor de vinuri premium, denumita Davino. Si da, d-l Dan Balaban a fost prezent. Cred ca a fost prima degustare Unicom / Davino organizata in afara capitalei la care a fost prezent actionarul principal. Sau cel putin prima de care stiu eu.
Citeşte mai departe →Partea a III-a a “Micului tratat despre cum functioneaza industria vinului” vi-i prezinta pe principalii furnizori de servicii ai producatorilor de vin. Enologi cu experienta, agentii de publicitate, critici si presa de specialitate si nu in ultimul rand, bloggeri.
Citeşte mai departe →