Vineri, 8 martie: VinCE 2013 – ziua #1
Sambata, 9 martie
Budapesta, sambata dimineata. M-am trezit cu intarziere, micul dejun l-am luat in graba, cafeaua am baut-o din mers, dar tot am reusit sa ajung la timp (ora 9.30) la masterclassul Bollinger din cadrul VinCE 2013.
Prezentarea tinuta de Karl-Frederic Reuter a fost una cat se poate de profesionista si s-a concentrat in special pe modul in care se realizeaza sampaniile Bollinger. Am sa amintesc cateva: pentru sampaniile millesime se folosesc doar struguri Chardonnay si Pinot Noir; vinul de baza se matureaza in barrique-uri de stejar deja folosite, dar nu pentru a extrage arome colaterale ci in scopul micro-oxigenarii; din vinul de baza se imbuteliaza in fiecare mai multe sticle magnum din care o parte se folosesc in anii ulteriori pentru a contribui la creearea sampaniei Special Cuvee, al carei gust trebuie sa fie an de an acelasi; rose-ul se obtine prin adaugarea de vin rosu (5-7%).
In cadrul masterclassului au fost degustate 4 spumante Bollinger: Special Cuvee, Bollinger Rose, La Grande Annee 2004 si La Grande Annee Rose, 2004. Ca o nota comuna, sampaniile preferate ale lui James Bond sunt grase, corpolente, cu arome de fructe coapte, cu aciditate buna, excelent echilibrate (toate au fost Brut) dar si cu taninuri si o usoara astringenta in special la rose-uri. Preferata mea a fost Bollinger La Grande Annee 2004.
De la 11.30 am luat parte la workshop-ul Biodynamic sustinut de Jamie Goode. Viticultura biodinamica e un subiect la moda care a generat numeroase discutii despre ce presupune ea mai exact si daca intr-adevar vinurile obtinute din strugurii biodinamici sunt mai bune decat vinurile realizate in maniera conventionala. N-o sa fac o sinteza a ceea ce a prezentat Jamie Goode (un rezumat totusi o sa gasiti aici – Natural wine, a primer) pentru ca la finele prelegerii mi-au fost foarte clare cateva lucruri: agricultura (si implicit viticultura) biodinamica e cam ce faceau bunicii mei – ingrasarea pamantului primavara cu gunoi de grajd si composturi, utilizarea animalelor la lucrarile agricole, taierile si culesul efectuate manual si poate ce e cel mai important e acea dorinta de a intelege legile naturii, al modului in care interactioneaza diversele plantatii cu fauna locala si de a realiza totul condus in permanenta de energie pozitiva si de credinta. Beneficiile acestor practici “ancestrale” sunt struguri cu un echilibru mult mai bun al continutului de zahar, aciditate, nivel de coacere. In ceea ce priveste operatiunile din crama, nu exista un set de reguli care trebuie indeplinite astfel ca se pot adopta varii metode care sa fie in spiritul conceptului “natural” – dintre care cea mai importanta ar fi reducerea folosirii de SO2, dar se pot incorpora si concepte precum sustenabilitatea energetica, fluxul gravitational si efectuarea anumitor operatiuni in functie de fazele lunii. Am degustat urmatoarele vinuri: Furmint 2008 Kiralyudvar – Tokaj Ungaria, Harslevelu 2010 Meinklang – Somlo Ungaria, Nicolas Joly Savenniere Roche aux Moines Clos de la Bergerie 2008 – Loire Franta, Furmint & Muscat Lunel 2011 Pendits – Tokaj Ungaria, Cabernet Sauvignon 2011 Weninger – Sopron Ungaria, Kuyen 2009 Antiyal – Chile, Antiyal 2010 Antiyal – Chile. Mi-au placut in mod special Savennieres 2008 (obtinut din Chenin Blanc – un vin mineral, parca usor sarat, foarte savuros) si Antiyal 2010 (un cupaj de Syrah, Carmenere si Cabernet Sauvignon care desi era destul de incarcat olfactiv avea un echilibru foarte bun intre aciditate si taninuri in gust).
A urmat masterclassul Masi sustinut de Sandro Boscaini (aka Mister Amarone), care a prezentat aproapte tot portofoliul rosu al producatorului din Veneto: incepand cu Bonacosta Valpolicella 2011, Campofiorin 2009, Brolo di Campofiorin 2009 continuand cu o suita de Amarone: Costasera Amarone Classico 2008, Riserva di Costasera Amarone Classico 2007, Mazzano Amarone Classico 2006, Campolongo di Torbe Amarone Classico 2006, Campolongo di Torbe Amarone Classico 1995 si finalizand cu Amabile Degli Angeli Recioto Classico 2008.
