(P) Provino Iasi 2012 prezinta: Meet the Master! Of Wine!

Saptamana trecuta, prezentam principalele motive pentru care doresc sa merg la Provino Iasi 2012. Unul dintre acestea era faptul ca la festivalul de vin, arta si gastronomie de la Iasi va fi prezent si un Master of Wine, in persoana lui Frank Smulders, care va sustine un masterclass despre vinurile din Spania. Ce este un Master of Wine si cum se desfasoara un wine master class aflati in cele ce urmeaza.

Master of Wine (prescurtat MW) e cea mai inalta calificare pe care o persoana din lumea vinului o poate obtine, dupa ce a demonstrat, in urma unei examinari riguroase, ca da dovada de cunostinte amanuntite asupra tuturor aspectelor ce implica vinul si ca are abilitatea de a comunica intr-un mod cat se poate de clar aceste cunostinte. Institutia care ofera aceasta calificare si care organizeaza examenele se numeste chiar asa: The Institute of Masters of Wine si are sediul la Londra.

De la infiintarea sa, in 1955, si pana in prezent, institutul a acordat titulatura de Master of Wine doar unui numar de 300 de persoane din intreaga lume. De ce atator de putini oameni? Pentru ca e unul dintre cele mai exigente examene din lume. In fapt, examenul e compus din trei probe: practica, teoretica si o dizertatie. Proba practica se compune din degustarea in orb a 3 serii a cate 12 vinuri fiecare. Partea teoretica presupune presupune patru teste ce se refera la: productia si manipularea vinului (2 teste), industria vinului si probleme curente ale lumii vinului. Dizertatia e o lucrare de 10.000 de cuvinte ce are la baza o cercetare proprie asupra unui aspect din lumea vinului.

Invitat la Provino Iasi 2012, Frank Smulders a obtinut titlul de Master of Wine in 1992, dedicandu-si activitatea in promovarea vinurilor spaniole, fiind un bun cunoscator al regiunilor Rioja, Ribera del Duero, Toro si Priorat. De altfel, el este reprezentantul comercial pe piata europeana a patru crame spaniole: Celler de Capçanes (D.O. Montsant), Bodega Xavier Clua (D.O. Terra Alta), Bodegas Valdorba (D.O. Navarra) si Zaleo (D.O. Ribera del Guadiana).

Masterclass-ul pe care Frank Smulders il va sustine in cadrul Provino Iasi 2012 pe 7 decembrie, are ca tema “Istoria si regiunile viticole ale Spaniei”, fiind propuse spre degustare 10 vinuri din 6 regiuni reprezentative ale Spaniei: Rueda, Rioja, Rias Baixas, Ribera del Duero, Priorat, Toro. “Voi explica în cadrul masterclassului ce s-a întâmplat în Spania (în materie de vinuri) si de ce s-a întâmplat asa, iar explicatiile mele vor fi sustinute de o degustare a catorva vinuri reprezentative care au fost în fruntea revolutiei din Spania”, a declarat Frank Smulders.

Ma astept ca masterclass-ul sa se desfasoare in maniera masterclass-urilor la care am participat in cadrul VinCE 2012 de la Budapesta: o prezentare detaliata a regiunilor si soiurilor de stuguri, urmata de degustarea comparativa a vinurilor obtine din acelasi soi de strugure din doua sau mai multe regiuni si de o degustare comparativa a mai multor vinuri din cadrul aceleiasi regiuni. Totul, intr-o maniera interactiva, cu interventii ale participantilor si explicatii ale moderatorului.

Adaugă un comentariu

*

*