(P) Cativa oameni priceputi si pasionati de vin

Imi aduc aminte ca in urma cu cativa ani, pe vremea cand tocmai descopeream aceasta minunata lume a vinului, incepusem sa-mi pun tot felul de intrebari. Unele dintre ele erau legate de acronimele de pe etichetele sticlelor de vin: IG, DOC, CMD, CT – ce-o fi cu toate astea? Altele erau legate de notele de degustare pe care le citeam pe site-urile si bloggurile de specialitate, unde gaseam descrieri ale unor arome care mai de care mai interesante: de la fructe si flori la piele tabacita, ciocolata, tutun, gudron, piatra de rau, petrol, caine ud, pipi de pisica – ok, cineva chiar poate simti si recunoaste atatea mirosuri? Dar si tot felul de notiuni legate de tehnologia de obtinere a vinului: maceratie peliculara, fermentare malolactica, maturare in barrique-uri de stejar, invechire la sticla – chiar au importanta toate procesele?

Eu le-am gasit raspunsul citind site-uri, blogguri si carti de specialitate, degustand tot mai multe vinuri si intrebandu-i cand aveam ocazia pe cei care stiau mai multe decat mine despre vin. Doar ca a durat ceva timp pana cand am reusit sa pun cap la cap toate informatiile.

Acuma, sunt sigur ca multi dintre cei care citesc acest blog si-au pus si isi pun tot felul de intrebari legate de vin. La unele, rapsunsurile sunt usor de dat (s-ar putea sa le pot raspunde si eu), dar sunt si chestiuni care necesita ceva experienta in domeniu si atunci ar trebui intrebati niste oameni priceputi: cercetatori, tehnicieni viticoli, vinificatori, enologi, sommelieri. Cand nu sunt prinsi cu treaba, ceea ce-i cam rar, oamenii astia stiu sa povesteasca intr-un mare fel si sa explice ceea ce fac ei zi de zi: de la cum se ingrijeste vita de vie, la ce folosesc tot felul de operatiuni tehnologice ce au loc in crama (cum ar fi macerarea, batonajul sau autoliza) si ajungand pana la servirea corecta si degustarea vinului.

Valeriu V. Cotea (profesor universitar), Cintia Colibaba (cercetator in sectorul viti-vinicol), Liviu Grigorică (oenolog), Cătălin Zamfir (oenolog) si Marian Timofti (somelier) fac parte din aceasta categorie a oamenilor priceputi si pasionati. Ii puteti intalni in cadrul festivalului Provino Iasi intre 6 si 9 decembrie, unde vor sustine o serie de seminarii reunite sub numele de Tutored Tastings.

Adaugă un comentariu

*

*