In urma cu ceva vreme, in cadrul unei intalniri organizate la Enoteca Millesime, la care au participat doar cativa dintre membrii CCCV Millesime, am degustat 6 vinuri produse de crama LacertA Winery, situata in regiunea viticola Dealu Mare.
Primele vinuri produse de crama din Fintesti au iesit pe piata in primavara anului trecut, portofoliul cuprinzand la acea data 9 vinuri. Am avut ocazia sa le intalnesc in cadrul unei degustari organizate de LacertA Winery in iunie 2011 la Enoteca Millesime. Mi-au lasat o impresie placuta atunci, punctul forte al gamei reprezentandu-l Cuvee IX, un cupaj de Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (15%) si Syrah (15%).
Cele 6 vinuri degustate recent la Enoteca Millesime fac parte din actualul portofoliul al LacertA Winery, care cuprinde 15 vinuri: 7 albe, 7 rosii si un rose.
Rhein Riesling 2011
Culoare galben-aurie cu tente verzui. Nas proaspat, cu tente ierbale si vagi impresii florale. Gust cu mineralitate, cu note usor fructuoase, cu aciditate intepatoare pe final si un post-gust citric. Un Rhein Riesling tipic, corect, bine realizat, insa nu suprinzator.
Sauvignon Blanc Reserve 2010
Culoare galben-verzui. Nas cu insertii lemnoase, de sub care se simt aromele tipice ale soiului: flori de soc si agrise. Gustul e echilibrat, cu aciditate moderata si note vanilate pe final. O tentativa interesanta de a realiza un “Fume Blanc” a la Mondavi, vinul fiind pastrat inainte de imbuteliere, in barique-uri de stejar timp de 12 luni.
Chardonnay Reserve 2010
Culoare galben-auriu. Nas bogat, cu note vanilate, untoase, completate de fructe galbene bine coapte (pere, banane, ananas). Gust rotund, cu aciditate moderata si post-gust usor amarui, elegant. Un Chardonnay care a suportat foarte bine maturarea in barrique, integrand atat impresiile olfactive “lemnoase” cat si taninurile dulcege ale stejarului. Il consider a fi un Chardonnay reusit, printre cele mai bune realizate in Dealu Mare.
Pinot Noir 2010
Culoare rosie-stravezie, nas fructuos de cirese si coacaze rosii, dar si niste sub-note lemnoase. Gustul cu impresii lactice si arome ce duc spre zmeura si cirese; aciditea e destul de ridicata, iar alcoolul usor iesit din corp. Mi s-a parut dezechilibrat in gust. Pentru a inlatura orice fel de suspiciuni, vinul a fost servit fara a fi aerisit in prealabil, la o temperatura de 18 grade.
Feteasca Neagra 2010
O Feteasca Neagra atipica si diferita de multe din Fetestile Negre pe care am avut ocazia sa le gust pana acum. Nasul plateste tribut barrique-ului, care nu face altceva decat sa acopere aromele primare ale soiului si sa le domine prin notele sale caracteristice: lemn, vanilie, condimente (piper). In gust vinul e usor, subtire, cu aciditate ridicata – per ansamblu, dezechilibrat. A fost deschis si lasat sa respire in decantor, la o temperatura de 16 grade, pentru aproape doua ore.
Cabernet Sauvignon 2010
Joaca asta cu barrique-urile pe care o practica Mihai Banita, enologul cramei LacertA Winery, poate fi cateoadata periculoasa. Daca in cazul Festestii Negre eu consider ca nu i-a iesit, la Cabernet Sauvignon lucrurile stau ceva mai bine. Tot lemnul e actorul principal, dar e ceva mai bine integrat, nasul aducand a piper, cacao, ciocolata neagra. In gust, taninurile ceva mai agresive care caracterizeaza Cabernet Sauvignon-ul nu-si arata pe deplin coltii. La fel ca si Feteasca Neagra, si acest vin a fost deschis si lasat sa respire in decantor, la o temperatura de 16 grade, pentru aproape doua ore.
Daca vinurile albe s-au prezentat onorabil, am fost dezamagit de vinurile rosii, care resimteau din plin influenta pregnanta a lemnului. E adevarat, 2010 a fost un an cu probleme pentru multi producatori, insa in opinia mea o calitatea mai slaba a strugurilor nu se poate compensa prin utilizarea excesiva a lemnului. Judecand si din perspectiva pretului, vinurile produse de LacertA Winery sunt scumpe (52 lei pentru Rhein Riesling, 65 lei pentru restul), iar raportul calitate-pret nu e deloc in favoarea lor.
Te salut Bogdane,
Mi-ar place dacă ai degusta iarasi vinurile roșii,iar dacă nu te superi Pinot Noir-ul as recomanda sa-l duci la o temperatura ușor mai scazuta(16 C), in ceea ce privește prețurile,ele sunt prețurile practicate de către revanzator?
Multumesc
Ok, multumesc pentru recomandare, cu urmatoarea ocazie o s-o pun in practica. Preturile sunt cele de pe lovewine.ro.