Busuioacă de Bohotin 2011, Basilescu

Acest vin este un vin special, provenit dintr-un soi de care ar trebui să ne mândrim, dar din păcate şi-a distrus renumele din cauza diverselor contrafaceri spurcate care s-au perindat cu zecile de mii de sticle pe la rafturi.

În fapt, Busuioaca de Bohotin este un soi get-beget românesc care este plantat pe suprafeţe destul de restrânse în Moldova (Bohotin, Huşi) şi în Muntenia (Pietroasele, Dealu Mare). Noroc cu plantările recente care ne dau speranţa că vom găsi tot mai multă Busuioacă autentică şi la preţuri tot mai accesibile…

O curiozitate legată de vinurile din Busuioacă de Bohotin este că sunt printre puţinele vinuri rose din lume care se fac din struguri roz.

Revenind la Busuioaca de Bohotin a celor de la Basilescu, am să specific că el provine din zona viticola Dealu Mare-Pietroasele, este demidulce şi are o tărie alcoolică de 13.4%. Şi a costat 36 de lei de la Enoteca Millesime. Să-l disecăm:

Busuioaca de Bohotin Ingerii 2011 Basilescu

Culoarea este roz-portocaliu-foaie de ceapă, un vin deschis la culoare şi cu reflexe purpurii pe margini.

Nasul e dulceag, intens floral-fructat, cu note de trandafiri, caprifoi, căpşuni, frăguţe şi caise, pepene roşu şi puţin busuioc înflorit. O nebunie!

Gustul confirmă impresia olfactivă, fiind foarte dulce, dar cu o aciditate şi o tentă amărui cara-şi fac prezenţa în a doua parte a evoluţiei. Postgustul pare că nu se mai termină. Alcoolul nu se simte ca aromă, dar îl simţi cald pe gât alături de mierea lichidă care-ţi pişcă uşor gâtlejul de dulce ce e! Aromele pornesc de la fructe roşii de pădure supracoapte, pere dulci coapte, pepene galben, piersici foarte coapte, flori de salcăm şi caprifoi. Miere polifloră, grapefruit roz şi mandarină confiată. E interesant că, cu toate că conţine mult zahăr rezidual, vinul e foarte băubil, probabil datorită acidităţii dar şi a caracterului tonic din final. După golire, paharul emite note faine de prune şi cireşe coapte.

Un vin (demi)dulce cu adevărat excepţional, care chiar dacă nu e ieftin (mai ales că vine în sticlă de 0.5 litri), merită încercat măcar o dată în viaţă. Vorba colegului George, e probabil cea mai bună Busuioacă de Bohotin din univers!

Eu îl punctez cu 89 de puncte pentru că consider că-l bate la capitolul complexitate pe BeerenAuslese-ul lui Peter Mertes si la capitolul buvabilitate pe Nectarul de Transilvania de la Liliac. Dar bineînţeles, sunt subiectiv în apreciere, but what the heck, pe axiologia mea e de 89, şi oricum mi se pare că noi românii suntem cam zgârciţi la puncte, nu? Sau noi suntem realişti şi cei din afară sunt victimele inflaţiei? Sunt curios cât i-ar da cei de la Wine Enthusiast, hehe!

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. calin
    November 29, 2013 @ 00:56

    Darius, nu vreau sa te jignesc dar ce te impinge pe tine sa scrii despre vin? Am citit un singur material cel de la busuioaca de la Basilescu si ma intreb in afara de comentariile personale asupra caracteristicilor vinului pe care nu le discut, sunt opiniile tale. Oferi niste informatii false, sper ca din nestiinta. De exemplu ” Busuioaca de Bohotin este un soi get-beget românesc”. Inainte de a scrie despre un domeniu este mai bine sa ne informam. Busuioaca nu este un soi romanesc, tara care este socotita ca origine este Grecia. Busuioaca face parte din marea familie muscat, in speta numele primar recunoscut la nivel mondial este ” MUSCAT A PETITS GRAINS NOIRS” iar lista de sinonime apartinand fiecarei tari este urmatoarea :
    BLACK FRONTIGNAN
    BUSUIOACA
    BUSUIOACA DE BOHOTIN
    BUSUIOACA ROZA DE BOHOTIN
    BUSUOACA NEAGRA
    CAILLABA CAILLABA NOIR CAYABE
    CAYLOR NOIR MUSQUE CERNI MUSKAT FEKETE MUSKOTALY FRONTIGNAN BLACK
    FRONTIGNAN ROT GAILLABA GARA MUSCAT GARA MUSKAT
    JURA BLACK MUSCAT KAJYABA KAYYABA MOR MUSCATELLER
    MOSCATEL GALEGO MOSCATEL NEGRO MOSCATEL TINTO MOSCATELLER NIGRA
    MOSCATELLO NERO MOSCATO GRECO NERO MOSCATO NERO MOSCHATO MAVRO
    MUSCAT CAILLABA MUSCAT CALYABA MUSCAT D’EISENSTADT MUSCAT DE YURA
    MUSCAT DU JURA MUSCAT GAILLABA MUSCAT KAILLABA MUSCAT MAVRO
    MUSCAT MODRY MUSCAT NERO DE SPANIA MUSCAT NOIR MUSCAT NOIR A PETITS GRAINS
    MUSCAT NOIR D’EISENSTADT MUSCAT NOIR DU JURA MUSCAT NOIR ORDINAIRE MUSCAT ROUGE
    MUSCAT VIOLET MUSCAT VIOLET DE MADEIRA MUSCAT ZERNI MUSKAT CERNI
    MUSKAT CHERNYI MUSKAT CHERNYI KALYABSKII MUSKAT KALYABA MUSKAT MODRY
    MUSKAT MODRY MALOZRNNY MUSKATELLER BLAU MUSKATELLER GRAU MUSKATELLER SCHWARZ
    MUSKATELLER SCHWARZBLAU MUSKOTALY KEK NOIR DE THYRA QARA MUSKAT
    ROTHER FRONTIGNAN SCHMECKENDE SCHWARZ SCHWARZE SCHIMECKENDE SCHWARZER MUSKATELLER
    SCHWARZER WEIHRAUCH TAMAIOASA VANATA DE BOHOTIN WEIHRAUCH SCHWARZ
    Te intreb din nou ce te impinge sa scrii despre vin? Te rog sa mai degusti cateva mii de vinuri, sa mai citesti cateva carti (despre struguri si vinuri) si apoi … sa scrii. Scrisul cred ca este ca si vinul este mai bun daca strugurii sunt copti

  2. November 29, 2013 @ 11:35

    Călin, ştii la ce mă refeream. Busuioaca de Bohotin este considerat un soi tradiţional românesc. Asta nu înseamnă că s-a născut pe teritoriul ţării noastre, că nu se înfrăţeşte cu alte soiuri, sau că nu are alte nume. Dacă o luăm aşa, nu ştiu câte soiuri get-beget româneşti avem. Nici măcar Tămâioasa Românească nu e tocmai românească.

    Revenind la vin, să aşteptăm lansarea ediţiei 2012. Sunt curios cum arată. 2011 în schimb e cam matur, nu seamănă cu ce a fost.

    Mersi de observaţie şi sănătate!

Adaugă un comentariu

*

*