Dupa cum era si normal s-a vorbit despre soiurile de struguri din care se realizeaza Amarone, despre tehnica “apaxximento”, despre traditie si potentialul de invechire al vinurilor Amarone. Dintre toate vinurile poate cea mai interesanta a fost intalnirea cu Campolongo di Torbe Amarone Classico 1995 – un vin evoluat, cu un buchet de invechire la sticla ce a dezvaluit un mix de tutun, ciocolata, multe condimente, ceai negru rusesc si plante medicinale. Nu cred ca va mai rezista foarte mult timp (in nici un caz nu va atinge 30 de ani) desi provine dintr-un an de recolta catalogat drept exceptional.
Preferatul meu a fost Campolongo di Torbe Amarone Classico 2006, nu ca nu mi-ar fi fost pe plac si Mazzano Amarone Classico din acelasi an 2006, dar pe cel dintai l-am gasit a fi mai echilibrat si ceva mai expresiv.
Pana la urmatorul masterclass am luat la degustat vinurile din careul producatorilor italieni, daca tot ma intalnisem cu Masi si al lor Amarone. Am inceput cu Pio Cesare (unde mi-am facut doi prieteni noi – Barbera d’Alba si Barolo) si am continuat cu Fattoria di Felsina (Buongiorno Chinati Classico Riserva!), Torrevento si Mastroberadino.
Unul dintre locurile pe care nu trebuia sa le ratez la VinCE e terasa importatorului Heinemann, unde am verificat cum se prezinta un Zinfanfel Rancho Zabacco 2009 de la E&J Gallo, Futures Shiraz 2010 de la Peter Lehmann sau 20 Barrels Syrah de la Cono Sur. Va recomand sa le incercati si voi daca vreti sa vedeti ce gust are Lumea Noua.
Dupa-amiaza de sambata a fost una extrem de aglomerata, organizatorii blocand la un moment dat accesul vizitatorilor in incinta hotelului, pentru a evita eventualele busculade. Oricum, in momentul in care la standul WineAge – un alt importator cu traditie la VinCE, s-a anuntat ca va fi servit un vin de top precum Chadwick din portofoliul Errazuriz – continutul sticlei s-a golit in mai putin de 1 minut. Din pacate n-am mai apucat sa-l degust asa ca m-am delectat cu The Blend 2008 si un Late Harvest Sauvignon Blanc 2010.
Nu am ratat ocazia de a-i saluta si vizita si pe ai nostri. O sa sar direct la preferatele mele: Tamaioasa Romaneasca 2011 si Negru de Dragasani 2010 de la Prince Stirbey, Ovas (Cabernet Sauvignon & Merlot) de la Petro Vaselo, KL (Feteasca Regala) 2012 de la Nachbil, Feteasca Regala & Pinot Gris si Cuvee Andrei Cabernet Sauvignon de la Avincis.
De altfel majoritatea celor pe care i-am indemnat sa guste vinurile romanesti au fost placut impresionati de ceea ce au descoperit si cred ca ceea ce au experimentat de la VinCE le-a trezit interesul asupra vinurilor din Romania.
Ultimul curs la care am participat sambata a fost sustinut de Gaia Gaja, fiica celebrului Angelo Gaja si a avut ca tema vinurile producatorului italian Gaja. A fost probabil cel mai “cald” masterclass, Gaia reusind sa transmita participantilor atmosfera tipica italiana existenta in interiorul oricarei afaceri de familie.
Intre timp afacerea de familie originara dintr-un sat din Piedmont s-a extins, Angelo Gaja ajungand sa detina plantatii si sa produca vinuri si in Toscana.
Am degustat urmatoarele: Magari 2010 (Toscana IGT), Camaracanda 2009 (Toscana IGT), Brunello Pieve Santa Restituita 2007, Barbaresco 2009, Sperss 2001 (Barolo), ramand impresionat de ceea ce poate oferi un strugure precum Nebbiolo cand este pus corect in valoare.
Am incheiat ziua de sambata, cu o scurta degustare de cognac de la Normandin Mercier oferita de Royal Cognac.
Citeste si continuarea:
Pingback: VinCE 2013 – ziua #1 | Printre Vinuri
Pingback: VinCE 2013 – ziua #3 | Printre Vinuri
Pingback: Degustare Nachbil @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri
Pingback: Ce vinuri nu vreau sa ratez la VinCE 2014 | Printre Vinuri